Kultúra » Irodalom

Lapozzuk fel a nyarat

Ki mit olvas, milyen könyveket vásárol, és miért kell sorban állni a könyvtárban – ezt kutattuk, és erotikát is találtunk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Hargita08

Betekintés a Hargita lelkébe és a nép színházába

Kettős könyvbemutató a Városi Könyvtárban. Egy...
konyvturi

Lepd meg magad egy ingyen könyvvel

Ideiglenes könyvturkáló nyílt a MÜTF Oktatási...
Gerloczyest3

Egész Erdélyt bealtatózták

Milyen nyomokat hagy egy család múltja a...

Fotó: www.chatelaine.com
Mit olvasunk ezen a nyáron? Fotó:chatelaine.com
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. július 31., 16:10
0 hozzászólás. 

Ön szeret olvasni? Eláruljuk, miért: a könyv a legjobb útitárs. Szótlan és szórakoztató. Az udvarhelyiek is szeretik, bár nem sokan engedhetik meg maguknak, hogy mindent megvegyenek, amire vágynak. Megnéztük milyen betűket falnak, mire telik.

Japán regény, magyar mese a Corvinában

A város legkényelmesebb könyvesboltjában legtöbb az alkalmi látogató, de vannak törzsvásárlók, akik havi rendszerességgel betérnek. A bőséges kínálatból Herta Müller, Ulickaja és a Nobel-díjra esélyes japán író, Murakami Haruki műveit választják. A bestseller sorozatok is kelendőek, a prímet E. L. James erotikus sorozata, A szürke ötven árnyalata és Ken Follet Évszázad-trilógiája viszi, de akad vevő Jane Austen könyveire is.

Rentai Renáta naplójában magukra ismertek az udvarhelyi tinik is, a magyar írónő, Leiner Laura nyolc plusz egy kötetes naplóregénye, A Szent Johanna gimi vezeti a toplistát. A serdülőkorúaknak kiváló, szórakoztató és életszagú olvasmányként ajánlotta figyelmünkbe az eladó, aki szerint a naplóregény egyfajta könyvajánlóként is nagyszerű, de a gyakorló szülőknek is érdemes elolvasni, mert praktikus gyermeknevelési tippeket találnak benne.

Fotó: Csedő AttilaA Benedek Elek mesekönyvek (például az Ezüst, Arany, Kék mesekönyv, Minden jó, ha vége jó, A kék liliom) legújabb kiadását sem lepi be a pókháló, és az ifjúság újra felfedezte Karl May indiános könyveit. A pöttyös és csíkos könyvsorozatra, a kötelező házi olvasmányokra (Exupery: A kis herceg és Milne: Micimackó) is akad vevő.

A magyar szépírók közül Szabó Magda, Márai Sándor műveinek népszerűsége töretlen, és Balázs Ferencnek A rög alatt regényét is sokat megvásárolták.

A Legendáriumot főként a turisták veszik. Az Árnikában is a Székelyföldet és Erdélyt bemutató könyveknek akad leginkább gazdája.

A könyv hangja

Egyre kevesebben vásárolnak – sóhajtott a kedves elárusítónő, aki szerint mindenből fogy, csak nem sok, több a nézelődő, mint a vásárló. A turisták a gyógynövény határozókat, Nyirő, Wass Albert könyveit, a helybéliek az útikönyveket, autóstérképeket, magyar–német vagy magyar–angol társalkodó szótárakat vásárolják meg leginkább, de szezonban a befőzési praktikák, receptes könyvek is elkelnek. Beszélgetésünk alatt is épp egy Erdélyi konyha szakácskönyvnek akadt gazdája.

Fotó: Csedő AttilaA kis boltban cd-ket, dvd-ket is kapni, és a jó muzsikán kívül hangos olvasmányokat is találunk fülnek kedveset. Márai, Pilinszky, Hamvas Béla, Örkény – akár utazás, de befőzés közben is jó társak. Nyáry Krisztián könyve, az Így szerettek ők még mindig megvásárolható, de a népszerűsége már megcsappant, Tánczos Vilmos Elejtett szavak kötete lekörözte eladásban.

A Kossuth utcai boltban Bánffy Katalin Ének az életből könyvét is sokan megvásárolták már és a Böngésző-sorozat sem porosodik sokáig a polcon.

Mivel vár a Bagolyvár?

Júliusban, augusztusban jóval többen betérnek a könyvesboltba, mint decemberben – újságolja Barabás Enikő, a bolt tulajdonosa. Örül annak, hogy sok 8-9 éves vevő választ nyári olvasnivalót és sajnálja, hogy az idősebbeknek már nem igazán futja új könyvekre és az is gondjuk, hogy a már meglévő könyvtárukat kire örökítsék.

A vásárlók zöme hazai magyarlakta településről érkező turista. Magyarországiak egyre kevesebben térnek be, és válogatósak, Enikő szerint „nagyon megnézik, hogy mit vásárolnak".

A nyári időszakban az udvarhelyeik főként az útikönyveket keresik és az ajándékba szánt, Erdélyről szóló könyveket vásárolják meg.

Fotó: Csedő AttilaA külföldiek és az ország távolabbi településeiről érkezők inkább csemetéiknek választanak olvasnivalót. Enikő meglátása, hogy ebben a szezonban nagyobb keletje lenne a hazai irodalomnak, kár, hogy nem nagy a választék.

Menő író még Wass Albert, Nyirő, és a szépirodalmi felhozatalra is akad vásárló. Az ötös toplistát összeállítani nehéz, de a gyermekkönyvek között első számú kedvenc a Bogyó és Babóca, a Boribon sorozat, az ifjúsági könyvek közül leginkább A Szent Johanna gimi sorozat és a Trónok harca, valamint a Legendárium talál vevőre. Az Erdélyi ízek még fogyogat, de megcsappant az erdélyi gasztronómiára kíváncsiak száma.

A Márton Áron téri kisboltban képeslapot és naptárakat is lehet vásárolni, ezek árát inkább a turisták fizetik meg.

Kikapcsol a kölcsönkönyv, megy a happolás

Könnyed legyen és szórakoztató – a legtöbb könyvtárlátogató nyárias olvasmányt választ.

Fejős Éva, Vass Virág és Rosamunde Pilcher a romantikus lektűr irodalom magasabb kategóriájába tartozó művei a keresettebbek, a középiskolás lányok egymás kezéből kapkodják ki a Piros-pöttyös könyveket és sok diák veszi le a polcról a klasszikus magyar műveket, kötelező házi olvasmányokat – summázza Gálovits Rózsa.

A lányok közt kézről kézre jár a Szent Johanna gimi, a fiúk Francesca Simon Rosszcsont Peti sorozatát szeretik böngészni. Rózsa szerint nem rossz választások ezek a könyvek, megmozgatják a fantáziát, de minőségükben, tartalmukban messze elmaradnak a kifejezőkészséget, nyelvhelyességet fejlesztő klasszikusoktól.

„Ezek a nagyon könnyed kategóriába tartoznak, sajnálom, hogy már szinte senki nem olvassa az indiános regényeket vagy például a Dzsungel könyvét is csak kötelezőként veszik ki"– értékel Rózsa.

Hozzáteszi: könyvtárosként már az is öröm, ha a gyerkőcök vicces könyvet kölcsönöznek, fő, hogy olvassanak, a szakember dolga, hogy finoman „terelgesse őket a minőségi irodalom felé".

Öröm látni, ha egy kamasznak a Verne-regényre esik a választása, és szinte természetesnek mondható, hogy várólista alakul ki és sorban állnak a 18-40 éves olvasók, hogy a bestsellereket (A szürke ötven árnyalata, a Trónok harca 5 kötete, Éhezők viadala és a Millenium trilógia, A tetovált lány) kézbe kapják. Ezekre akár fel is kell iratkozni – számol be olvasási szokásainkról a könyvtáros.

p-6041Létezik egy olyan rétege az olvasóknak, akik a kortárs szerzőket részesítik előnyben, és kimondottan örül ennek, mert szerinte nagyon jó, minőségi irodalmat olvashatnak ezek az ínyenc olvasók. Ilyen szerzők például: Ljudmila Ulickaja, Vámos Miklós, Polcz Alaine, Margaret Mazzantini, Anna Gavalda, Salman Rushdie, Doris Lessing – pár író a kortárs szerzők listájáról, akiknek könyveit sokan kikölcsönzik.

A rukkolázásra is rákérdeztünk, és jólesően hallottuk, hogy a könyvtár élő, forgalmas happonttá vált: kialakult már egy rukkolás törzsközösség, akik havi rendszerességgel rukkolnak-happolnak olvasmányokat.

Jönnek-mennek a könyvek Udvarhelyről Pestre és fordítva, de gazdát cserélnek helyben, vagy egy marosvásárhelyi könyvespolcra kerülnek. Rózsa sokat olvas, a Facebook-on rendszerint meg is osztja legfrissebb olvasmányélményét.

Az uh.ro olvasóközönségének Margaret Mazzantini Újjászületés című könyvét ajánlja, mert „az egyik legfantasztikusabb, amit valaha olvastam".



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."