Itthon » Társadalom

Hagyd békén a kóbor kutyát, ha jó gyermek akarsz lenni!

Megnőtt a kóborló kutyák száma, falkában járják a várost. Nem támadnak, de mit tegyünk, ha mégis?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

kobor ebek kikep
Ennél nagyobb falkák is összeverődnek. Fotó: facebook.com
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. április 13., 13:25
0 hozzászólás. 

Nem a kóbor, utcán élő, hanem a tavaszi tüzelési periódus miatt otthonról elcsatangolt ebek száma nőtt meg a város területén. Tény, hogy sokan félnek a falkába verődő, csoportosan csatangoló állatoktól, de ha néhány alapszabályt betartunk, a kutyák nem támadnak meg. Sőt, eleve nem támadnak meg, ha nem esünk pánikba előttük, és kikerüljük az egyedeket.

Több olyan panasz is érkezett szerkesztőségünkbe, miszerint nagyon sok olyan eset történik, hogy a gyerek iskolából hazafelé igyekezve kóbor kutyákba, vagy a lakás előtt a szomszéd szabadon tekergő kutyájába botlik. Ilyenkor sok gyerek fél, pánikba esik, esetleg sírni vagy futni kezd, de történt olyan is, hogy kisgyereket harapott meg kutya.

A gázspray hatásos, de a gyerekeknek nem ajánlott

Benkő Zsolt kutyakiképző szerint elkergetni nem szabad, és nem is nagyon lehet egy kutyafalkát. A legjobb az, ha például egy iskolából hazafelé tartó gyerek megvárja, amíg az állatok odébbállnak – óvatosan kikerüli a falkát vagy állva marad, nem hajol le. Fontos az is, hogy ha közeledik egy állat, ne fordítson hátat neki, inkább háttal húzódjon egy kerítésnek.

A kirándulók esetében ugyanez jó módszer lehet, háttal egy vastag fatörzsű fának húzódni. Arra a kérdésünkre, hogy egy gázspray hatásos lehet-e, a kiképző igennel felelt, azt azonban hozzátette, hogy tudni kell megfelelően használni az eszközt, mert könnyen a mi szemünkbe kerülhet, ha olyan a széljárás. A kutyát viszont el lehet riasztani vele, ha jól használjuk, mert rendkívül érzékeny a nyálkahártyája.

A beazonosítható kutya gazdája 50 lejre büntethető, amennyiben gazdátlanul kóborol a városban. A bírságot a helyi rendőrség szabhatja ki.  

Felelősséggel tartozol a kutyádért

Kóborló kutya addig lesz Székelyudvarhelyen vagy bármely más városban, amíg a kutyatartó gazdák meg nem értik, hogy az állatokat ivartalanítani kell, a tüzelő szukát el kell zárni, illetve megfelelően a földbe ásott, magas kerítést kell készíteni, hogy a kutya ne tudjon elcsatangolni a háztól.

Erre a legjobb megoldás a ház melletti kennel, ami zárható, nem tud a kutya kiszökni belőle. Dr. Bartha Annamária állatorvos szerint Nyugat-Európában a kutyák 80%-át ivartalanítják, általában csak a munkakutyákat és a tenyészállatokat nem. Romániában az otthon tartott kutyáknak csupán 15-20 százaléka lehet ivartalanítva. 

A kutyatartás felelősséggel járó dolog, nem annyiból áll, hogy megkötöm a kutyát a ház mellé, ételt és vizet adok neki, s amikor akarja, akkor elengedem, hogy „járja meg magát". „A gazda felelősséggel tartozik a kutyájáért. Ha nem képes rá, akkor inkább ne tartson kutyát" – foglalta össze velősen az állatorvos.

A videó megtekintéséhez kattintson az alábbi képre. 

Az állatok tüzelési időszakban akár két kilométerről is megérzik a tüzelő szuka szagát, ösztönösen mennek a szag után – amikor a falkába bekerül a nőstény, a kankutyák összeverekednek, innen származnak a sérüléseik. A hazatérő kutya legtöbbször legyengült, több sebből vérzik, ajánlatos felkeresni vele az állatorvost ebben a periódusban.

A székelyudvarhelyi házi kedvenceknek körülbelül 50-60 százaléka visel beültetett mikrochipet – dr. Bartha szerint mindenképpen több a chipes kutyák száma, mint azoké, amelyek nincsenek regisztrálva. A chip alapján be lehet azonosítani az állatokat és a gazdájukat, tehát ha a kóborló kutya kárt tesz valamiben, a gazdáját terheli érte a felelősség.

„Ha a szomszéd kutyája szabadon kóborol, más kapuja előtt heverészik, és a gyerek nem meri megközelíteni miatta a saját házukat, rendőrt lehet és kell hívni, aki a gazdáját megbüntetheti" – mondta az állatorvos, hozzátéve, hogy az Ebremény Állatvédő Egyesület tagjai is fogtak be olyan kutyákat mostanában, amelyeket azonosítani lehetett. Két olyan eset is volt, hogy a kutya Nagygalambfalváról kóborolt Székelyudvarhelyre, de azonosították a gazdát a chip alapján, és az állat haza tudott kerülni.

Idén (elméletileg) új kutyamenhely létesül

A kóborló ebeket minden bizonnyal nem a polgármesteri hivatal vagy a befogásukkal megbízott cég szakemberei szabadítják rá a városra rosszindulatból.

Azon persze lehet vitatkozni, hogy gyakrabban vagy ritkábban kell-e befogni a hazulról elkóborolt ebeket, és hogy milyen állapotban van a jelenlegi kutyamenhely.

Az elmúlt hetekben csak az Ebremény Egyesület működtetői három olyan dobozt találtak, amelyben egy, három, illetve hét (!) újszülött kutyakölyök szorongott. Könnyű összeszámolni, hogy hány egyeddel szaporodik a kóbor ebek száma, ha túlélnek, de nem veszi gondozásba őket az egyesület.

Ami a polgármesteri hivatalt illeti, az önkormányzat januári ülésén döntött arról, hogy egy majdnem kétszáz négyzetméter alapterületű menhelyet létesít. Ezt a régi szeméttelep mellé tervezik, információink szerint közel száz egyed befogadására lenne alkalmas, az építkezést néhány hónapon belül elkezdik. A jelenlegi menhelyen 15 kutya van. 



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."