Kultúra » Irodalom

Versre fakadt a város

Negyven perc alatt huszonhat verssel ünnepelte Székelyudvarhely a magyar költészet napját.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Hargita08

Betekintés a Hargita lelkébe és a nép színházába

Kettős könyvbemutató a Városi Könyvtárban. Egy...
konyvturi

Lepd meg magad egy ingyen könyvvel

Ideiglenes könyvturkáló nyílt a MÜTF Oktatási...
Gerloczyest3

Egész Erdélyt bealtatózták

Milyen nyomokat hagy egy család múltja a...

kolteszetnapjaszineszekjo
Jakab Orsolya József Attilába merülve
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. április 11., 17:31
0 hozzászólás. 

Színészek, diákok, nyugdíjasok és más kultúrakedvelők vettek részt a városi könyvtár előtt csütörtökön délben megrendezett felolvasáson – József Attila születésnapja 1964 óta a magyar költészet napja, a Kárpát-medence minden szegletében verssel ünneplik e napot.

Székelyudvarhelyen a versünnepet szervező Tomcsa Sándor Színház tíz színésze, illetve más munkatársai, a szintén szervező könyvtár ideiglenes vezetője, valamint néhány nyugdíjas vette ki a részét a versfelolvasásból. Összesen huszonhat költemény hangzott el,

zömében József Attila versei.

A sort Jakab Orsolya színművész nyitotta a Kopogtatás nélkül című verssel és Szabó Károly könyvtárigazgató zárta A hetedikkel. S habár zömében az 1937-ben elhunyt költő versei hangzottak el, azért "nem szégyenkezhetett" Kosztolányi Dezső, Ady Endre, Petőfi Sándor, Vajda János, Radnóti Miklós, Tompa László, Karinthy Frigyes, Faludy György, Dsida Jenő, Petri György, László Noémi és Szálinger Balázs sem, hiszen mindannyiuk legalább egy verse elhangzott a rövid összejövetelen.

Alig néhány éves gyerek szavalta a Kedves Jocót, de kibontakozott Nagy Pál színházigazgató is a Két hexameterrel, a más rendezvényekről is szavalóként ismert Gajewsky Klára néni pedig fejből mondta Tompát, Petőfit és Vajda Jánost. A flashmob-szerű kis versmaratonnak olyan nézői is akadtak, akik a helyszínen sétálva kapcsolódtak be a vershallgatásba.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."