Kultúra » Multimédia

Egy szó, és vadásznak rád

A dán film ma már fogalom. A vadászat pedig egy kitűnő film: Mikkelsen játssza, Vinterberg rendezte.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
BudapestNoir

Újabb csemege a moziban

Erre jó, ha ráharapsz. A Budapest Noirt vetítik a...
Primanima

A gyerek szavazata is számít

Ingyenes rajzfilmes gyerekprogram a Városi Könyvtárban.
StudioMozi

Ennél jobb vasárnapi program nincs

Újra megnyílnak a mozi kapui, két vetítés is lesz....

avadaszat2b
Dánia egyik exportcikke (a hal mellett)
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. július 25., 15:57
1 hozzászólás. 

Talán az első dán film, amit láttam Thomas Vinterberg Születésnap című alkotása volt a kilencvenes évek végén, s az akkor nagyon „menő" Dogma-mozgalom (élén Vinterberggel és Lars von Trier-rel) filmjeire úgy rákaptam, mint a veréb a búzára. A dán film ugyanis etalon napjaink európai filmkultúrájában.

Bevallom, Mads Mikkelsen az egyik kedvenc színészem, s bár az utóbbi években hollywoodi filmekben is kapott szerepeket, azt szeretem, amikor dánul beszél, és feliratozva van. Játéka egyszerűen fenomenális: az Ádám almái, a Zöld hentesek, a Gengszterek fogadója, a Prágai történet, a Hogy szeretsz? című filmekben fenomenális alakításokat nyújt. Akárcsak a legújabb dán remekműben, Vinterberg drámájában.

avadaszataA vadászat egy olyan film, ami nagyon elgondolkodtatja az embert, mert a filmművészet nem mindenki számára azt jelenti, hogy popcornt csámcsogva beülünk egy moziba vagy otthon a tévé elé, és másfél óráig jót borzongunk vagy röhögünk, esetleg mindkettő.

Vinterberg a civilizált Európa hétköznapjaiba visz, egy olya világba, ahol elég egy szikra, és az ember élete egy csapásra pokollá változik – egy néhány éves kisgyerek bátortalan és határozatlan elszólása az óvodában dolgozó tanár köré titokzatos pedofília-gyanú lufiját fújja fel.

A komolytalan lufi pedig a kipukkadás helyett nagyon megnő – az ember azt várná, hogy vége lesz az emberi sötétségnek, de e helyett Vinterberg olyan zseniálisan fűzi tovább a szálat, hogy már-már ideges lesz a néző ennyi emberi elfogultság, butaság és előítélet láttán.

Egy szikra, egy porszem, néhány mondat képes teljesen kifordítani az embereket magukból, a legszebb barátság ellenségeskedéssé fajul, az élet maga lesz a pokol egy ártatlan ember számára.

Gyakorlatilag vadászni kezdenek a szerencsétlenné tett emberre, s a filmet nézve minden férfi elgondolkodhat azon, hogy mikor válik környezete áldozatává. Mert nem kell a vadászathoz más semmi, csupán néhány ártatlannak tűnő szó.

A vadászat

(Jagten - dán filmdráma, 115 perc, 2012)

 

Rendezte: Thomas Vinterberg

Szereplők: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Lasse Fogelstrom, Alexandra Rapaport, Anne Louise Hassing, Lars Ranthe Stunts, Susse Wold

Forgatókönyvíró: Tobias Lindholm, Thomas Vinterberg

Zeneszerző: Nikolaj Egelund

Operatőr: Charlotte Bruus Christensen

Producer: Sisse Graum Jorgensen, Morten Kaufmann, Thomas Vinterberg



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
...anyád álruhában...
2013-07-25 17:28:04
A skandinávok értenek a filmkészítéshez... Mads Mikkelsen pedig nagyon jó színész. Valahogy a sötétebb, rejtélyes szerepekben egyszerűen tündököl...Dán Anthony Hopkins-nak tartom őt :)

Ha lehetne ilyen cikket gyakrabban :)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."