Itthon » Társadalom

Három napig forrongunk

Feljelentették a polgármesteri hivatalt a március 15-i dekoráció miatt, de ez nem akadályozza az ünneplést – mondta a polgármester.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

Marc15sajtaj11
Gálfi Árpád polgármester. Fotók: Pál Edit Éva
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA
2018. március 12., 16:49
1 hozzászólás. 

Sajtótájékoztatón ismertette Gálfi Árpád polgármester az idei magyar nemzeti ünnep programját. Lesz igazi Forradalom.ma, ünnepélyes megemlékezés, kulturális programok kicsiknek-nagyoknak.

„Fontos ez az ünnep, nagy erőkkel készülünk, hogy méltóképpen megünnepelhessük"- jelentette ki Gálfi.

Az ünnepre hangoló foglalkozások és programok már szerdán, 14-én elkezdődnek. A művelődési házban kokárda nemezelés és zománcozás lesz, a múzeum Kossuth utcai képtárában kiállítás nyílik Petőfi a kortárs vizuális művészetben címmel, de lesz még ünnepi Tudász, zongoraest és szavalóest is.

 

Az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc 170. évfordulójának tiszteletére szervezett ünnepi műsor

Március 14.


17.00-20.00 Ünnepre hangoló foglalkozások: kokárda-nemezelés és -zománcozás

Helyszín: Művelődési Ház

 

17.00 Petőfi a kortárs vizuális művészetben – kiállítás megnyitó

Helyszín: Haáz Rezső Múzeum Kossuth utcai képtára

 

18.00 Thurzó Zoltán zongoraművész ünnepi előadása

Helyszín: Szent István-terem

 

18.00 Ünnepi TUDÁSZ – rendhagyó műveltségi vetélkedő nem csak diákoknak – mindent a szabadságharcról: film, színház, zene, irodalom segítségével

Helyszín: Stúdió Mozi

 

18.00 Ünnepi szavalóest az Udvarhely Fiatal Fórum szervezésében

Helyszín: szombatfalvi református templom

15-én, csütörtökön délelőtt szintén lehet kézműveskedni, majd rajzkiállítás nyílik a Kőkereszt-téren és 12 órakor veszi kezdetét az ünnepi megemlékezés.

Marc15sajtaj02

A Patkóban Soltész Miklós magyar államtitkár, Szeneczey Balázs Budapest főpolgármester-helyettese és Bíró Zsolt, az MPP elnöke is felszólal majd. Délután pedig a Tomcsa Sándor Színház szervezésében ismét átélhetjük, milyen lehetett a felkelés sűrűjében lenni, hiszen egy év kihagyás után idén ismét lesz Forradalom ma 2.0.

 

Március 15.

10.00-12.00 Ünnepre hangoló foglalkozás: huszárcsákó-készítés

Helyszín: Művelődési Ház

 

11.00 Kokárda- és rajzkiállítás gyerekalkotóktól a Városi Könyvtár szervezésében

Helyszín: Kőkereszt tér

 

12.00 Ünnepi program a Márton Áron téren

 Huszárok felvonulása

/Hagyományőrző Székely Huszárezred/

 Huszka Jenő: Gárdainduló/ a Székely Dalegylet Férfikara, a Balázs Ferenc Vegyeskar és az Alla Breve Vegyeskar közös előadása, vezényel: Kovács László, zongorán kísér: Filtner Tünde/

 Magyar himnusz /vezényel: dr. Orosz Pál József; közreműködik az Oroszhegyi Fúvószenekar, vezényel György Sándor/

 A történelmi egyházak képviselőinek imája és áldása / Ft. Mátyás Károly római katolikus főesperes, Ferkő Andor református lelkipásztor és Simó Sándor unitárius esperes/

 Erkel Ferenc Hazám-hazám/ a Székely Dalegylet Férfikara, a Balázs Ferenc Vegyeskar és az Alla Breve Vegyeskar közös előadása – szólót énekel Bíró Levente és ifj. Kovács László, vezényel: Kovács László, zongorán kísér: Filtner Tünde /

 Gálfi Árpád polgármester ünnepi beszéde

 Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének üzenetét tolmácsolja Soltész Miklós, a Magyar Kormány egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára

 Huszka Jenő: Kossuth levele / a Székely Dalegylet Férfikara, a Balázs Ferenc Vegyeskar és az Alla Breve Vegyeskar közös előadása, vezényel: Kovács László, zongorán kísér: Filtner Tünde/

 Bíró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke, parlamenti képviselő ünnepi beszéde

 Bárdos Lajos: Huszártánc /a Székely Dalegylet Férfikara, a Balázs Ferenc Vegyeskar és az Alla Breve Vegyeskar közös előadása, kísér a ROLE zenekar/

 Petőfi Sándor: Magyar vagyok. /Német Ágota előadásában/

 Én nemzetem /A ROLE zenekar előadása/

 Szeneczey Balázs, Budapest főpolgármester-helyettesének ünnepi beszéde

 Magyarnak lenni jó /A ROLE zenekar előadása/

 Koszorúzás a Vasszékely-szobornál /közreműködik az Oroszhegyi Fúvószenekar, vezényel: György Sándor/

 Szózat /vezényel: dr. Orosz Pál József/

 Székely himnusz /vezényel: dr. Orosz Pál József; közreműködik az Oroszhegyi Fúvószenekar, vezényel: György Sándor /

 

16. 30 Forradalom.ma 2.0 – A Tomcsa Sándor Színház ünnepi programja

 

A székelyudvarhelyi polgárok gyülekezése a Pilvax (Mokka) Kávéházban (1630). A forradalmi tömeg bevonulása a városházára, ahol a városi önkormányzat rendkívüli tanácsülést tart (1700) a Szent István-teremben.

A tanácsülést közös átvonulás követi (1730) a Tomcsa Sándor Színházba, ahol a forradalom kitörésének ünneplése koronázza meg a napot.

Idén az 1848 március 15-ei délutáni eseményeket idézzük fel – mondta Nagy Pál színházigazgató. A kiindulópont ezúttal is a Pilvax kávéház, ahol Jókai Mór ismerteti a 12 pontot, Petőfi Sándor elszavalja a Nemzeti dalt. Ezután a Városházára tart a lelkes tömeg, ahol rendkívüli tanácsülés lesz. Itt kiszabadítják Táncsics Mihályt, aki ismerteti az udvarhelyi fiatalok 12 pontját, majd mindannyian átvonulnak a Nemzeti Színházhoz. A színházban a Tomcsa Sándor Színház társulata, az Udvarhely Néptáncműhely, az Üvegfigurák színjátszó csapata, a Tamási Áron Gimnázium diákkórusa a tömeggel közösen ünnepli a forradalom kitörését.

Marc15sajtaj03

Pénteken, március 16-án a kultúrakedvelőknek lesz jó napjuk, két ingyenes előadást is meg lehet nézni. A Művelődési Ház kistermében a Tompa László negyedikesei tartanak egy Petőfi emlékünnepséget, a nagyteremben pedig az Üzenet haza című dramatikus táncmű lesz megtekinthető.

Ezek az előadások ingyenesek, de a jegypénztárnál lehet előre helyjegyet kiváltani.

Március 16.


17.00 Petőfi Sándor Emlékünnepség a Tompa László Általános Iskola IV B. osztálya részéről / Tanítónő: Pálfi Tünde

Helyszín: Művelődési Ház koncertterme

 

18.00 Üzenet Haza dramatikus táncmű

Helyszín: Művelődési Ház

 

18.00 Kamaraest /Balogh Ferenc – hegedű, Sztankay Klára – zongora

Helyszín: Szent István-terem

Feljelentették a hivatalt

A sajtótájékoztatón az is kiderült, nem mindenkinek tetszik, hogy Székelyudvarhely ilyen nagy erőbedobással készül a magyar nemzeti ünnepre, a polgármesteri hivatal ellen ugyanis bűnügyi eljárás indult március elsején az ünnepségre beszerzett dekorációk miatt, hivatali visszaélés gyanújával. A feljelentő egyelőre ismeretlen, az ügyet vizsgálják, ezért későbbre ígértek részletes tájékoztatást róla.

Gálfi megjegyezte, hogy a beszerzést hivatalos úton végezték: „tenderfüzetet készítettünk, jegyzőkönyvek íródtak, ajánlatok érkeztek, nem is egy, hanem kilenc."

A dekoráció a tavalyihoz hasonló lesz, költségeit a februári tanácsülésen fogadták el. Az ünnepségsorozatra összesen 42 ezer lejt szántak, amiből 15 ezer lejt adományként kapott a polgármesteri hivatal, és 10 ezer lejbe kerültek az ünnepi dekorációk.

Marc15sajtaj13

Ebbe nem csak a közterekre elhelyezett zászlók és kokárdák tartoznak benne, hanem azok a jelképes ajándékok is, amiket a gyerekek kapnak, akik a rajzversenyen részt vesznek, vagy valamilyen programmal hozzájárulnak a március 15-i programokhoz. Ezek az ajándékok piros, fehér és zöld színű esőkabátok, kis gömb alakú tartóban, amelyre a következő felirat került: Máricus 15. Tisztelet a bátraknak.

Gálfi Árpád polgármester egyúttal arra kérte a cégvezetőket, hogy március 15-én engedjék el az alkalmazottaikat korábban, hogy részt vehessenek az ünnepségen.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
taylor
2018-03-12 19:51:20
FELJELENTÉS
Érdekes hogy a lusta KISZ-titkár senkit nem zavart

A feljelentés tulajdonképpen egy dícséret egy átlag udvarhelyi szemében, a bizonyítéka annak hogy igazi magyar érzelmű ember vezeti a városházát.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."