Kultúra » Multimédia

Tizedszer ünnepeljük a magyar kultúrát

A jubileumi, egy hetes  rendezvénysorozatot január 20-26. között szervezik meg.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
BudapestNoir

Újabb csemege a moziban

Erre jó, ha ráharapsz. A Budapest Noirt vetítik a...
Primanima

A gyerek szavazata is számít

Ingyenes rajzfilmes gyerekprogram a Városi Könyvtárban.
StudioMozi

Ennél jobb vasárnapi program nincs

Újra megnyílnak a mozi kapui, két vetítés is lesz....

Gyűjteményes fotókiállítás lesz a rendezvénysorozat nyitánya. Fotó: Balázs Ödön
Gyűjteményes fotókiállítás lesz a rendezvénysorozat nyitánya. Fotó: Balázs Ödön
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. január 16., 13:20
0 hozzászólás. 

A Hargita Megye Tanácsa által fenntartott, városunkban működő Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont a polgármesteri hivatallal, a város művelődési intézményeivel és több helyi civil szervezettel közösen tizedik alkalommal szervezi meg Székelyudvarhelyen és Udvarhelyszéken a Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozatot.

A szervezők ez alkalommal is arra törekedtek, hogy a programban minden korosztály megtalálja azt, amely számára élményt nyújt - tájékoztatott a program összeállításában és lebonyolításában is részt vállaló P. Buzogány Árpád művelődésszervező, a Forrásközpont munkatársa.

Mint mondta, a felhozatalból idén sem fog hiányozni a zenei esemény, a képzőművészeti kiállítás, a tánc- és színházi előadás, könyvbemutató, filmvetítés, népdalverseny és nem marad el a gálaműsor sem, amelynek fénypontja az Udvarhelyszék kultúrájáért díjak átadása.

Kultúrdömping egy héten át

Az egyhetes program január 20-án, vasárnap egy nívós fotókiállítással rajtol. A galambfalvi, siménfalvi, románandrásfalvi, újszékelyi, 2011-2012-es dokumentációs fotótáborok anyagából készült tárlat megnyitóját délben 12 órakor tartják a Művelődési Ház koncerttermében.

A Keresztúr vidéki hétköznapok gyűjteményes tárlat anyagát képező félszáz felvételt Balázs Ödön fotográfus válogatta össze. A rendezvény házigazdája Szőcs Endre, a Forrásközpont igazgatója lesz, megnyitó beszédet mond Benyovszki Lajos megyei tanácsos. A fotókiállítást P. Buzogány Árpád méltatja. A megnyitón közreműködik a székelykeresztúri Oktett zenekar.

A Maros Mezőségi Művésztelep gyűjteményes kiállítással mutatkozik be január 21-én, hétfőn délután 5 órától. A képzőművészeti tárlatnak a Forrásközpont székhelye ad otthont. Megnyitja Kovács Árpád művészettörténész és Czirjék Lajos, a művésztelep elnöke.

Ugyancsak hétfőn, 19 órai kezdettel filmvetítésre várják az érdeklődőket. A Városi Könyvtár látvány- és hangzóanyag tárában két székelyudvarhelyi alkotó, Kádár Melinda és Bálint Ibolya dokumentumfilmjét, a Székelytámadt vár és a Baráti kör címűeket vetítik le.

fúvosok ünnei koncertjeAz Udvarhelyszék Fúvószenekar ünnepi koncertjét a Digital 3 Tv előadótermében lehet január 22-én, kedden 17 órai kezdettel lehet meghallgatni.

Szerdán, január 23-án több, azonos időpontban kezdődő programot kínálnak a szervezők. A Haáz Rezső Múzeum Képtárában 18 órától Kolumbán Antal-József Tengeri sugallatok című szoborkiállításának megnyitójára – kurátor Veres Péter muzeológus - várják a közönséget. Az Udvarhelyi Fiatal Fórum a Kossuth utca 20. szám alatt levő székhelyén szervez kézműves foglalkozást középiskolásoknak, szintén délután 5 órától. 

A Tamási Áron Gimnázium Nyirő József dísztermében ugyancsak 17 órától veszi kezdetét az Udvarhelyszéki Népdalvetélkedők Döntője, amelyen a szentegyházi, bögözi, farkaslaki, etédi, oroszhegyi és a székelyudvarhelyi Hajnalcsillag népdalvetélkedők 1-5. osztályos nyertesei méretkeznek meg a legjobbnak járó első helyért.

A szerdát szó szerint is líraian, a város legnívósabb kultúrkocsmájában lehet befejezni: este 7 órától a G. Caféban szervez vers estet az UFF, amelyen a tollforgatásban tehetséges udvarhelyi diákok olvassák fel saját szerzeményeiket és kedvenc költeményüket.

A székelység története című könyv bemutatójára január 24-én, csütörtökön 17 órától invitálják az érdeklődőket, az eseményre a Szent István-teremben kerül sor. A kiadványt dr. Hermann Gusztáv-Mihály történész, szerző mutatja be és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, valamint Bunta Levente, Székelyudvarhely Megyei Jogú Város polgármestere méltatja. Fellépnek András Ildikó (ének) és Péter Éva (zongora), a Székelyföldi Filharmónia tagjai.

A gimnázium dísztermében a 6-12. osztályosok állnak színpadra a 17 órakor rajtoló Udvarhelyszéki Népdalvetélkedők Döntője második napján.

Este 7 órakor három székelyudvarhelyi filmes, Fecső Zoltán: Udvarhelyszék természetvédelmi területei, Fábián Kornélia: Tanyasi világ Udvarhelyszéken és Jakab Ervin: Nagy-Küküllő a forrásvidéktől Balázsfalváig című dokumentumfilmjét mutatják be a Városi Könyvtárban.

A Cimbora Gyerekek Klubja tagjainak munkáiból január 25-én, pénteken délután 5 órától a Művelődési Ház oszlopos termében nyílik kiállítás, amelynek megnyitóján fellépnek a népdalvetélkedők nyertesei.

A fösvény Fotó: Csedő AttilaAki még nem látta, este 7 órától ingyen megnézheti a Tomcsa Sándor Színház társulatának Moliére: A fösvény című vígjátékát. Az előadásra a helyfoglalási szándékot ezúttal a 0266-214440-es telefonszámon lehet jelezni.

A Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozat január 26-án, szombaton, 19 órakor kezdődő, az Udvarhelyszék Kultúrájáért díjak átadásával egybekötött gálaműsorral ér révbe. Az idei díjazottakat, akiknek tevékenységét ezúttal is a Duna Televízió helyi szerkesztőségének munkatársai által készített kisfilm mutatja be, Ambrus Lajos költő méltatja. A Művelődési Ház nagytermében sorra kerülő esemény ünnepi hangulatáról a Haáz Sándor zenetanár vezényletével fellépő Szentegyházi Gyermekfilharmónia is gondoskodik.

Ünnepelnek vidéken is

A Magyar Kultúra Napja apropóján nem csak városunkban, hanem a környező településeken is szerveznek programokat. Január 20-án, vasárnap este 7 órakor a zetelaki művelődési ház színpadán a helybéli Ezüstfenyő néptánccsoport lép fel. Az udvarhelyszéki, marosszéki (Kis-Küküllő menti), mezőségi és moldvai táncrendet, a tájegységek népdalait és az újévi hejgetés szokásának bemutatását a fiataloknak Kovács Imre néptáncoktató tanította be.

Székelykeresztúron A székelység története című könyv bemutatóját január 21-én, hétfőn délután 6 órától tartják a Molnár István Múzeum kiállítótermében. A hiánypótló kiadványt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke méltatja és dr. Hermann Gusztáv Mihály egyetemi adjunktus mutatja be. Az esemény házigazdája Rafai Emil polgármester lesz. Fellépnek: Fodor Lóránt (az Orbán Balázs Gimnázium tanulója, szavalat) és a Tanulók Házának népi zenekara Nagy Lajos vezényletével.

Január 23-án, szerdán a farkaslaki Római Katolikus Egyházközség hittantermében 18 órától Mihály János történész tart előadást Kék-arany vagy piros-fekete? címmel a székely zászlóról.

A Magyar Kultúra Napja tizedik kiadásának minden rendezvényére díjtalan a belépés.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."