Itthon » Társadalom

(Agy)baj van az utakon

Olvadás után, de még hóvirág előtt a tavasz egyik legbiztosabb jele, hogy mély gödrök jelennek meg az utakon. Ígérik már a javítást.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

utak-0303-01
Nem lehet minden gödröt kikerülni.
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA
2017. március 03., 15:13
0 hozzászólás. 

Elolvadt a hó, és vele együtt az aszfalt is több székelyudvarhelyi utcában vagy utcaszakaszon. A téli fagyok megviselték az útburkolatot, helyenként mély gödrök keletkeztek rajta, nem kevés bosszúságot okozva az autóvezetőknek.

„Az előző évekhez képest hosszú és kemény tél volt idén, ezért néznek ki az utak úgy, ahogy" – véli Szilágyi Ferenc autóvezető-oktató. „Illetve azért is, mert nincs megfelelő alapozásuk. Azokra a kavicsos utakra húztak rá 8-10 centiméteres aszfaltréteget, amelyeken régebb nagyapáink szekérrel jártak. Nem is csoda, hogy a nagy terhelés alatt megsüllyed, tönkremegy az útburkolat" – magyarázza.

A tanulóvezetők rémálma

A tanuló sofőröket is feszélyezik a gödrök – mondja az oktató – mert nem lehet mindegyiket kikerülni, a közlekedésbiztonság szempontjából pedig jobb, ha nem is rántjuk el a kormányt, ha későn veszünk észre egy gödröt az úton, és már nincs időnk tükörbe nézni, hogy ellenőrizzük, nem előz-e éppen valaki bennünket.

1

Az autónak természetesen nem tesz jót, de ilyenkor jobb, ha összeszorított foggal belebillenünk a gödörbe. A mérsékelt sebesség az egyetlen, ami segíthet – véli az oktató, hozzátéve, hogy elkerülni sem lehet a problémás szakaszokat, vagy más útvonalat választani az oktatás során, mert „Udvarhelyen nincs ahova menni", ráadásul a délutáni csúcsforgalomban korlátozva is van a tanulóautók behajtása bizonyos utcákba.

Szilágyi tapasztalatai szerint a Tamási Áron és a Nicolae Bălcescu utcákban a legnagyobb a gond, itt nagyon tönkrement az útburkolat az utóbbi hónapokban, illetve a Tábor negyed felső része is „siralmas", de ott legalább nem állandó a nagy forgalom – mondja.

Ahogy Hofi mondaná

A taxisoknak sem könnyű a dolguk. Kolumbán Csaba taxisofőr szerint a Függetlenség sugárút van a leginkább tönkremenve. Szerinte azért, mert csak foltokban volt mindig kijavítva, és amiatt most nagyon egyenetlen az útfelület. Ugyanakkor balesetveszélyes is kerülgetni a gödröket, nem csak az autósoknak, hanem a bicikliseknek is – véli Kolumbán.

2

Azt mondja, ezekről az utakról Hofi Géza jut eszébe, amint arról beszél, hogy a „mediterrán" Svédországban vajon hogy nem mennek tönkre az utak a fagy miatt.

Nyugi van, a hivatal intézkedik

A Polgármesteri Hivatal sajtóosztálya kérésünkre közölte, hogy az utak állapotának felmérése folyamatban van: ahol nagyon mély gödrök keletkeztek, ott hidegaszfaltozással próbálják javítani a helyzetet, míg az időjárás nagyobb volumenű burkolatcserét meg nem enged.

Kisebb, hideg aszfalttal történő javítások voltak már a Bethlenfalvi úton, a Függetlenség sugárúton, a Nicolae Bălcescu, a Wesselényi Miklós és a Hunyadi János utcákban. Amint az időjárás megengedi, elkezdik a munkát meleg aszfalttal – derül ki a közleményből. A gödröket marógéppel kimarják, utána meleg aszfalttal betömik, ugyanakkor - ahol szükséges - kisebb felületű szőnyeget is készítenek.

A hivatali közlemény szerint az 5-6 évnél régebbi burkolatokat jobban megviselte az idei tél. Ráadásul vannak a városban olyan utcák is, ahol már 8-10 éve nem volt teljes burkolatcsere.

Ilyen például a Függetlenség sugárút, ahol az aszfalt szerkezete miatt könnyebben beszivárog a víz. A fagyok ezen a szakaszon komoly károkat okoztak, amiket kisebb méretű szőnyeges javításokkal terveznek helyrehozni.

Szintén javításra szorulnak a város kockaköves burkolatú utcái, mert az alaprétegek megsüllyedtek, ezeket ki kell bontani, alapozni kell, és újra kell rakni a köveket.

A kanálistetőkre is gondoltak

Teljes burkolatfelújításokat az Orbán Balázs utcának a Wesselényi Miklós és a Templom utcák közötti szakaszán, a Dózsa György utcának a Tamási Áron és Orbán Balázs utcák közötti szakaszán, a Függetlenség sugárútnak a Győzelem és a Gábor Áron utcák közötti szakaszán, illetve a Győzelem utca Gábor Áron és a Kisköved utcák közötti szakaszán terveznek.

4

Szintén tervben van a Tihadár, a Mórum és az Ifjúság bejáratok teljes burkolatfelújítása és területrendezése, akárcsak a Győzelem utca Forrás és Haáz Rezső utcák közötti része. Emellett tervezik a Tompa László utca aszfaltrétegének cseréjét is, a Villanytelep utcától egészen a hídig.

Az egyik legnagyobb bosszúságot a gödrök mellett a nem szintben levő aknatetők okozzák az utakon, de ennek a problémának a megoldása is folyamatban van: biztonságos és zajmentes tetőkre fogják kicserélni a most használatban levőket, illetve a megrongálódott járdák felújítására is sor kerül – ígéri a Polgármesteri Hivatal.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."