Kultúra » Irodalom

Nem tiltja be a pápa Szakács új kötetét

Bár a kiadó igazgatója szerint akkor sokkal nagyobb példányszámban lehetne értékesíteni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Hargita08

Betekintés a Hargita lelkébe és a nép színházába

Kettős könyvbemutató a Városi Könyvtárban. Egy...
konyvturi

Lepd meg magad egy ingyen könyvvel

Ideiglenes könyvturkáló nyílt a MÜTF Oktatási...
Gerloczyest3

Egész Erdélyt bealtatózták

Milyen nyomokat hagy egy család múltja a...

Szakacs5
Szakács Péter István, fotó: Tornai Szilárd
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2016. december 15., 14:21
0 hozzászólás. 

Lőrincz György konferálta fel Szakács István Pétert, akinek nyolcadik, Csempészáru című kötetét mutatták be a Művelődési Ház koncerttermében. „Amikor a könyv nem érdemli meg a dicséretet és a szerző sem, akkor kerül az ember nehéz helyzetbe. Én most nem ilyen helyzetben vagyok" – mondta a székelyudvarhelyi író, aki hirtelen lett az esemény házigazdája Vida Gábor helyett, hiszen ő nem tudott jelen lenni az eseményen.

A Bookart kiadó igazgatója, Hajdú Áron elmondta, hiába sírunk, hogy határon túl ragadt kissebbség vagyunk, azt nem szabad elfelejtenünk, hogy a magyar irodalom részei vagyunk, ahogyan például a nyolckötetes Szakács is. „Nem szeretek beszélni, nem is nagyon tudok" – fejezte be intermezzóját Hajdú.

Szakacs2

Lőrincz elmondta, a gyönyörűen illusztrált könyv az élet értelméről fogalmaz meg kérdéseket, majd meg is válaszolja ezeket. A kötet három különböző részt foglal magába.

Az első fejezet a Más mesék, a második a Felemás evangéliumok, míg a harmadik a Szindbád változatok címet kapta, mindenik rész több novellát tartalmaz. A házigazda először arra kérte a szerzőt, beszéljen a fejezetek közötti hasonlóságokról és különbségekről.

Nincs tizennyolcas karika

Mindhárom rész történeteiben az a közös, hogy mindenki ismeri őket a gyerekkora óta, de most más megvilágításban kerülnek az olvasó elé. A mesék a legősibbek, általuk olyant élményt kap a gyerek, amelyen keresztül egy másik dimenzióba tekinthet át.

Az első rész öt írása más mese, hiszen főleg felnőtteknek szól a világunk mai problémáiról. „Nem abban az értelemben szólnak nekik, hogy tizennyolc karikásak, ezt előre elmondom, nehogy valaki azért vegye meg a könyvet" – tette hozzá a szerző.

A Felemás evangéliumok novellái bibliai történeteket dolgoznak fel, a mindenki által jól ismert szereplőkkel. Természetesen ezek is mások, mint amelyeket a Bibliában olvashatunk, de nincs bennük semmiféle szentségtörés, ezért nem fogja a könyvet betiltani pápai rendelet. Hajdú hozzátette, hogy kár érte, hiszen akkor nem tudnának annyi példányt nyomtatni, hogy elég legyen.

Szakacs3

A harmadik résznél fontosnak tartotta megemlíteni, hogy nem a Krúdy-féle Szindbád, hanem a hajós történetei ezek. Azért választotta ezt Szakács, mert őneki is a kedvenc témája az utazás. Ezek a Szindbád történetek mai változatok, így azontúl, hogy felismerjük benne az Ezeregyéjszakát, a mi életünk fontos kérdéseit is feszegetik.

Lőrincz György elmondta, hogy Szakács nagyon szép nőkről ír a könyvben. „Minden nő szép és minden férfi okos, és ez fordítva is igaz" – kozmetikázott a szerző.

Szakács, mint Mária Magdolna

Arra a kérdésre, hogy kik a történetek elbeszélői, Szakács azt felelte, az az epika előnye, hogy sokkal több elbeszélő lehet benne, mint egy lírai alkotásban. „Ha van öt szereplő, az ötféle nézőpont, ötféle hang, ötféle állapot". A legravaszabb, ha egyes szám első személyben mesél az elbeszélő, azzal hitelesíti a történetet.

„Megöltem a szomszédom" – mennyivel hitelesebb, mintha a krimiíró azzal kezdené a történetét, hogy a szomszéd megölte a szomszédját, magyarázta az író. Külön kalandot jelent számára egyes szám első személyben írni, főként, ha egy más életkorú, más kultúrájú, más nemű emberként szólal meg.

Szakacs6

„Nagyon érdekes például női szemszögből látni a világot, egészen más élmény azt a sok részletet, meg azt az érzékenységet megtapasztalni, de meg lehet. Megszólal Mária Magdolnának, vagy Júdás anyjának a hangja, ez sokkal jobban működik, mintha az egyes szám harmadik személyt használnám, hiszen, hogy jövök én ahhoz, hogy arról beszéljek kívülállóként, amit nem látok közelről, annak a hitele elvész" – mondta.

Tiszta szappanopera

A kötet több téma körül forog. Egyik ezek közül a hatalom: mit tesz a hatalom az emberrel, mi történik valakivel, ha hirtelen hatalom birtokába kerül, meg tudja-e őrizni az identitását, ajándék-e vagy méreg, ami deformálja az ember lelkét. Az emberi kapcsolatok közül a szerelem, a szerelem megváltozása az egyik témája.

„Ezek mind nagyon elcsépelt dolgok, szappanoperába valóak, viszont itt a megfogalmazáson van a lényeg" – puskázott Szakács, elmondása szerint ő is belelendült a lesésbe, mint a diákok, akik éppen a próbaérettségiznek az iskolában.

Szakacs8

A könyvbemutatón Lőrincz György és Szakács István Péter is felolvasott a könyvből, ám a poénokat nem lőtték le, „folytatódik" – fejezte be felolvasásait az író. A találkozó után a helyszínen lehetett hozzájutni a Csempészáruhoz, amit az író mindenkinek személyre szabottan dedikált.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."