Itthon » Társadalom

Országos segítséggel orvosolnák az árvízkárokat

Száz ócfalvi családnak immár negyedik alkalommal lett oda az ingósága – derült ki a Hargita megyei tanács kárfelméréséből.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

fotó: megyei tanács sajtóirodája/facebook
fotó: megyei tanács sajtóirodája/facebook
szerkesztoÍRTA: UH.RO/SAJTÓKÖZLEMÉNY
2016. július 06., 11:04
0 hozzászólás. 

Kárfelmérő terepszemlét tartott kedden délután a múlt vasárnapi árvíz sújtotta településeken a Hargita megyei tanács. Az áradás jelentős gondokat okozott Kányád és Felsőboldogfalva község falvaiban, és a beruházások szükségességére is rávilágított – írja a megyei önkormányzat sajtóközleményben.

karfelmeres-borboly

A kárfelmérők megállapították, hogy a 133-as megyei út Székelydálya és Ége közötti szakaszán az árok nincs megfelelően kitakarítva, így nagyobb esőzések idején a víz a kövezett úton vág medret magának.

Használhatatlanok a kutak

Dályában a patak támfalát újra kell építeni, mivel az a föld terhelésétől befelé dől, Ége Székelyderzs felőli kijáratánál pedig az árvíz a híd betonelemeit teljesen tönkretette, alámosta a földes részt.

György Sándor, Kányád polgármestere szerint a legnagyobb károk az infrastruktúrában keletkeztek: az áradás utakat rongált meg, kavicsozott és aszfaltrétegeket tett tönkre, ezenkívül nagyon sok kút is ihatatlanná vált. A község vezetősége most végzi a gazdaságok kárfelmérését, és sok bejelentést kapnak nemcsak ingatlanokból, hanem mezőgazdasági területekről is – számolt be.

karfelmeres-borboly4

Borboly Csaba megyeelnök mindenkit kalákázásra biztatott, és megígérte, hogy a kormánytól igényelnek támogatást az utak és a támfalak javítására.

Kiderült továbbá, hogy Petken a víz sok helyen alámosta a tavaszi karbantartáskor rendbe tett részeket, megtöltötte az átereszeket, befolyt az udvarokra. A falun áthaladó 137A jelzésű megyei út Brassó megyével köti össze a térséget, ezért is fontos a rendbetétele.

Nem elég a vízügy erőforrása

A Felsőboldogfalva községhez tartozó Ócfalván a kárfelmérők megállapították, hogy a Maros Megyei Vízügyi Igazgatóság, amelyhez a térség tartozik, nem ura a helyzetnek. A településen mederszabályozásra és támfalas partvédelemre van szükség, ennek érdekében a megyei tanács munkatársai a falu lakosságával közös petíciót nyújtanak be az Országos Vízügyi Igazgatósághoz.

A gondok súlyosak: közel száz családnak immár negyedik alkalommal viszi el minden ingóságát a Hodos-patak – áll a közleményben.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."