Kultúra » Irodalom

Élete főművét írta meg Lőrincz György

A Bécs fölött a Hargitát című nagyregényt négy évig írta. Sorsregény, ahogy az eddigiek is, csak ez jóval hosszabb.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Hargita08

Betekintés a Hargita lelkébe és a nép színházába

Kettős könyvbemutató a Városi Könyvtárban. Egy...
konyvturi

Lepd meg magad egy ingyen könyvvel

Ideiglenes könyvturkáló nyílt a MÜTF Oktatási...
Gerloczyest3

Egész Erdélyt bealtatózták

Milyen nyomokat hagy egy család múltja a...

LGY1
Fotók: Katona Zoltán
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2018. április 06., 13:38
0 hozzászólás. 

Legutóbbi, néhány évvel ezelőtt készült nagyinterjúnkban arról beszélt Lőrincz György, hogy nagyobb művet már nem tervez, de írogat még – novellát, publicisztikát, kisebb dolgokat. Ám ahogy az lenni szokott: tavaly nyáron befejezte az eddigi legnagyobb regényét, a majdnem 450 oldalas Bécs fölött a Hargitát című könyv húsvét előtt jelent meg az NSKI jóvoltából.

LGy3

„Novellának indult, egy álomnovellának, maximum egy elbeszélésre gondoltam, de menetközben, írás közben jöttek az ötleteim, nem folyamatosan. Ahogy építi az ember a házat vagy bármit, valahogy úgy. A novella viszont szerintem olyan, mint a pattintott kő vagy a vers, egyből megszületik" – mondja otthonában a 72 éves író.

Csapó András alakjában egy olyan figurát alkotott meg, akinek sorsán keresztül a második világháború utáni időszaktól napjainkig mutatja be azt, amit egy Székelyföldön született, de kivándorolt ember átélt, átélhetett. Több, általa ismert ember életének történéseiből rakta össze a Bécs fölött a Hargitát főhősének az alakját, újabb sorsregényt alkotva – azért újabb, mert korábbi kis- és nagyregényeiben (Pusztulás, Besúgó voltam, szívem, Sóvárgás, A szív hangjai) is nagyjából ugyanezt tette.

LGy2

Lőrincz György kitűnően ért ahhoz, hogy visszavigyen a hetvenes-nyolcvanas évek világába – abba a világba, amit talán senki sem kíván vissza, de elfelejteni sem tud, mert mai napig a bőrünkön érezzük.

„A célom az volt, hogy bemutatassam, milyen is annak az embernek az élete, aki nem egyetemi kutatóként került ki Nyugatra, hanem egyszerű emberként ment ki, szökött ki. Miután átúszta a Dunát, el kellett helyezze magát, fel akart mutatni valamit és meg akart maradni magyarnak" – mondja az író, hozzátéve, hogy azért Magyar sorsregény a regény alcíme, mert szereplői tulajdonképpen Trianon gyermekei, például Csapó felesége Jugoszláviában született, délvidéki magyar nő.

LGy4

„Az életem főművének tartom és minden, amit meg akartam írni, az ebben a regényben benne van. Meg is nyugodtam, lehet, hogy nem fogok írni többé nagyobb lélegzetű dolgot. Azt mondják, hogy egy olyan költő, akinek van tíz-tizenöt fennmaradó jó verse, az már elégedett lehet. Én úgy számolom, hogy van nekem is tíz-tizenöt novellám, ami megállja a helyét és most itt van ez a regény. Még a Sóvárgás című kisregényemet tartom jól sikerültnek. Meglepődve fedeztem fel, hogy a Pusztulás című regényem nagy sikere ellenére a Besúgó voltam, szívem című regényem jobb. Csak mindenki elhallgatta a címe és a téma miatt" – mondja Lőrincz György.

A Bécs fölött a Hargitát című regény március 31-én tartott bemutatóját itt lehet megnézni, a felvételt Bálint László készítette. Lőrincz György kötete kapható az udvarhelyi könyvesboltokban.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."