Kultúra » Irodalom

Aki megírta a szeretet könyvét

A szív hangjai könnyed szerelmi történetet sugall, de a regényben egy 21. századi családi dráma bonyolódik. Lőrincz György ismét meglepett.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Hargita08

Betekintés a Hargita lelkébe és a nép színházába

Kettős könyvbemutató a Városi Könyvtárban. Egy...
konyvturi

Lepd meg magad egy ingyen könyvvel

Ideiglenes könyvturkáló nyílt a MÜTF Oktatási...
Gerloczyest3

Egész Erdélyt bealtatózták

Milyen nyomokat hagy egy család múltja a...

Lőrinc György A szív hangjai című könyvét dedikálja Székelyudvarhelyen
Modernizálódik az író, de megtartja szokásos toposzait - csak jót tesz neki
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. szeptember 27., 16:10
1 hozzászólás. 

Gordon Mária Réka eltűnt lányát, Hannát keresi – egy mondatban így lehet összefoglalni az író legújabb könyvének témáját, de a kötet ennél sokkal több meglepetést tartogat.

Az udvarhelyeik közismert és közkedvelt „Gyurkája", Lőrincz György ezúttal is olyan bravúrosan szövi a cselekmény szálait, hogy a történet szövetén végül nem csak egy krimibe is beillő nyomozást látunk, hanem egy székelyföldi család életének is részesei leszünk és két, egymástól merőben különböző világ képét is feltérképezhetjük.

A könyv jellemrajz az eltűnt lányát a virtuális világban és a valóságban, Budapest utcáin is kétségbeesetten kereső anyáról, aki a szerző korábbi írásaiból jól ismert kisvárosi otthonából kilépve indul útnak, hogy a főváros átláthatatlan labirintusában, annak is legsötétebb alvilágában megtalálja gyermekét.

Felkavaró krónika a széthulló családokról, a múló szerelem és a házasság fogságában kínlódó szülőkről és a történéseket tehetetlenül szemlélő nagyszülőkről.

Alig élhető jelen, nosztalgikus múlt

A szív hangjai történet a budapesti alvilágról, annak jellegzetes figuráiról, a drogdealekeről, kábítószeresekről, az aluljárókban kábultan bolyongó fiatalokról. Történet az egyszer volt családról, a nosztalgikus múltról és a jelenről, amelyről az író szinte sóhajszerűen állapítja meg, „ebben a széthulló világban milyen nehéz élni".

Történet Gordon Mária Réka magyartanárnő és családja pokoljárásáról. Az önmagát marcangoló anyáról, aki tűvé teszi a világot, hogy megtalálja a Zsorzs nevű fiatalember által a nagyvárosba „rabolt" és annak alvilágában elsüllyedt Hannát.

A lányát, aki macska - egér harcot játszik vele, aki eltörli a nyomokat és mindig – szándékosan? – elmenekül anyja elől. A múlt és a jelen, a kisváros és a nagyváros, az otthon és az idegen között ingáznak a regény szereplői.

Az elveszett boldogság nyomában

A regényt a Művelődési Házban szeptember 24-én Szakács István Péter tanár, író mutatta be, aki szerint ez a mondat is lehetne Lőrincz György könyvének a címe, mert úgy tárja elénk a jelent, hogy a háttérben „legyezőszerűen kibontja a múltat".

Bár a történetet a valóság ihlette – 1994-ben egy firtosváraljai személy kérte az írót, hogy segítsen felkutatni eltűnt fiát –, de a regény szereplőinek kálváriája mégis a fantázia műve, nem egy konkrét személy vagy történet krónikája.

„Az anyát akartam megírni" – mondta Lőrincz György, akinek hite szerint a szívükkel is gondolkodni tudó asszonyokon múlik a szűkebb és a tágabb világ sorsa.

Szívként lüktet

Szakács szerint, bár a témaválasztás szinte szokatlanul újszerű, a regényben mégis ott vannak azok a toposzok, amelyek Lőrincz György írásait sajátossá teszik, és amelyek korábban is foglalkoztatták: ezek a székelység sorsa, a múlt és a hagyományos értékrend eltűnése.

A könyv mégsem a múlt feletti búsongás – Lőrincz György jó érzékkel kerüli ki a csapdát, iróniával és fanyar, már-már keserű humorral mesél. Az olvasást élvezetessé teszik az életszerű, hiteles párbeszédek, a szöveg ritmusát pedig mintha a címbeli szívhang lüktetésére komponálta volna az író.

Nyelvezetét tekintve is kitapintható a 21. század: laptop, email, Skype, messenger, sms – az író korábbi műveiben nem használt szavak, amelyek az alvilágban használt zsargonnal megspékelve idézik a jelenkort.

Kérdezz és válaszolj

Szakács kérésére azok a jelenlevők, akik már olvasták a könyvet, egy szóban próbálták összefoglalni a lényegét: szerintük az útkeresés, az önmarcangolás, kudarc, a miértek regénye ez, amely, a vitatott befejezés ellenére is komoly kérdéseket vet fel az olvasóban és őszinte önvizsgálatra is készteti.

Lőrincz György szerint A szív hangjai a szeretet regénye: megírni épp oly nehéz volt, mint a korábbiakat, s bár a befejezésével maga sem elégedett, reméli, hogy nem okoz csalódást olvasótáborának.

Szakács István Péter „irodalomfüggőknek és nem olvasóknak" ajánlotta a könyvet. Mi is ajánljuk mindenkinek, szülőknek, serdülőknek, érett korúaknak. Mindazoknak, akik szeretnek olvasni, és szükségét érzik, hogy egy szeretetteljes, de kíméletlenül őszinte párbeszédet folytassanak önmagukkal.

Könyv-névjegy

Lőrincz György: A szív hangjai

Pro-Print Könyvkiadó Csíkszereda, 2012

Borítóterv: Kalló László



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
guru
2012-09-29 22:07:01
megint írt...
lehet, hogy többet kéne olvasni mint írni...?!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."