Itthon » Társadalom

Ki a központból, tanuló sofőrök!

Vezetni tanulsz? November óta nincs helyed az udvarhelyi csúcsforgalomban. Hogy mennyire törvényesen, annak jártunk utána.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

rendorok-iskola-auto
Illusztráció: Katona Zoltán
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. február 26., 10:38
4 hozzászólás. 

A szakmabeliek szerint a vizsgáztató rendőrök is nevettek azon a tavaly novemberben elfogadott udvarhelyi tanácsi határozaton, amellyel kitiltották a tanuló vezetőket a városközpontból a csúcsforgalom idejére.

A Kulcsár-Székely Attila RMDSZ-es önkormányzati képviselő által javasolt határozat már meghozatala idején, a tanácsosok között is vitákat szült: nem mindenki értett egyet azzal, hogy a sofőriskolások reggel 6 és 9, illetve délután kettő és öt óra között ne közlekedhessenek a Kossuth Lajos és Bethlen Gábor utcán, illetve a Városháza, Kőkereszt és Márton Áron tereken. A sofőriskolák vezetőinek további érveik is vannak a határozat ellen.

Személyes döntés a háttérben?

Az udvarhelyi – és Udvarhelyen autóvezetést tanító udvarhelyszéki – oktatók úgy érzik, munkájukat és a leendő sofőrök tanulását megnehezíti a szabályozás, hiszen a nap jelentős részében tilos az említett utcákon tanuló vezetővel közlekedniük. A határozatban foglaltak be nem tartásáért az önkormányzat 100 és 500 lej közötti pénzbírságot állapított meg.

A tanácsi határozat nem csak a vezetésórákra, de a gyakorlati vizsgára is vonatkozik, tehát az állami rendőrség megbízottjainak munkáját is megpróbálja szabályozni. A legnagyobb gond Turáni Magda Mária és Turáni Mihály, az egyik székelyudvarhelyi sofőriskola vezetői szerint az, hogy a rendelkezés öncélú, nem mellesleg szerintük szakszerűtlen és törvénytelen. Továbbá megtudtuk, a helyi rendőrök többször is bírsággal fenyegették az udvarhelyi oktatókat az említett utcákban, a határozatban megszabott időszakon kívül is.

Noha elméletileg azért hozták meg ezt a döntést, hogy az udvarhelyi forgalom nehézkességén könnyítsenek, az oktatók tapasztalatai szerint ez a határozat nem oldja meg a gondot. Úgy vélik, a döntés oka inkább személyes.

Csak azért, mert valaki úgy érzi, hogy vezetés közben visszafogják a tanulóautók, még nem kellene kitiltani őket a központból – fogalmaztak. Hozzáfűzték: mindazoknak a sofőröknek, akik most úgy sietnek autójukkal, valamikor, valahol meg kellett tanulniuk vezetni, és őket sem kergették el az utakról, ezért nekik sem szabadna türelmetlenkedniük a mostani tanulókkal szemben. Nem mellesleg a „kicsi sofőrök" vezetéséhez való hozzáállás jó szűrő: a tanulókat a törvényes sebességhatáron belüli közlekedésre tanítják, tehát aki úgy érzi, hogy lassítják az iskolakocsik, valószínűleg a megengedett maximális sebességnél gyorsabban szeretne közlekedni – mutattak rá.

A rendőrség csak ajánl

Az udvarhelyi székhelyű sofőriskolák már novemberben megkapták az önkormányzati képviselő-testület határozatát, azokat az udvarhelyszékieket viszont, akik szintén a városban tanítják vezetni a diákjaikat, nem értesítették. A határozatban a döntés jogi háttereként a Hargita megyei rendőrség által 2015-ben kiadott, 289.076-os számú határozatot tüntetik fel. Az oktatók azonban hangsúlyozzák, a nevezett ajánlás (ez határozza meg a sofőriskoláknak jóváhagyott útvonalat), nem tilt, csupán ajánlja a tanulókkal a Városháza és a Kőkereszt tér, illetve a Bethlen Gábor és a Kossuth Lajos utca kerülését, 6 és 9, valamint 14 és 16 óra között. Ennél hosszabb időszakra szeretné az önkormányzat kitiltani a sofőrtanoncokat.

A törvények értelmében (195-ös sürgősségi kormányrendelet, 128-as cikkely) pedig ahhoz, hogy a helyi tanács változtasson az állami rendőrség által meghatározott szabályokon, a közlekedési rendőrség jóváhagyása szükséges – hangsúlyozta Turáni Magda Mária.

A szabályozás „legálisnak tűnik"

A városháza illetékeseihez intézett kérdésünkre, hogy a határozat törvényes-e, Bálint Attila sajtóreferens annyit mondott, a polgármesteri hivatal jogászai átnézték és jóváhagyták azt. A benne foglaltak betartatása a helyi rendőrség feladata, de az állami rendőrségnek is továbbították a határozatot. Mint fogalmazott, nincs tudomása arról, hogy a rendőrség bármit kifogásolt volna benne.

A Hargita megyei rendőrség részéről Gheorghe Filip sajtószóvivő úgy nyilatkozott, a városhatáron belüli közúti szabályokat, korlátozásokat a helyi közutak kezelője (a városi önkormányzat) határozza meg. Tehát a városi tanácsnak jogában állt megtiltani az említett utcákban a közlekedést, a határozat pedig „legálisnak tűnik".

Mint elmondta, a rendőrség csak ajánlásokat tehet, és nem is tilthat meg semmit, ami a helyi utakra vonatkozik. Véleménye szerint azonban „mindenkinek érdeke" volt a tiltás bevezetése, mert így lazulhat a forgalom, és a tanulók is olyan helyen vehetnek órákat, ahol haladni tudnak. Emellett elismerte, hogy az oktatók és a tanulók számára így nehézkes lehet az órák megszervezése.

A Hargita megyei közlekedési rendőrség 2015-ben kiadott, 289.076 határozata szerint az udvarhelyi és a vezetésórákat Udvarhelyen tartó környékbeli oktatók a következő utcákon taníthatnak: Függetlenség, Győzelem, Céhek, Forrás, Haáz Rezső, Kós Károly, Szabók, Építők, II. Rákóczi Ferenc, Kossuth Lajos, Városháza tér, Bethlen Gábor, Bethlenfalvi, Villanytelep, Orbán Balázs, Vásártér, Nicolae Bălcescu, Tamási Áron. A csúcsforgalom időszakában (6-9, illetve 14-16 óra) ajánlott elkerülniük a Kossuth és Bethlen Gábor utcát, valamint a Kőkereszt és Városháza teret. A városon kívül Farkaslakáig, Malomfalváig, Máréfalváig, Bögözig, Homoródszentmártonig, illetve Oroszhegyig vezethetnek a tanulók.



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hunikovacs
2016-02-26 12:39:48
Csigabiga
"a határozat nem oldja meg a gondot" DE segít a gondon egy keveset. És az is valami,több mint semmi. Nagyon jó ötletnek tartom.
avatar
Mikrocsip
2016-02-26 18:13:23
Egy kicsit tempósabban
Igen más sofőr is meg kellet tanuljon vezetni csak évről évre egyre több az autó ehhez kéne alkalmazkodniuk. Az amúgy is lassú forgalmat feltartják. A villanytelepen pl. miért kell 17 km/h araszolni a “scoala-s” autó után ha előtte 30-al halad a sor, s miért a kereszteződésben kell tanítani a helyből indulást, a jelző lámpáknál meg pláne nehézkes az indulás, normális esetben amíg átmegy 4 autó addig nagy nehezen átvánszorog egy tanuló vezető. Értem én, hogy a forgalomban is kell vezetni de az alap dolgokat ne a forgalomba gyakoroljuk. A helyből indulást egy kevésbe forgalmas úton kellene elsajátítani úgy ahogy nekem is ott tanították és amikor magabiztosan eltudtam indulni egy stop táblától akkor jött a sűrű forgalom. De itt úgy néz ki hogy egyből a mely vízbe dobjak a diákokat, s arról nem is beszelve amikor sikeresen 3 tanuló autó van egymás után egy zsúfolt kereszteződésben. Nem ugrálniuk kellene kedves oktatok hanem belátni hogy megváltozott a forgalmi helyzet és alkalmazkodni.
avatar
dakian93
2016-02-27 10:37:36
,,a tanulókat a törvényes sebességhatáron belüli közlekedésre tanítják, tehát aki úgy érzi, hogy lassítják az iskolakocsik, valószínűleg a megengedett maximális sebességnél gyorsabban szeretne közlekedni ,, DE! Ahol 50-es table van ott ne menjen 12-vel....Teljesen igazad van Mikrocsip
avatar
hofika
2016-02-27 23:19:57
szégyen
szégyen így bánni az iskola kocsikkal,elfelejtik sokan hogy valamikor ha nem tanították volna vezetni,most csak a gyalogos forgalomra tudnának panaszkodni

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."