Kultúra » Kiállítás

Meglepetést tartogatott az udvarhelyi este

11 éves kisfiú nyerte el az Udvarhely este fotópályázat fődíját. A meglepetésnek és a legjobb fotókat bemutató kiállítás megnyitójának is szemtanúi voltunk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Fotók: Lőrincz Csaba / Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Mit kotyog a magyar nemzet a világba?

Az 1956-os forradalom emlékünnepség-sorozata már...
fotokiallitasBalint

Lencsevégen maga az ember

Fotótárlat nyílik a kultúrházban, egy évtizednyi...
kezmuves

Kézműves konferencia és kiállítás

Már csak egy napod maradt, hogy benézz a Bocskai Házba.

Az Udvarhely este fotópályázat legjobb munkáit állították ki.
Az Udvarhely este fotópályázat legjobb munkáit állították ki.
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. december 10., 13:05
0 hozzászólás. 

Harminc fotográfus összesen száz alkotással nevezett be az Udvarhely este című tematikus fotópályázatra. A pályamunkákból mintegy 31 fotográfiát válogatott ki az Elekes Gyula képzőművész, igazgató (Művelődési Ház), Balázs Attila fotós, Csáki Jenő fotós, Ádám Gyula csíkszeredai, Bálint Zsigmond marosvásárhelyi fotóművész illetve Jakab Áron Csaba, az Udvarhelyi Info Egyesület vezetője alkotta zsűri.

Ezeket a legsikerültebb fénnyel írt képeket elsőként azok vehették szemügyre, akik jelenlétükkel megtisztelték a pályázatot lezáró kiállítás megnyitóját december 7-én, pénteken este.

A Művelődési Ház előtéri galériájában összegyűlt közönséget Elekes Gyula igazgató üdvözölte, elégedetten megállapítva, hogy nem csak a beérkezett pályamunkák, de a kiállítás iránt érdeklődők száma is egyértelműen jelzi: az ötödik alkalommal meghirdetett fotópályázat egyre népszerűbb és mindenképpen folytatásra érdemes.

Curcubet Mátyás

Az igazgató röviden bemutatta a kiállítás előzményeit, tolmácsolta Bálint Zsigmond fotóművész, a zsűri elnöke elnökének üzenetét és szót ejtett az elbírálásról is. Mint mondta, többek kifogást emeltek a zsűri összetétele ellen és az elbírálás korrektségét is megkérdőjelezték, de „mindenkinek megfelelni nem lehet" és a legjobb fotók kiválogatásánál kizárólag a pályázati előírásban is szereplő szakmai szempontok döntöttek, részrehajlással a hét tagú bizottság nem vádolható.

Sem az igazgató, sem a közönség nem sejtette, hogy épp a a fődíj átadása lesz az a pillanat, ami az elhangzottakat leginkább megerősíti.

 

Mátyás, a fő meglepetés

A közönség tapssal gratulált a harmadik díjazottnak, aki nem más, mint a közismert fotós, Erdély Bálint Előd, aki az Életfa című, a „modernkori paradicsomot" idéző, technikailag a legkidolgozottabb fotójáért kapta a jutalmat. A második díjat szintén egy kiváló és nagyon népszerű fotós, Fülöp Lóránt vehette át. A profi fotós szó szerint extrém módon oldotta meg a feladatot: Extreme című fotóján az extrém sportpályán kapta lencsevégre az udvarhelyi estében repülő kerékpárost. Dinamikus, lendületes, modern, kész Amerika - jellemezte a zsűri a fotót.

Amerikai kisvárosi hangulat, érdekes kísérletezés és játékosság mind együtt dereng a Reménység-díjas Orbán Csaba Talán a következő című alkotásán.

Erdély Bálint Előd, Curcubet Mátyás, Fülöp Lóránt

Egyetlen fényforrás, sok apró részlet, amely az udvarhelyi este hangulatát kiválóan idézi. Bátor, merész kompozíció, amely mesél és meséltet - a legjobbnak talált, Anyu nem tudja című fotót elismerően méltató zsűritagok és a közönség arcáról az egyértelmű csodálkozást és a meglepettséget lehetett leolvasni, amikor az alig 11 esztendős, székelyudvarhelyi kisfiú, Curcubet Mátyás átvette a pályázat fődíját.

A profikat maga mögé utasító kis fotográfus is szemmel láthatóan megilletődött volt, az, hogy ő lett az első díjas nem csak őt, de a boldog édesanyját, testvéreit is meglepte.

„Csak amikor a fotóm alatt elolvastam a feliratot, tudtam meg, hogy én lettem az első" - mondta Mátyás, aki alig győzte fogadni a gratulációkat és megválaszolni a  kérdéseket.

Ötödikes, magánuton tanul, szeret és tanul is fotózni, de nem tudja még, hogy fotóművész lesz-e - sorolta udvariasan, hozzátéve, hogy otthon, a családban közösen megbeszélik majd, hogy mire költse az 1 000 lejes jutalmat.

„Az, hogy egy 11 éves kisfiú, Mátyás nyerte a fődíjat, nem csak meglepetést jelentett számomra, de jelképes üzenetet és ösztönzést is azoknak a fotósoknak, akik azért nem neveztek be, mert kételkedtek a zsűrizés korrektségében" - fogalmazta meg az Udvarhely este pályázat legnagyobb tanulságát Balázs Attila fotográfus.

Akárcsak az előző pályázatoknál, az Udvarhely este legjobb fotgráfiáit, köztük szerkesztőségünk munkatársa, Csedő Attila Fény és árnyék című alkotását, egy igényesen kivitelezett albumban és cd-n is rögzítették a szervezők.

Aki képet akar kapni arról, miként látták az udvarhelyi estét a fotósok, menjen a Művelődési Házba és nézelődjön kedvére - december 20-ig megteheti.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."