Kultúra » Alter

Őszi virágok nyílnak a Septimiában

Jó hangulatban, egymást inspirálva alkotnak a Septimia Szabadidőközpontban a Marosvásárhelyi Képzőművészek Egyesületének művészei.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

ősz, septimia, alkótótábor
Fotó: archív.
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. október 15., 15:42
0 hozzászólás. 

Az Ősz a Septimiában című művésztábor létrehívásával a kortárs művészetet és a művészeket pártolta fel a Septimia Szabadidőközpont tulajdonosi köre. Az egyhetes művésztábor meghívottjai a Marosvásárhelyi Képzőművészek Egyesületének tagjai, akik október 12-19. között már harmadik alkalommal veszik birtokba a napfényes műtermet.

Az egy hétig tartó művésztábor lelkes főszervezője ebben az évben is Soó Emma marosvásárhelyi festőművész, aki már ismerősként üdvözölte a művésztáborba ellátogató udvarhelyi újságírókat. Emma néni szeretettel, a tőle megszokott elfogultsággal beszélt nem csak a művészekről, de Udvarhelyről is.

„Szeretem ezt a várost, az itt élő emberek gondolkodásmódját, a tájat, amiből otthon, a hosszú téli hónapok alatt élni lehet" – mondta és most sem felejtett el köszönetet mondani a művésztelep ötletgazdáinak, létrehívóinak.

Szót ejtett a több mint harminc éve létrehívott, 150 hazai és külföldi alkotót egyaránt egybegyűjtő egyesületről is, mondván, hogy „hála Istennek, kinőttük magunkat". Az amatőr és professzionális művészekből álló társaság aktivitásának bizonyítéka az a sok bel-és külföldi kiállítás és művésztábor, amelyeken bemutatkoztak és részt vettek. Az egyesület művészeinek munkái így lettek ismertek nem csak az országban, hanem Amerikától Görögországig, Ukrajnától Szerbiáig is.

Együtt dolgoznak, egymást inspirálják

Az idei alkotótábor – ahogy az előző két alkalommal, ezúttal is tematikus. A résztvevők tavaly székely kapukat, idén őszi hangulatot varázsolnak a festővászonra, üvegre, kerámiára. A témaválasztás rímel az évszakkal és hálás is, olyannyira, hogy Soó Emma bevallotta, ki sem kell tekintenie a környező dombokra, mert „már behunyt szemmel is vörös lombokat látok".

De nem csak a táj, az ősszel nyíló virágok szépsége inspirálja a sokszor hajnaltól éjfél utánig is a műteremben dolgozó művészeket: egymásra is hatással vannak, amikor egy-egy hangulatot megörökítenek.

soo emma

„Mindenki azt a témát festi, csak mindenki másképpen. Jól érzi magát, szeret itt lenni mindenki, mert kiválóak a feltételek, családias a légkör, jut idő munkára és pihenésre is. Ezért is dolgozunk mindannyian felfokozottabb lelkiállapotban, mint otthon" – mondta Emma néni. Elkészült tájképeire elég egy pillantást vetni, hogy lássuk: igazi öröme telik az alkotásban.

Társai, Vescan Rodica, Pop Călin, Kovács Ágnes, Pascu Annamária, Cristina Petria, Benkő István, Negoi Zsófia, Kakasi Irén, Kárp Klára, Takács Judit, Lukács Sándor, Lázár Ramóna, Mózes Katalin, Suba Piroska alkotásaiból is ízelítőt nyújtanak a Septimia Bowling bár folyosóján látható őszi-variációk.

A hideg és meleg színekben tobzódó, különböző technikával (olaj, akvarell, pasztell, akril) készült kompozíciók csupán csak töredéke az egy hét alatt alkotott sok munkának, amelyeket a tábort záró kiállításon láthat a nagyközönség.

Aki megnézné a Septimia művésztáborának idei termését, azt szívesen látják az október 18-án, pénteken este 18 órakor nyíló tárlat megnyitóján. Az eseményen személyesen lehet találkozni, beszélgetni az alkotókkal, akiknek műveit meg is lehet vásárolni.

A művésztelepen született munkákból minden művész egyet köszönetképpen is a vendéglátóknak hagy, gyarapítva ugyanakkor a Septimia Szabadidőközpont műgyűjteményét. Ezekből az alkotásokból, akárcsak tavaly, ebben az évben is árverésre bocsátanak párat, és a begyűlt összeget karitatív célokra ajánlják fel – hívta fel a művészetpártolók figyelmét Verzár Lóránt, az Ősz a Septimiában művésztelep házigazdája, a szabadidő komplexum ügyvezető igazgatója.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."