Kultúra » Kiállítás

Rád is vár az udvarhelyi éjszaka

Felejtsd el a kliséket, vedd elő a fantáziádat és a fényképezőgépet, vesd bele magad az udvarhelyi estébe, éjszakába és örökítsd meg az élményt. Pályázz és nyerj.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Fotók: Lőrincz Csaba / Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Mit kotyog a magyar nemzet a világba?

Az 1956-os forradalom emlékünnepség-sorozata már...
fotokiallitasBalint

Lencsevégen maga az ember

Fotótárlat nyílik a kultúrházban, egy évtizednyi...
kezmuves

Kézműves konferencia és kiállítás

Már csak egy napod maradt, hogy benézz a Bocskai Házba.

Szökőkút a székelyudvarhelyi Dávid Ferenc téren
Fotó: illusztráció
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. október 08., 17:30
0 hozzászólás. 

Még egy szűk hét és október 12-én délután 4 órakor lezárul az Udvarhely este című tematikus fotópályázat, amelyet közösen hirdetett meg az Udvarhelyi Info Egyesület, Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, a Művelődési Ház és a helyi RMDSZ.

A korábbi fotópályázatok (Kisváros ősszel - 2008, Kapuk - 2009, Mesterségek, mesteremberek - 2010, Arc-Élek – 2011) tapasztalata azt mutatja, hogy a pályamunkák utolsó percekben érkeznek be, ezért nem nyugtalankodnak a szervezők, akik újdonságokkal és hasznos tippekkel, sőt, ötletekkel is igyekeznek serkenteni az alkotókedvet.

Elekes Gyula igazgató, Jakab Áron Csaba tanácsos, Csáki Jenő és Balázs Attila fotósok hétfőn, sajtótájékoztatón hangsúlyozták ki ismételten: igazi pályázatról, igazi díjakról van szó, érdemes szerencsét próbálni. "Az sem veszít semmit, aki nem nyer" - fogalmazott Csáki.

Balázs Attila fotográfus szerint az eredetiség, az egyéni látásmód fogja eldönteni a végső sorrendet, ezért érdemes elszakadni a klasszikus képeslap-hangulattól, a kliséktől és szabadon engedni a fantáziát és lencsevégre kapni valami új, eddig még sosem látott esti, éjszakai pillanatképet.

„Éjszaka, miközben mi alszunk, nem áll meg az élet a városban. Dolgoznak például a pékek, rendőrök, mentősök, van ennek a városnak egy olyan arca, amit mi szinte soha nem látunk" - adott praktikus témaötleteket a tapasztalt fotográfus azoknak, akik szívesen pályáznának, de még hezitálnak.

Az sem mellékes, hogy idén először ítélik oda a Reménység-díjat egy tehetséges fiatal fotósnak, aki a szakmában elismert Ádám Gyula irányításával tanulhatja meg a képírás csínját-bínját.

Ahogy az előző években is, a fotópályázatra beérkezett alkotásokból a zsűri kiválogatja a legjobbakat, kiállításon és egy katalógusban is közszemlére teszik.

A legsikerültebbekből képeslap is készülhet, sőt, akár a Székelyudvarhely képekben című kiadványban is helyet kaphatnak - biztatta a fotósokat Jakab Áron Csaba. Hozzátette: a várost képben és szöveggel is népszerűsítő kiadvány összeállításán most dolgoznak, négy nyelven fog megjelenni.

Az is alkotásra adhat kedvet, hogy a fotópályázattal is kapcsolatos Székelyudvarhely képekben című kiállítás-sorozat egy ötállomásos, határon túli turnéval folytatódik. A Művelődési Ház és a Stockholmi Magyar Ház közötti jó kapcsolat eredményeként az első kiállítás október 27-én a svéd fővárosban lesz.

Az udvarhelyi fotósok tárlatának januárban a Keszthelyi Kulturális Központ, márciusban Szabadka, májusban a Budai MOM, augusztusban pedig Miskolcon a Művészetek Háza lesz a helyszíne, így a várost képbe hozó fotográfiák, Balázs Attila szavaival élve, nem csak esztétikai élményt nyújtanak, de városunknak egyfajta nagyköveteivé is válnak.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."