Kultúra » Multimédia

Meselemezekkel is nosztalgiáznak a mai felnőttek

Gyermekeknek szánta, de a felnőttek is szívesen hallgatják. Kolozsváron lemezre rögzített székelyföldi népmesék kalandjai Svédországban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
BudapestNoir

Újabb csemege a moziban

Erre jó, ha ráharapsz. A Budapest Noirt vetítik a...
Primanima

A gyerek szavazata is számít

Ingyenes rajzfilmes gyerekprogram a Városi Könyvtárban.
StudioMozi

Ennél jobb vasárnapi program nincs

Újra megnyílnak a mozi kapui, két vetítés is lesz....

meselemez1
A lemezeket az Electrecord jelentette meg harminc-negyven évvel ezelőtt
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. október 18., 14:05
0 hozzászólás. 

Dolgozz, macska!, A deákból lett király, Szegény ember vására, A varjúkirály ajándéka – talán ismerősek ezek a címek a mai harmincasoknak, illetve negyveneseknek. A meselemez, mint gyerekszórakoztatási forma, a hetvenes években kezdett elterjedni és körülbelül a rendszerváltásig tartott.

meselemez2

Mesét ma is hallgatnak a gyerekek, hiszen rengetegféle CD, illetve hangoskönyv kapható (a legújabb és hazai példa a Székelyföldi Legendárium termékei), nem beszélve a Youtube-ról. Viszont az, hogy a régi, székelyföldi meselemezeket digitalizálni és hallgathatóvá tegye valaki, egy Svédországban élő egykori udvarhelyi rádiósnak jutott eszébe.

A 39 éves Hodgyai Elemér az udvarhelyi Príma Rádió munkatársa volt a kilencvenes évek végén, illetve a kétezres évek elején – végzettsége szerint újságíró, de műsorvezető, technikus és lemezlovas, amolyan mindenes volt a Bethlen-lakótelepi stúdióban.

HodgyaiLaszloElemer

Majd tíz éve azonban Svédországban él, ott alapított családot, gyerekei már ott is születtek – a rádiós múltja és a gyerekek pedig a meselemezeknél kapcsolódtak össze. Néhány hete jelentek meg a saját Youtube-csatornáján azok a lemezek, amiket gyermekkorában ő is szívesen hallgatott – most ezeket osztaná meg a mai kor gyerekeivel.

Eddig csak néhány lemez került fel a Youtube-ra, de Elemér továbbiakat is tervez – ezeket az öccse, illetve egykori rádiós kollégája, Csizmadia Attila segítségével készítette el.

Még a rádiós korszakomban terveztem, de valahogy soha nem volt rá időm - eleveníti fel a kezdeteket Elemér. De akkor vált nagyon fontossá, amikor gyerekeim lettek és bennem van egy olyan, hogy azokat a jó élményeket, értékeket, amit gyerekkoromban kaptam, a gyerekeimnek én is át szeretném adni. Azt szeretném, ha ők is részesülnének ebből a jóból.

Mi olyan országban élünk, ahol magyar beszédet nem igazán hallanak, csak elvétve – ezért nagyon fontos, hogy ápoljuk az anyanyelvünket, így nagyon sok mesét olvasunk nekik. Nincs régi lemezjátszónk, de a régi meselemezeinket digitalizáltuk és ezeket tettük fel a Youtube-ra.

A meséket viszont meg is osztotta – Facebook-ismerősei körében hatalmas sikere lett, mások is kezdték hallgattatni a meséket a gyerekeikkel. Ezekben az is az érdekesség, hogy a hetvenes-nyolcvanas években kolozsvári, marosvásárhelyi, illetve sepsiszentgyörgyi színészek, rádiósok előadásában lettek rögzítve – a gyerekek az akkori székely beszédet hallják, Nemes Levente, Széles Anna, Orosz Lujza és mások olvasták fel a népmeséket, Benedek Elek-gyűjtéseket.

Nem számítottam arra, hogy ekkora sikere lesz – nagyon sokan jelezték, hogy tetszik, sőt már kérések is vannak. Körülbelül tíz nagylemez maradt meg, ezeket már digitalizáltuk, négy nagylemez került fel a Youtube-ra – többen azt is javasolták, hogy a borítókon levő információkat is töltsem fel, hogy mindent tudjanak róla.

Egyfajta érték- és kultúramentés is ez, mert a rendszerváltás után ezek a hanganyagok nem jelentek meg kazettán vagy később CD-n – folytatja Hodgyai Elemér. Vannak olyan mesék is ezeken a lemezeken, amiket a hetvenes évek elején vettek fel, de nem feltétlenül neves gyűjtők írtak le vagy dolgoztak át.

1971-ből is van két lemezem, nagyon különlegesek. Vannak köztük egyszerű szentgyörgyi irodalomtanárok, akik meséket írtak vagy dolgoztak át – nem beszélve arról, hogy olyan Ion Creangă-mesék is vannak, amiket Sütő András fordított, nekem azok a kedvenceim. Ez egy értékmentés így, mert ezeknek az embereknek a munkáját mentjük meg az utókornak.

Az egykori rádiós további értékmentést is tervez – érdemes hát követni Facebook-oldalát, illetve Youtube-csatornáját. A felvételek annyira tökéletesek, hogy a lemezeken még a jól ismert cserszegés is hallatszik...



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."