Kultúra » Alter

Van-e fényképed a Haberstumpf-villáról?

Ha van, vidd be a múzeumba. Az a cél ugyanis, hogy az épületet szakszerűen újítsák fel. Te is segíthetsz, ha benézel nagyszüleid fiókjába.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

haberstumpf1
Fotók: Facebook.com/Haáz Rezső Múzeum, Marx József
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. augusztus 06., 06:47
1 hozzászólás. 

A Haáz Rezső Múzeum régi képeket vár a jelenleg meglehetősen rossz állapotban levő Haberstumpf-villáról.

A múzeum közleményében az olvasható, hogy az intézmény fontosnak tart begyűjteni (legalább digitalizálás céljából) minden olyan fényképet, amely a Haberstumpf-villa környezetében, vagy belsejében készült.

Ezek a fotók támpontot nyújthatnak például a lépcsőház már nem létező fakorlátjának rekonstruálására, vagy további dekoratív elemek helyreállítására. Arra kérnek mindenkit, aki rendelkezik ilyen régi fotókkal, hogy vigye be a múzeumba (Kossuth Lajos u. 29 sz.), vagy küldje el e-mailben az info@hrmuzeum.ro címre.

haberstumpf4

A ház 1900-ban épült, Vofkori György Székelyudvarhely – Várostörténet képekben című munkája szerint a család nyári lakként használta. Stílusa eltér a többi korabeli udvarhelyi épületétől, a német eklekticizmus ízlésvilágát mutatja – tervezője, építtetője és lakója, Haberstumpf Károly építész német eredetű volt.

Az 1948-as államosítás után az épületben kapott helyet a megyei tüdőszanatórium, mögötte (a tömbházak helyén) park, fák, sétányok és gazdasági épületek voltak. 1955-ben állítottak egy székelykaput az épület elé, ez ma a szejkefürdői kapumúzeumban van. Felirat hirdeti rajta: „Beteg, ki belépsz, enyhülést találsz", lentebb pedig az „E kaput építtették az udvarhelyszéki tbc-s betegek, hálájuk jeléül" felirat olvasható.

haberstumpf2

A kaput a telekfalvi Székely Lajos készítette, a tölgyfa a betlenfalvi erdőből való. Ez tizennégy évig, 1969-ig állt az intézmény előtt: piros-fehér-zöldre volt festve, de ez sértette az akkori rendszer helyi politikai vezetőinek szemét, át kellett festeni sötétkékre.

1969-től 1982-ig, az új kórház megépüléséig szülészet lett belőle, a mai udvarhelyi harmincasok-negyvenesek nagyrésze ott született. A nyolcvanas években az épületet iskolává alakították, s egészen a kilencvenes évek végéig használták. Az utóbbi években azonban állapota nagyon leromlott, hajléktalanok is lakták.

haberstumpf3

Haberstumpf Károly (1857–1928) építész neve több székelyudvarhelyi és környékbeli épülethez fűződik, például a zetelaki templomot is a német származású építész tervezte. A bethlenfalvi temetőben van eltemetve, a sírkő mindkét oldalán felirat van. A sírfelirat szerint csak az építész és felesége, Szabó Anna pihennek itt, mivel két fiuk az első világháborúban a lengyelországi fronton esett el, ott is vannak eltemetve („Haberstumpf Károly nyugszik e helyen, hősi halált halt két fia, Jenő és Gyula lengyel hazában jeltelen sírban pihen.").

A sírkő másik felén olvasható, hogy Jenő nevű fia, aki magyar királyi huszárfőhadnagy volt, 1889-ben született, és 1915. január 26-án Grybovban, Lengyelország területén halt hősi halált. Jenő testvére, az 1892-ben született Gyula 1914. november 19-én esett el, szintén Lengyelországban, Katowicében. Édesanyjuk, a zetelaki Szabó Anna 1947-ben hunyt el.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
nyisztork
2014-08-11 22:29:30
Tevedes, 1967-ben lett szuleszet, en mar ott szulettem oktober vegen. Edesanyam sokszor mondta hogy nagyon felt ott szulni mert nem sokkal elotte tudoszanatorium volt!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."