(Hová forduljon az ember...)

Ma épp azt kellett megtudnom, hogy a cukor táplálja, a citrom meg öli a rákot. No meg, hogy a sütis Irénke nénit megbüntette a magyar ANAF.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

fotó: illusztráció
fotó: illusztráció
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. április 15., 16:30
5 hozzászólás. 

Se szeri, se száma a Facebookon (a rend kedvéért, nálam a közösségi oldalak = Facebook, legnépszerűbb videómegosztó = Youtube) megosztott bődületes kamuknak és marhaságoknak, átveréseknek és nagy igazságoknak betudott dolgoknak.

Ismerős az alternatív gyógyászat oly sok módja, és hogy lájkold a halálán levő kisbaba képét, és hogy Irénke nénit a NAV meghúzta hárommillió forintra, mert sütit árult a Nyugatinál? Ismerős. De tudod, hogy egy nagy kamu?

Éppen ezeknek köszönhetően vékonyítom le egyre jobban virtuális teremet – egész egyszerűen – a Hová forduljon az ember... kezdetű, cím nélküli József Attila-verset parafrazálva – nem tartozom a harcosok közé, nem dobok be ablakot és nem tépek föl uccaköveket.

Légy ostoba!

Néha nem fér a fejembe, hogy általam értelmesnek vélt emberek hogy a túróba tudnak olyan dolgokat megosztani, hogy a petróleum vagy a fokhagyma gyógyítja a rákot vagy, hogy bizonyos áltudományos honlapok szerint Hitler és Ceaușescu is élnek. Arra sem találok magyarázatot, hogy valaki kitegyen egy autóbalesetet vagy egy „cenzúrázatlan" lefejezést. Nem beszélve a sok-sok ideológiai meggyőződésről. Amióta van internet (és főleg Facebook!) az emberek egy-egy szabadon ébredés után olyan súlyosan kezdik rázni a tudás fáját, hogy néha kénytelen vagyok Isaac Newtonként a fejemhez kapni, akkorát koppan rajta a leeső alma. Néha nem értem az ezeket lájkolókat sem, csak azt érzem, hogy kitör belőlem a vágó istváni kiáltás: Sarlatánok kíméljenek!

Tedd a kezed

a billentyűzetre és kezdd el a Követem/Nem követem gomb sűrű kattogtatását. Ez nem a legbrutálisabb, de hasznos módszere annak, hogy a problémát –ha nem is gyökerestül - ki lehessen irtani a Facebookról. Mindig is csodálkoztam az ilyen magyarázatokon, hogy azért nem járnak az emberek színházba, meg nem olvasnak, meg nem élnek egészségesen, mert ott van az internet és a tévé, az nem hagyja. Frászt.

A hiba benned van, nem a készülékedben. A tévédet, laptopodat egy mozdulattal ki tudod kapcsolni, vagy át tudod alakítani. Feltéve, ha megvan a magadhoz való eszed. Ha hagyod magad az olyanok által megosztott „információkkal" ellátni, akikkel részegen pacsiztál egy péntek éjszakai buliban, vagy az általános iskolában megismert, de azóta tőled fizikailag és szellemileg ezer kilométerekre járó emberekkel befolyásoltatni, akkor megérdemled a sorsodat. Akkor ne is kíméljenek.

Tudod, hogy nincs bocsánat

De ha ők nem kímélnek, én megkímélhetem magam. Tavaly ősszel még a politikai posztokat megosztó ismerőseimet töröltem ki drasztikusan – igaz, karácsony előtt többségüket szépen visszahívtam. Az már az én bátortalanságom volt, hogy Johannis első száz napja után nem tettem fel nekik a „Na, magyar kérdés? Kérdés?" mondatot (kérdést!).

Igaz, én is a németnek vélt emberre szavaztam, annyi különbséggel, hogy novemberben nem posztoltam orrba-szájba és éjjel-nappal arról, hogy elérhető közelségbe került Románia új, vélt messiása. Sajnos tapasztaltam, éltem eleget az életben ahhoz, hogy kijelenthessem: bonyolultabb a világ annál, hogy azt néhány politikus befolyásolni tudja. Mondom ezt úgy, hogy túléltem már Szász Jenőket, Gyurcsányokat, egy csomó -escut s lassan Buntákat és Orbánokat is túl fogok.

Szóval a politikai megosztásokon kívül is van elég bajom a virtuális térben. Azokat, akik lefejezős vagy agresszív vadbarmok cselekedeteit, közlekedési baleseteket, ebből származó halottakat osztanak meg, még hamarabb kihajítottam – ahogy azokat is, akik cigányoznak, zsidóznak, amerikáznak, románoznak, esetleg valakit a vallási hovatartozása miatt sértegetnek a Facebookon.

Nem baj, József Attilánál maradva, majd megöregszenek, s bánni fogják, hogy bántják azt, amire büszkék ma. És nincs szükségem olyan emberek ismeretségére sem, akik úgy gondolják, hogy lájkokkal hozzájárulhatnak egy beteg kisbaba meggyógyulásához.

Levegőt!

Higgyék el, tisztul a kép, méghozzá egyre jobban. Azt nem mondom, hogy más is próbálja ki ezt a kísérletet, hiszen lehet, hogy szereti az ismerőseit és azok megosztásait, témáit olvasgatni, nézegetni. Lelke rajta. De ne jöjjön azzal, hogy mindenkinek a hülyeségét pörgessem végig akkor, amikor hasznosan, kedvesen, boldogan is tudok időt tölteni a közösségi oldalon. Az, hogy kapok levegőt és nem kell mindenkinek a meggyőződését, sületlenségét olvasnom, nekem igenis jó – ha ugyanezt a virtualitás után az életben is meg tudnám valósítani, minőségi ugrás volna a mindennapjaimban.

Hogy mi lesz a vége? Tudom. Nagyon kicsi virtuális közösségem lesz, de biztosra veszem, hogy jól fogom érezni magam benne. Akárcsak az életben.

(Írásunk címét és alcímeit a költészet napjára – április 11. – való megkésett tekintettel József Attilától kölcsönöztük)



5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
nick007
2015-04-15 21:24:19
hamis tény vagy hamis feltételezés
"nagy igazságoknak betudott hamis tényeknek."
Hogy lehet egy tény hamis? Egy állítás, egy kijelentés lehet hamis, de egy tény nem, mert ha hamis akkor nem tény. A tény megalapozott állítás, a valóságot tükröző, igaznak tekintett, és általánosan elfogadott megegyezés, ahogy a dolgok megtörténtek, vagy ahogy a dolgokat megfigyelték. A tény megalapozott állítás ellentétben egy feltételezéssel vagy véleménnyel.
És még ők írnak újságot, akik magyarul sem tudnak! Sajnálom Kutya, de tényleg ezt már nem hagyhattam szó nélkül. :)
avatar
zkatona
2015-04-15 22:22:23
dolgok
Kedves nick007, valóban igazad van a tényállást illetőleg, ezennel utólagos engedelmeddel magyarra javítottam a szóban forgó hamis részt. Szép estét, illetve nyugodalmas jó éjszakát! :-)
avatar
perretz
2015-04-16 09:29:58
Facebook
A FB felhasznalok egy resze nem is tudja, hogy miket postolnak az ok nevukben, anno hajdanan like-oltak egy oldalt, amit nem kellett volna, most isszak a levet.

Amellett, hogy a tudatlanokat simman dobod, javasolhattal volna megoldast nekik (vagy nekunk :) )

- Figyelni a tevekenysegnaplonkat es a nem szandekosan posztolt bejegyzeseket torolni
- A Hirfolyam-beallitasoknal megvalogatni, hogy kiket kovetsz, szepen levan irva, hogy az utobbi x idoben (1 het ha jol emlekszem) mennyi postja volt, az oldalak nagy reszet is ki lehet szedni, csak a megbizhatokat hagyni
- A sorozatpostolo ismerosoket eleg a kovetesi listarol leszedni, nemm kell torolni mint ismerost
- Beallitasok/Idovonal es megjeloles beallitasok menupontnal eldonteni, hogy mit szeretnel, pl le lehet tiltani, hogy a tulajdonoson kivul mas is hozzaadjon barmit az idovonalahoz
avatar
perretz
2015-04-16 09:30:18
- Alkalmazasoknal, jatekonal egyenkent be lehet allitani, hogy bombazhat-e bejegyzesekkel, illetve, hogy azokat kik lathassak, persze ugy, hogy a mar nem jatszott jatekokat ki lehet torolni
avatar
Nadragulya
2015-04-17 21:15:04
fb
Jó dolog a Facebook , csak néhány dolgot szem előtt kell tartani :

1.Túl sok információ.
2.Trágár megnyilvánulások.
3.Önbizalom-túltengés.
4.Továbbküldés és lájkvadászat.
6.Mások megszégyenítése.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."