Kultúra » Kiállítás

A plakátolás művészete elsőként Udvarhelyen

Udvarhelyen tartották első hazai bemutatójukat a nagyváradi művészetisek, akik egyetemet is ajánlottak volna, ha lett volna kinek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Fotók: Lőrincz Csaba / Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Mit kotyog a magyar nemzet a világba?

Az 1956-os forradalom emlékünnepség-sorozata már...
fotokiallitasBalint

Lencsevégen maga az ember

Fotótárlat nyílik a kultúrházban, egy évtizednyi...
kezmuves

Kézműves konferencia és kiállítás

Már csak egy napod maradt, hogy benézz a Bocskai Házba.

Nagyváradi Partiumi Keresztény Partiumi Egyetem
Az ifjú grafikusok munkáit június 20-ig lehet megtekinteni. Fotó: Thomas Câmpean
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. június 13., 14:23
0 hozzászólás. 

Kiállítótér hiányában nem saját hazájában, hanem elsőként Debrecenben, másodjára pedig városunkban ünnepli fennállásának 10. évfordulóját a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem. A jubileum a képzőművészeti tanszék grafika szakos diákjainak munkáit bemutató kiállítás, amelynek megnyitója június 12-én, szerdán volt.

„Sok tehetséges székelyudvarhelyi diákunk volt és van, ugyanakkor az udvarhelyi közönség műértő és befogadó a kortárs művészetekre " – indokolta meg a helyszínválasztást dr. Újvárossy László, az egyetem professzora.

Hozzáfűzte, bár az utóbbi időben változott az arány, de három évvel ezelőtt az egyetemre jelentkezők 60 százaléka székelyföldi diák volt, ezért a jelen jubileumi kiállítást, ami egyben az első hazai bemutatkozása is az egyetem grafikai szakának, egyfajta kampánynak, diákcsalogatónak is szánták.

Bemutatták volna

A teremben alig tíz érdeklődő volt, a pallós diákok, akiket Lakatos Gabriella tanárnő vezényelt el az eseményre, pár perc nézelődés után úgy eltűntek, mint a kámfor. Holott ez a rendhagyó megnyitó érdekes és tanulságos lehetett volna bármelyik művészeti középiskolásnak, aki a továbbtanulást fontolgatja.

Például megtudhatták volna, hogy Újvárossy professzor szerint miért érdemes a nagyváradi egyetemet választani. Nem csupán az oktatás magas nívója miatt, amit a növendékeknek a különböző nemzetközi, hazai versenyeken szerzett elismerései is bizonyítanak, és nem csak azért, mert az évi 450 eurós tandíjjal a Partiumi Keresztény Egyetem Európában és itthon is a legolcsóbbnak számít.

Újvárossy főként azért ajánlja, mert például a képzőművészet-tervezésgrafika szakon alap- és mesterfokon is lehet már akkreditált képesítést szerezni. A megszerzett diplomát nem kell berámázva a mellékhelyiség falára akasztani, a frissen végzettek akár reklámügynökségeknél, arculat- és logótervezőként, könyvillusztrátorként, de honlap-tervezőként vagy webdizájnerként is el tudnak helyezkedni. Továbbá tervezik egy fotó-videó szak beindítását is.

Plakátolni szépen is lehet

A váradi grafikus növendékek összesen 30, zömében megrendelésre készített munkával mutatkoztak be Udvarhelyen. A Művelődési Ház koncertteremében látható alkotások közt találunk kulturális eseményeket, színházi előadást, rajzfilmet, animációt reklámozó plakátot, de vannak érdekes, kísérleti jellegű alkotások is.

Érdemes vetni rájuk egy pillantást – a tárlat június 20-ig látogatható, ezt követően a kiállított munkákból egy válogatás készül, amit az első emeleti kortárs galériában tesznek közszemlére.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."