Kultúra » Alter

Az egykori város: utcanevek az idő sodrásában

Hol volt a Lenin-út? Melyik a Köztársaság-negyed? Hogy hívták a Kossuth utcát régen? Utcanevekben továbbélő udvarhelyi kommunizmus.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

bf 013
Fotók: Balázs Ferenc (a képek a hatvanas-hetvenes években készültek)
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. szeptember 13., 11:47
5 hozzászólás. 

Akárcsak a város szobrai és emlékművei esetében, az utcák neveiről is mindig az aktuális politikai rendszer emberei döntöttek. Az utcanevek is úgy változtak, ahogy az egykori köztéri szobrok dőltek vagy álltak: mindig az adott korszak hangulatának megfelelően neveztek el vagy át utcákat, tereket.

Az egykori Botos utcát a 19. század végén nevezték el Kossuth Lajos utcának – a kommunizmusban Május 1 sugárútra keresztelték át, majd a rendszerváltás után visszakapta a Kossuth nevét. A mai Bethlen Gábor utca évtizedekig a Köztársaság (Republicii) nevet viselte – a megszokás nagy úr, mert az utca neve fennmaradt: a kórházzal szemben levő tömbházakat (ezt nevezték Köztársaság, avagy "Républicsi-negyednek) egybefogó lakószövetség ma is a Köztársaság Lakószövetség nevet viseli. A Városháza teret Augusztus 23 térnek hívták, erre a Lenin út vezetett be Szombatfalváról.

bf 007

A Lenin út vezetett be a központba 1990-ig

A hatvanas-hetvenes-nyolcvanas években felépített új lakótelepek (Tábor, Bethlen – ezek nagyobbak, a kisebb kiterjedésűek az egykori Szigetre, illetve a városi kórház körülötti területekre épültek) már eleve olyan utcaneveket is kaptak, mint a Függetlenség (sugárút), Győzelem, Béke. Az elvtársak igyekezetének hevét lehetett hűteni olyasmivel, hogy bizonyos mesterségekre és a város körüli földrajzi nevekre utaló elnevezést is kaptak az utcák: Szabók, Fazakasok, Cipészek, Céhek, Építők, Asztalosok utcája, illetve Morum, Tihadár, Gyepes, stb. Ha a rendszer tovább tartott volna néhány évvel, valószínűleg megértük volna, hogy a Strada Partidului felirat díszelegjen pl. a II. Rákóczi Ferenc utca házain vagy Aranykorszak térnek hívják a Bethlen-lakótelepi parkot.

udvarhely1979

Székelyudvarhelyi utcatérkép 1979-ből (a kép kattintásra nagyul)

Van néhány olyan utcanév is Udvarhelyen, ami egykori létesítményekről kapta a nevét: ilyenek például a Villanytelep és a Sport utca – utóbbi a városi piac bejáratával szemben van, a bútorgyár egykori területén ugyanis stadion volt a hatvanas években, innen a név.

A rendszerváltás utáni huszonhárom évben fokozatosan sikerült néhány utca nevét visszamagyarítani – például a vár körüli utcák a Horea, Cloșca és Crișan neveket viselték, ezeket vissza- illetve elkeresztelték Kornis Ferencre, Attilára és Eötvös Józsefre.

bf 020

Szánkózás a November 7 utcában

A kommunizmus ízét nagyon vastagon magában hordozó utcaneveket (ezek a város fő „ütőerei" - Lenin út, Május 1 sugárút, Köztársaság) elég hamar átkeresztelték, de több román történelmi vagy irodalmi személyiségről elenevezett utcanevet (Cuza, Vladimirescu, Alecsandri) csak később, fokozatosan lehetett megváltoztatni, ezen a kilencvenes évek elején készült térképen még megtalálhatók. Habár szintén a kommunizmusra és az erőszakos románosításra emlékeztetnek, több utcanév (pl. Függetlenség, Béke, Győzelem, Eminescu, Bălcescu, Creangă) érintetlen maradt, akárcsak a hétköznapi köznyelvben „Eggydecembernek" hívott 1918 December 1. utca, aminek a városközponthoz közelebb eső része visszakapta a Sziget utca elnevezést, de a Malom utcától a Rákócziig most is a "nevezetes" dátum az utca neve.


Utcák egykor és most


Május 1 sugárút – Kossuth Lajos utca

Lenin út – Tamási Áron utca

Köztársaság utca – Bethlen Gábor utca

November 7 utca – Szentimre utca

Cuza vajda utca – Wesselényi Miklós utca

Vasile Alecsandri utca – Szent János utca

Tudor Vladimirescu utca – Solymossy utca

 

Egyszer talán ezek az utcanevek is megváltoz(hat)nak, de a lépés elég nagy adminisztratív gonddal jár: a lakcímek megváltoztatása a személyi igazolványok, gépjárművezetői jogosítványok, stb. kicserélését is maga után vonja, egy névváltoztatásnál erre is gondolni kell. Igaz, a kommunizmus erőre kapásakor az egykori Udvarhelyen az akkori hatalomnak a probléma ez nem okozott gondot. De egy olyan udvarhelyi polgárnak, aki a Kossuth utca lakójából a Május 1 sugárút lakója lett, talán igen.

A cikkhez felhasznált térképekért köszönet a városi könyvtárnak.



5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
berbike
2013-09-13 15:34:57
a tömbházunk oldalán most is az áll, hogy republicii 49/a...
avatar
SzKarcsi
2013-09-13 16:30:08
javaslat
Amúgy lenne egy javaslatom, az olvasókhoz, készítsünk egy listát, ki-ki írja be az általa lakott vagy ismert régi utcanevet az aktuálissal egyetemben. Születhetne belőle egy jó kis utcanév kataszter, és nemutolsó sorban játéknak sem rossz :-)
avatar
SzKarcsi
2013-09-13 16:41:33
Augusztus 23 tér -Szabadság tér -Városháza tér
avatar
csamag
2013-09-14 16:17:41
Tomcsa Sandor utca
Tavaly vasaroltam lakast a Tomcsa Sandor utcaba ami a telekkonyvbe meg Salciilor -kent szerepelt.A tanacstol kellet igazolas ,hogy Tomcsa Sandort irhassanak.
avatar
kszl
2013-09-17 07:38:40
Döglött kommunista még mindig a legjobb...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."