Itthon » Társadalom

Szentegyházi famaffia: a plébánost is megfenyegették

Harci kutyával haraptatják meg az egyháztanácsost az utcán, lökdösik az újságírót. Nem lehet már úgy lopni, fogy a pénz, fogy a türelem.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

Nekiestek az egyháztanácsosnak fotó: Egyed Ufó Zoltán
Nekiestek az egyháztanácsosnak fotó: Egyed Ufó Zoltán
szerkesztoÍRTA: EGYED UFÓ ZOLTÁN
2017. január 06., 10:36
22 hozzászólás. 

Múlt héten jelezték szentegyházi olvasóink, hogy gond van, a papot is megfenyegették a fatolvajok. Egy olvasónk így foglalta össze a történetet:

„A plébános megfenyegetése december 28-án este 7 óra körül történt, ekkor értesítette a pap Dezsőt, és megkérte, hogy szedje össze az embereket, vigyük el a fát, mert nem szeretne maga körül problémákat. A telefonhívás előtt végig ott állt a papilaknál az az autó, amelyik a legutóbb lopáson fogott ember tulajdona. Ezt Tamás János végignézte, a telefonhívás előtt pár perccel jött ki a papilaktól. A plébános sem tagadta, hogy ő volt a fenyegető, de nem merte néven nevezni, azt mondta: «Én mindenkinek vagyok a lelkipásztora, ha jó, ha rossz, és nem akarok semmiféle ügyben sem tanú, sem semmi lenni, én pap vagyok». Dezső szólt nekünk, összeszedtünk kb. 40 embert és három traktort, hogy hozzuk el a fát. Az elszállításban segített a rendőrség, és a helyet, ahova letehettük, a polgármester biztosította. Az ügy nagy közfelháborodást keltett, ugyanis most a sértett emberek, a tolvajok összefogtak, és próbálnak nyomást gyakorolni minden gyenge láncszemre. Azt mondták a papnak, hogy levelet írnak a püspökségnek, hogy az erdőügybe avatkozott, és hogy a tolvajok fáját raktározza, és hogy támogatja a falopást, meg ehhez hasonlókat. Mi rendőri kísérettel, egy nagy konvoj autóval lekísértük a fát az új helyére, a felháborodott tömeg fel akart menni a fenyegetőhöz, hogy csináljanak egy hatalmas cirkuszt, bármit, ami szóba jöhet, hogy ez ne maradjon annyiban. Aztán abba maradtunk, hogy jobban járunk, ha lesz egy média hangja, mint hogy tragédia legyen a vége. Nagyon ki kezdett éleződni az ellentét, a kocsmákban is izzik a hangulat egyre jobban."

Az ügyben kevésbé jártas olvasóinknak eláruljuk, arról van szó, hogy az elmúlt időszakban a rendőrség által a fatolvajoktól lefoglalt „kusztodiás" fát, szekerestől-utánfutóstól egy egyházi ingatlan udvarán tárolták, mert a rendőrség nem rendelkezik ekkora tároló kapacitással.

A fenyegetés után a plébános kérésére a lefoglalt szekereket és utánfutókat másnap átszállították az önkormányzat telkére. Az átszállításnál nem tudtunk jelen lenni, de a helybéliek készítettek egy kis videót róla.

Az ügyről megkérdeztem Konrád Dezsőt, akit a plébános megkért a fa elszállítására. Megerősíti a fenti információkat.

Állítása szerint Lőrincz Imre volt fenyegetni, nem egyedül, de nem lehet tudni, hogy kivel, mert a pap bácsi nem akarja elmondani. „Nagyon meg volt ijedve a pap bácsi, nagyon kivolt. Megkértem a polgármestert és a rendőrfőnököt, s leszállítottuk másnap a fát, hogy őt ne zaklassák. Látom, hogy ezek nem ismernek határt, még őt is megfenyegetik."

Portik-Bakai Sándor plébános nem örül túlságosan telefonhívásomnak. Nem szeretné, ha ez az ügy publikussá válna, de miután mondom neki, hogy így is, úgy is írni fogok róla, még akkor is, ha nem akar nyilatkozni, csak megnyílik. „Egy illető jött és figyelmeztetett, hogy állítólag készülnek valami levelet írni olyan formában, hogy én összejátszom a fatolvajokkal, és helyet adtam a lopott fának az udvaromon. Ennek reális alapja abszolút nincsen. Én ébren sem voltam, mikor a fát behozták éjszaka az udvarra, a kántort kérdezték meg. Nem szeretném, hogy a püspökséget is belekavarják ebbe a piszkos ügybe."

Hosszasan beszélgetünk, a plébános úr megerősíti az eddigi információkat.

Megtudom, a plébános többször is eljárt erdővel kapcsolatos gyűlésekbe, szorgalmazta az összefogást és a hivatalos ügyek rendezését. Az egyháznak 70 hektár erdőt és 20 hektár kaszálót kellene visszakapnia, de határidők vannak, és félő, hogy ha idejében nem lépnek, ez a terület az állam tulajdonába vándorol át.

Körülbelül eddig tartott volna az az anyag, amit kedden kellett volna összeállítanom és leközölnöm az ügyben. Csakhogy kedden elindultunk Homoródalmásra Edittel, hogy készítsünk egy anyagot a gyilkosságról.

Pontosan Szentegyházán, a lövétei eltérőnél voltunk, mikor cseng a telefon, jelzik, hogy a plébánost a Turista utcában kikezdték a fatolvajok házszentelés közben. Kiszaladunk gyorsan a helyszínre, ahol kiderül, nem a papot bántották, hanem Lőrincz Lászlót, az erdőtulajdonosok egyik vezetőjét, aki egyháztanácsosi minőségében ment a házszentelő csapattal. Azt mondja, az utcán támadta meg az egyik ismert fakitermelő, harci kutyáját ráuszította, majd egy speciális lánc segítségével az arcához emelte, az állat az egyháztanácsos állát harapta meg. Egy rövid kis videót készítünk a helyszínen vele.

Indulnánk tovább Almásra, de néhány ember áll az út szélén és integetnek, mintha azt szeretnék, hogy álljunk meg. Megállunk, kiszállunk. Odamegyek az illetőkhöz, s kérdem: szerettek volna valamit?

A hozzám legközelebb álló, akiről később megtudjuk, hogy Tankó Károlynak hívják, és fontos szereplője a Turista utcai faüzletnek, köszönésképp azt kívánja, hogy a Jóisten verjen meg két kézzel, majd megfenyeget, hogy lerúgja a fényképezőgépem. A mellette lévő ember nyilatkozni szeretne, elmondja véleményét az ügyről.

Közben egyre többen gyűlnek össze, két-három érintett család női tagjai kivonulnak az utcára és mint valami szarkák, érvek és tények nélkül elkezdenek támadni.

Közben ismét megjelenik a képben az egyháztanácsos, összeszólalkozik a tömeggel, majd odébb áll.

A tömeg egyre csak nő, és egyre nagyobb a hangja. Olyan kezd lenni a hangulat, mint egy cigánynegyedben, eddig csak ott tapasztaltam hasonló hangulatot. Egy adott pillanatban egy alak hátulról rám támad, úgy megszorítja a fényképezőgépem, hogy az roppan belé, a felvétel is megszakad egy ideig, csak annyi hallatszik, hogy „összetör...", majd arra ébredek, hogy egy ember, akiről utólag kiderül, hogy RMDSZ-es tanácsos, Márton Attila, taszít métereken keresztül, ilyen szép mondatok kíséretében, hogy „Eltakarodsz!". Ilyen szépeket még RMDSZ-es soha nem mondott nekem.

Testvére néhány másodperc múlva a nyakamnak szökik, meg is szorítja, szerencsére nem túl erősen. A tanácsos urat aztán a harc hevében elhúzza a lánya, mert kiderül, hogy Edit kihívta a rendőrséget. Végül az ügy lecsendesedik, előtte azonban kitalálják, hogy ha jön a rendőrség, akkor provokálás áldozatainak állítják be magukat, és hogy mi provokálni jöttünk, nem is integetett nekünk senki, mielőtt megálltunk.

Kár, hogy a nyilatkozni akaró bácsi bevallja, hogy integetett. Sok érdekes dolog elhangzik még, de nem írok le mindent, érdemesebb megnézni a következő filmecskét.

Elsietünk Almásra, mert vár a téma. Már a polgármester irodájában beszélgetünk, mikor cseng a telefon, ismeretlen szám hív. Mikor kijövünk, visszahívom, hát Tankó Karcsi az, és azért hívott, hogy menjünk ki ismét hozzájuk, mert összegyűlt egy adag ember, s el akarják mondani az igazságot.

Mondom neki, hogy az igazság az, hogy a gépem kerreg, s ez bőven elég nekem mára igazságból. De írjam be magamnak ezt a számot, hogy majd, ha hív, akkor azonnal menjek ki, mint ahogy a másikoknak is mindig kimegyek. Mondom neki, hogy semmi kötelességem bárkinek a hívására pattanni, menni pedig inkább a rendőrségre fogok, feljelentést tenni.

Úgy érzem, eleget tettem annak az újságírói kötelességemnek, hogy a másik fél véleményét is kikérjem. Ha valamit akartak mondani az igazságról, igazán elmondhatták volna, míg ott voltunk, a cigánykodás helyett.

Még mindig Almáson vagyunk, mikor hív a másik fél, az erdőtulajdonosok, akik a lefoglalt fát fogják hamarosan elszállítani a polgármesteri hivatal területéről egy védettebb, könnyebben őrizhető telekre. Sajnos, nem tudom otthagyni az almási riportot, amit utólag nagyon megbánok, mert a szállítóktól és a rendőrfőnöktől megtudom, hogy átszállítás közben Tankó Karcsi elállja az utat a konvoj előtt, és semmiképp nem akar félreállni. Akkor áll csak félre, mikor a rendőrség határozottan kijelenti, hogy kihívják a maszkosokat, ha nem szabadítja fel az utat.

papmegfenyegetesszentegyhaza01ufo

A szekerek jelenleg egy őrzött helyen vannak. Kedves Endre szentegyházi rendőrparancsnok szerint azért kellett a lefoglalt fát elszállítani a polgármesteri hivatal területéről, mert nem volt védett helyen, és az almási üggyel egyébként is túlterhelt rendőröknek folyamatosan kellett őrizniük azt, nehogy éjjel valamelyik „capinár" hazavigye a szekerét, amint arra már volt példa. A rendőrparancsnok úgy érzi, a Turista utcai feszültség fő oka az, hogy az utóbbi időben, amióta lesik egymást a felek, nem igazán tudják lopni a fát.

Összerakva a képet, úgy tűnik, hogy a Turista utcában fa nélkül nincs pénz, pénz nélkül nincs lelki béke. Ha egyre csak nő a feszültség, valahol robbanni fog. Remélhetőleg a falopásból élő emberek hamar rájönnek, hogy az az élet, ami eddig volt, véget ért, változik a kor, s kell változni a korral együtt. A falubéliek remélik, még azelőtt sikerül becsületesebb szakmára váltaniuk, mielőtt emberáldozatot követel a konfliktus. Mert a pap megfenyegetésénél durvább már csak ez lehet.



22 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
taylor
2017-01-06 11:16:09
A cikk még nem volt megírva, csak a videót láttam a neten és azon gondolkoztam vajon hol itt az RMDSZ-es szál .... és ott van .... hajrá UFÓ.
Komolyra fordítva a szót be kellene kamerázni a teljes utcát, hadd nézzünk livestream-et a fatolvajokról :)
avatar
taylor
2017-01-06 11:32:22
Álődnák a joppkezevaty ...
avatar
hahaha
2017-01-06 11:44:30
Komolyan Gáborék szebben viselkednek, mint ezek az oláh parasztok. Hányinger kerülget mire a videó végére ér az ember. Ezek a tipikus parasztok akiknek nincs törvény de Istennel hadoválnak :))) Annyi eszük van, mint egy marék földnek.
avatar
liverpoolfanbammeg
2017-01-06 12:14:34
Egyik 19, a másik egy híjján 20
Végignéztem a feltöltött videókat. A konfliktusban érdelelt felek megszívlelhetnék a Szent László király dekrétumainak második könyvében leírtakat. Erre gondoltam:

http://majt.elte.hu/Tanszekek/Majt/Magyar%20JogtorteNET/magyarazatok/IIdekretum.htm

Ha manapság is ezek a törvények lennének érvényben, akkor garantáltan kevesebb tolvaj, valamint kevesebb önös érdekből fakadó szócséplés lenne a módi :)
avatar
Ce_Fo
2017-01-06 14:40:16
:D
http://giphy.com/gifs/UfUwEzxdK5VlK/tile
avatar
Isty
2017-01-06 15:14:22
azta
A videot vegignezve az elejen azt hittem, hu de mennyire alpariak, de a vegen jottem ra, hogy az eleje meg csak gyerekjatek volt. Azok az udemeresek a vegen, kesz parasztok, ilyen viselkedest....IQ szintjuk a beka segge alatt..

Gratulalok a cikkert, vegre belatunk a helyzetbe mi is, hogy mik tortennek a kornynekunkok. Ez az ujsagiro dolga, orvendek a cikknek.
avatar
pendulum
2017-01-06 18:37:46
Ez igen
Nem semmi mennyi tudatlan bunkó tolvaj paraszt gyűlt ott össze, elkezdve a taknyos leánykától a vénasszonyig.
Régen az ilyen büdös bunkó Tankók már rég alulról szagolták volna az ibolyát.
Nem hiszem el, hogy nincs ott egy tökös legény aki a helyére tenné az ilyen kigyúrt kopasz bunkó állatot.
Hatalmas tisztelet jár Ufónak aki már nagyon sokszor bizonyította rátermettségét és bátorságát.
Az ilyen rmdsz-es tanácsost pedig azonnal ki kell rúgni!
Fel kell jelenteni az összest a rendőrségen.
avatar
Nero
2017-01-06 20:05:07
Ezek annyira sotetek(agyilag), hogy gyakorlatilag egy IQ-fekete lyukat hoznak letre mikor osszecsodulnek mint a felvetelen. Es ameddig egy ilyen alpari paraszt tanacsos lehet addig itt senki nem varjon semmilyen elorepest...
avatar
LiaG
2017-01-06 22:22:31
Hat le a kalappal a kitartasod elott! Fujjak a maguket a csocselek egymasra mutogat! Az az egy a baj ezekkel,h abban a helysegben ez aparol, fiura szall es igy nonek fel sajnos generaciok,h lopjak az erdot es logatjak otthon hat gyonyoru pelda az utanuk kovetkezoknek! :( Egymast lesik es jelentgetik ez gaz es szanalmas! Nem artana inkabb elmenni rendes munkat keresni meg ha kulfoldre is. A XXI. szazadban azert mar marhalodtunk annyira,h igenyesek vagyunk a szep beszedre, merg ha tajszolas is de valaki,h egy ep ertelmes mondatot ne tudjon elmondani, ez szornyu... ...
avatar
kópé
2017-01-06 22:56:33
Győzzön az igazság.
Mikor tömegben vannak, milyen bátrak tudnak lenni! Vajon egy egy ellen is ekkora hősök lennének vagy csak ha falkában vannak, mint a kutyák? Melletted vagyunk, UFÓ. Ha nem fizetik ki a kamerádat és felvonulást szervezel a Turista utcában, ott leszünk!
avatar
zterex1
2017-01-07 06:06:18
... és még ezek állnak az erdő felől?
avatar
Szentegyházy Ubul Béla
2017-01-07 22:40:02
Közterületen, utcán valóban mindenki azt filmez, fotóz, amit akar. De ha az alany nem adja beleegyezését a közzétételhez, akkor azt nem lehetne megjelentetni sehol, a YouTube-on sem. Így az a helyzet állhat elő, hogy ha valamelyik bunkó fatolvaj feljelenti UFO-t, még őt fogják meghurcolni.
Egyébként milyen hatalom és rendőrség az, amelyik évek, sőt évtizedek óta asszisztál a módszeres erdőlopáshoz, elnézi,hogy félművelt emberek terrorizáljanak teljes közösségeket, a helyi politikába is beépült ostoba taplók éljenek törvénytelen pénzekből?
Na de próbáljon csak meg valaki kitűzni egy székely zászlót a saját házára, majd meglátja, milyen gyors és hatékony a hatalom!

Amíg volt erdő és mindenki lophatott, rendben volt minden. Most, hogy már csak a legnagyobbak lophatnak, mert már lassan nem marad erdő, az emberek egymásnak esnek. Akik a felvételen ordítoznak, mind fatolvajlásból és a másik ember meglopásából éltek és élnek hosszú évek óta.
avatar
Szentegyházy Ubul Béla
2017-01-07 22:48:33
Ez alól a "tanácsos úr" sem kivétel. Ezt itt mindenki tudja. Eddig még senki nem vetemedett arra, hogy a plébánosunkat megtámadja. Most már ez fog következni?
Szégyen ami itt folyik évek óta. A legnagyobb tolvajoknak van a legnagyobb szájuk!

Egyébként az Isten áldja meg Haáz Sándor tanár urat, mert csak neki és tanítványainak köszönhetjük, hogy széles e világban Szentegyházát megismerték, és nem csupa fogatlan, műveletlen, buta, ordítozó tolvaj paraszttal azonosítanak minket, akik próbálnak nehezen, de valamennyire becsületesen megélni.
avatar
jutacs
2017-01-08 00:21:13
Büszkén tekintek szét a népek tengerén, hiszen ily kiváló nemzet sehol nem terem, mint a Hargita alatt.
Nemeslelkű oláfalusi székely véreim a civilizáció olyan magaslataira emelkedtek, hogy a regáti olájok szégyenükben pironkodnak.
Kérem a jó Istent és Orbánt, hogy áldja meg és őrizze meg nemzetünk e gyöngyszemeit, hasonlóan méltó utódok özönével, hogy mindnyájan könnyes szemmel énekelhessék a Székely Himnuszt
avatar
jutacs
2017-01-08 00:30:15
Régen csak a butaságukkal és elmaradottságukkal szerepeltek az oláfaliak a viccekben.
Ma a helyzet undorító.
Nem elég, hogy bunkók, még bűnözők is.
Asszonyostól.
avatar
Obo
2017-01-08 18:19:12
Ne lopj!
Aljas, ócska fatolvaj népség, a fehérnépek még rosszabbak mint a férfiak...
A cigánysoron ilyenek, kigyűlnek és cirkuszt rendeznek. Évek hosszan lopták a fát, most rosszul esik hogy nem lophatnak, nem tudnak miből megélni, nincs lopicska! ócskák!
avatar
bdbogyo
2017-01-09 22:41:59
re: már nincs...
avatar
zterex1
... és még ezek állnak az erdő felől?


Milyen erdő felől???
avatar
semmiközöd
2017-01-24 19:16:07
Ide figyelj ujságíró!
Valószínű, hogy ezek lopják a fát. DE UJSÁGÍRÓI KÖTELESSÉGEDNEK K*VÁRA NEM TESZEL ELEGET, mert az éremnek csak az egyik oldalát mutatod be! Tisztán látszik, hogy más fatolvajok is vannak ott, de te csak az egyik oldalra tereled a figyelmet! Az is kiderül a videóból, hogy provokálsz! Hiába van jogod videózni, ha őket ez bosszantja, akkor ellenkezésed PROVOKÁLÁS! Azt kérdezed a nénitől, miért nem megy be a házba? Hát mi a francnak nem mész el te onnan? Ha már okosabb vagy náluk és látod, hogy mennyire idegesek! Nincs az a bíró aki igazat ad neked. Illetve van, egy korrupt bíró! És mégvalami: lehet hogy közterületen azt videózol amit akarsz, DE NEM HOZHATOD NYILVÁNOSSÁGRA HA A BENNE SZEREPLŐ SZEMÉLYEK NEM EGYEZNEK BELE ééés HA A FELVÉTELEN KISKORUAK IS SZEREPELNEK!!!! Ezt elfelejtette a nagyokos ujságírói eszed?
avatar
semmiközöd
2017-01-24 19:20:16
második
Mocskos, hazug vagy te, mert annak az oldalára állsz akinél nagyobb a hatalom! Ha az állam lopja a fát, arról te nem is akarsz tudni! Hazug ujságíró, aki vagy! Jellegzetes rátok, hogy alaposan ismerve a törvényt, mindent ki tudtok magyarázni, viszont az erkölcsi törvényekhez fingotok sincs! Hazudoztok össze-vissza, kamu magyarázatokat találtok ki! Ennek vagytok a mesterei!
Írta ezt egy olyan személy, aki csalódott az RMDSZ-ben, és gyűlöli a fatolvajokat!
avatar
semmiközöd
2017-01-24 19:51:35
harmadik
"Melyik volt az a f*szi?" (12:55) Ez sokkal több mint provokálás! Mocskos gazember, megmondták neked ott az igazságot és te mégis úgy teszel mintha nem hallottad volna! Ráadásul még vágtál is ki a videóból, amikor az idős bácsi kezdett magyarázni! (4:41) Jobb lett volna ha nem is teszed fel ezt a videót, mert magadat járattad le! "Én mentem el innen"(13:08) Dehogy mentél te! Az autód ellenkező irányban volt! Futottál a ropogtató után, hogy súlyosbítsd a konfliktust!
avatar
turi9319
2017-10-05 09:15:08
re: második
avatar
semmiközöd
Mocskos, hazug vagy te, mert annak az oldalára állsz akinél nagyobb a hatalom! Ha az állam lopja a fát, arról te nem is akarsz tudni! Hazug ujságíró, aki vagy! Jellegzetes rátok, hogy alaposan ismerve a törvényt, mindent ki tudtok magyarázni, viszont az erkölcsi törvényekhez fingotok sincs! Hazudoztok össze-vissza, kamu magyarázatokat találtok ki! Ennek vagytok a mesterei!
Írta ezt egy olyan személy, aki csalódott az RMDSZ-ben, és gyűlöli a fatolvajokat!
avatar
turi9319
2017-10-05 09:18:26
ezekkel mind eggyetétek . ezek az emberek nem véletlenül lehetnek olyan idegesek.te megmég odamész őket provokálni.Én nemtudom h holvan ez a település nemismerek a videón szereplők közül senkit,de sztem minimum egykét pofont megérdemeltél volna és ahoz képest te nagyon könnyen megusztad

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."