Kultúra » Irodalom

Te normális vagy?

Újabb kultúrfröccsöt fogyaszthattak a G.feszt látogatói. Dósa Zoltán szélmalomharcművész és szóbűvész szórakoztatott és gondolkodtatott.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Hargita08

Betekintés a Hargita lelkébe és a nép színházába

Kettős könyvbemutató a Városi Könyvtárban. Egy...
konyvturi

Lepd meg magad egy ingyen könyvvel

Ideiglenes könyvturkáló nyílt a MÜTF Oktatási...
Gerloczyest3

Egész Erdélyt bealtatózták

Milyen nyomokat hagy egy család múltja a...

Dósa Zoltán2
Egyedül - és mégis ketten
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2015. június 04., 12:36
1 hozzászólás. 

Talajmenti agy című, új prózakötetét mutatta be a nagyérdeműnek szerdán este a G. Caféban Dósa Zoltán pszichológus, író és családapa.

Egy darabig örömmel figyeltem, ahogy telik és telik a kultúrkocsma, ami aztán olyannyira megtelt, hogy plusz asztalok is kerültek a már meglévők közé. Hirtelen azon találtam magam, úgy beépítettek, hogy hatalmas erőfeszítésekbe kerülne eljutnom az illemhelyig, úgyhogy ezt követően nagyon okosan gazdálkodtam a limonádéval.

„Hol késik Murányi Sándor Olivér?"- tettem fel magamnak a kérdést Dósa Zoltán megérkezése láttán, de már jött is az információ, hogy az író (aki egyetemi docens is) házigazda is lesz egyben, szóval biztosan nincsen gondja azzal, hogy egyedül kell előadnia.

Dósa Zoltán3

Egy Bizottság-idézettel kezdte meg az estét: „Hölgyeim és uraim, kedves barátaim! Készüljetek föl! Felkészülni! Vigyázz! Kész? Rajt!". Dósa Zoltán kötetéből egy igen humorosra fogott önéletrajzot olvasott fel bemutatkozás gyanánt. Ez alapján a szóbűvész betölteni kívánt munkaköre a szélmalom-harcművészet, illetve megtudtuk azt is, hogy az igazi kommunikációs képesség a székely falvédők feliratait testbeszéd segítségével elmutatni japán turistáknak.

Az író bemutatkozása után elmondta, azért van két szék a színpadon, hogy miután kérdéseket intéz önmagához, a másik székből válaszolja meg ezeket. Dósa a könyv címét magyarázta, ami az emberi agy összetettségének ellenére létező földhözragadtságot szimbolizálja, és elmondta azt is, hogy „földművelődőknek" ajánlja kötetét.

Kérek egy flört

Nem sokáig maradtunk a komolyabb hangvételű csapáson, hiszen ezután szexualitással kapcsolatos fogalmakat magyarázott. Felolvasta, amint egyszer egy bácsit megkérdeztek, mit gondol a fogamzásgátlásról, erre az öreg azt válaszolta, hogy „nem tudom, nem vagyok idevalósi". Ezután a guminő fogalmát járta körbe, aminek megszerzéséhez, illetve megtartásához hímvessző helyett jó tüdőre van szükség. A guminő természeténél fogva az akupunktúrát nem szereti, de legalább bírja a sörszagot. „Könnyen kezelhető, de nehezen felvállalható"- mondta Dósa. Tőle tudtuk meg azt is, hogy a flört mozaikszóval egyszerre kérhetünk flekkent és sört.

Dósa Zoltán5

Dósa a felolvasások közti űrt saját maga kérdezgetésével színezte ki. Példaképeiről beszélt, akik nem sztárok és nem is feltétlenül alkotóművészek („Rengeteg olyan kis ember van, akikre irigykedve nézek a hétköznapokban"). Hisz abban, hogy életünk folyamatos történések lánca, amit szakmájában epizodikus memóriának neveznek. „Az írás lehetőséget teremt arra, hogy történeteket meséljek"- mondta Dósa Zoltán, aki elmondása szerint szomorú amiatt, hogy sok társasági körben valami más veszi át a sztorizások és a mesélések helyét. A sok nevetés után elgondolkodtató sorokkal zárta előadását az író: „Te normális vagy? Csak azért kérdem, mert te sosem rohantál az életedért, valahogy kifordult minden, mert te csak élsz, hogy rohanhass."

Az irodalmi est lejárta után megvásárolhatóak voltak Dósa Zoltán könyvei, amiket a szerző a helyszínen dedikált. Volt is igény rájuk rendesen, hiszen majd egy fél órán keresztül kígyózott a sor az íróig.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
PIVSZU
2015-06-04 17:11:43
Nem szotyizás hanem sztorizás vagy sztorizgatás, történetek mesélése , hiányzik az Irónak. Nem mindegy...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."