Kultúra » Kiállítás

Akkora kiállítást készít a múzeum, hogy még a konyhabútorodat is elkéri

Anna története a huszadik századi asszonyi sorsot mutatja be. Különleges, nagyon érdekes néprajzi kiállítás készül.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Fotók: Lőrincz Csaba / Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Mit kotyog a magyar nemzet a világba?

Az 1956-os forradalom emlékünnepség-sorozata már...
fotokiallitasBalint

Lencsevégen maga az ember

Fotótárlat nyílik a kultúrházban, egy évtizednyi...
kezmuves

Kézműves konferencia és kiállítás

Már csak egy napod maradt, hogy benézz a Bocskai Házba.

haazrezsomuzeum
A kiállítás a múzeum emeletén lesz
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. április 23., 17:10
0 hozzászólás. 

Egy hónap múlva nyílik, jelenleg az előkészületek zajlanak. A Haáz Rezső Múzeumban arra törekszenek, hogy a bemutatásra kerülő, a XX. századon átívelő női életút a történelmi kor jellegzetes fordulópontjait a tárgyegyüttesek által is reprezentálni tudják. A történet a rendszerváltás momentumával egy városi tömbházlakásban végződik. Közgyűjteményeik azonban rendkívül szegényesek a szocializmus éveire jellemző tárgyak tekintetében, így a lakosságot hívják segítségül a szóban forgó enteriőr megteremtéséhez.

A múzeum így az 1970–80-as évek városi lakberendezéseinek jellegzetes darabjait, kiegészítőit keresi, elsősorban tipikus konyhabútorra és részben szobabútorra, illetve ezek kiegészítőire van szükségük. Jelentkezni lehet a 0266-218375-ös telefonszámon, a múzeum munkatársai személyesen mérik fel a tárgyakat annak érdekében, hogy rövid távon döntés szülessen az ideális tárgyak kiválasztására.

Hallottad, mi történt Annával? - ez lesz a kiállítás címe. Mint a múzeum közleménye megjegyzi, választhattak volna konkrét személyt, akinek életútját bemutatják, a lehető legvalószerűbben, leghitelesebben. „Most nem ezt tettük, hanem olyat alkottunk, amilyet amúgy nem szoktunk. Megalkottunk egy fiktív személyt, Annát, aki sohasem élt. Úgy akartuk megalkotni, hogy önök végül elmondhassák: bár Anna sosem élt, de akár élhetett is volna. Hiszen vannak Anna általunk elképzelt két lehetséges életsíkján sokak által ismert, tapasztalt vonatkozások. Mondjuk úgy, sok valós életútból csipegettünk, de nem vontunk átlagot. Anna a csonka XX. század jellegzetes nőfigurája. Élete nem számít sem átlagosnak, sem különlegesnek, inkább sajátosnak mondható.

Székelyföldön született és itt is élte le életét. A falu, amelyben született, zárt világ, ahol az emberek nem sokat törődtek a külső világ zajával. A világ dolgai nem szivárogtak be a falu életébe, inkább elkerülték a falut és a falu is igyekezet kizárni őket a maga világából. Újságot nem olvastak, az legyen a pap és a tanító, na meg a városi urak feladata. Életüket saját értékrendjük és törvényeik szerint intézték, amelyben a pletyka és a tettlegesség nemcsak egyaránt jelen volt, de elfogadott eljárásként volt jelen. Ebben a világban akit a falu a szájára vesz, az nehezen szabadul ettől" - ajánlja figyelmünkbe a kiállítást az intézmény.

A Hallottad, mi történt Annával? projektcsapata:

Baróti Hunor képzőművész/látványtervező

dr. Kinda István néprajzkutató/muzeológus, Székely Nemzeti Múzeum,

Sepsiszentgyörgy

dr. Kolumbán Zsuzsánna történész/muzeológus, Haáz Rezső Múzeum

dr. Miklós Zoltán néprajzkutató/múzeumvezető, Haáz Rezső Múzeum

,dr. Salló Szilárd néprajzkutató/tudományos szaktanácsadó, Hargita Megyei

Hagyományőrzési Forrásközpont, Székelyudvarhely

dr. Szőcs Levente néprajzkutató/muzeológus, Tarisznyás Márton Múzeum,

Gyergyószentmiklós

dr. Vajda András néprajzkutató/tudományos kutató, A Hagyományos Kultúra

és Művészeti Oktatás Maros Megyei Központja, Marosvásárhely



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."