Kultúra » Multimédia

Jön a hentes, a kurva és a félszemű

Visszatér a mozi Székelyudvarhelyre, néhány napon keresztül klassz magyar filmeket nézhetsz.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
BudapestNoir

Újabb csemege a moziban

Erre jó, ha ráharapsz. A Budapest Noirt vetítik a...
Primanima

A gyerek szavazata is számít

Ingyenes rajzfilmes gyerekprogram a Városi Könyvtárban.
StudioMozi

Ennél jobb vasárnapi program nincs

Újra megnyílnak a mozi kapui, két vetítés is lesz....

Ahentesakurvaesafelszemu
A hentes, a kurva és a félszemű, képernyőfotó
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2018. október 02., 11:24
0 hozzászólás. 

Újra régi rendeltetésének él a mozi Székelyudvarhelyen, péntektől hétfőig lesznek vetítések, a 18. Filmtettfesztet október 5-től október 8-ig rendezik a városban.

Kicsit foghíjasabb a filmek listája, mint a kolozsvári felhozatal, ott még Köbli Norbert forgatókönyvíróval és Szász Attila rendezővel is lehet találkozni, és még sok más magyar filmessel, itt böngészheted az ottani programot.

A csíkszeredai programban is vannak eltérések az ittenitől, ezt ide kattintva találod meg.

Azért mi sem panaszkodhatunk,

a négy nap alatt hat nagyjátékfilmet, egy dokumentumfilmet és sok-sok rövidfilmet láthatunk, gyerekeknek és felnőtteknek szólókat egyeránt. Az erdélyi magyar filmek versenyének, a Filmgaloppnak a jelöltjeit is vetítik, köztük Simó Ibolya filmjét, a Falu Fessönt.

„A forgatókönyv szerint egy isten háta mögötti falu mindennapjait egy idegen nő érkezése zavarja meg. A falu asszonyai a kezdeti ellenségeskedés után a nagyvárosi divattervező segítségével akarják ismét magukba bolondítani férjeiket" – olvasható a film leírásában. Az udvarhelyi rendezőt a Proust-kérdőívvel is megkerestük, itt olvashatod vele készült interjúnkat.

Ami a városunkban vetített egész estés filmeket illeti, Zágoni Balázs A püspök reggelije című film vetítésével kezdődik a Filmtettfeszt, pénteken, október 5-én 16 óra 30 perctől. A közel egyórás dokumentumfilm Márton Áron püspök első 50 évét mutatja be. Szombattól már

a nagyjátékfilmeké a főszerep.

Október 6-án Csupó Gábor Pappa Pia című musicaljét lehet megnézni 18 órától. A filmnek – habár az Amerikából hazatérő nagyra tartott rajzfilmes rendezte – nem volt túl jó a fogadtatása a kritikusok körében, sőt maga Csupó is azt nyilatkozta, hogy „nem vagyok elégedetlen a végeredménnyel, ezt a filmet kérték tőlem a magyarok, úgyhogy én ezt tettem le az asztalra".

A szintén szombaton, este 8 órától kezdődő filmre kíváncsibbak vagyunk, noha ezt csak akkor nézhetjük meg, ha már betöltöttük a tizennyolcadik életévünket. A hentes, a kurva és a félszemű című film egy igaz történetet, Kodelka Ferenc hentes meggyilkolását mutatja be. Ebben is találtak kivetnivalót a kritikusok, például, hogy „nyomokban tartalmazza az igazságot, de sokkal inkább meghamisítja azt", írja a filmről a Filmtekercs.hu.

Szász János új filmje mindenesetre olyan nagyszerű színészeket sorakoztat fel, mint Gryllus Dorka, Nagy Zsolt és Hegedűs D. Géza.

A vasárnapi repertoár

a Férfikor című filmmel indul 19 órától. Az uristen@menny.hu és Hajdu Szabolcs filmjeinek vágójaként ismert Politzer Péter ezúttal rendezőként mutatkozik be. Hiánybetegségtől szenvedő férfiaknak szentelt egy filmet.

„Úgy keringenek az életükből éppen hiányzó nők által hagyott űr körül, mint az égitestek, amelyek nem tudnak, de nem is próbálnak ellenállni a tömegvonzásnak" – írja a minimális költségvetésből készült fekete-fehér filmről az Index.hu. A játékfilm által bemutatott három emberi sorsnak egy közös vonása van: a hiányzó nő.

Vasárnap este egy olyan filmet vetítenek újra 21 órától, amelyet már láthattunk a székelyudvarhelyi moziban, de mindenképpen megéri újranézni. Ha akkor lemaradtál róla, akkor pláne menned kell. Török Ferenc Szántó T. Gábor Hazatérés című elbeszélését filmesítette meg 1945 címmel, ennek cselekménye a második világháború után játszódik.

Titokzatos szállítmányukkal két fekete ruhás, fekete kalapos idegen jelenik meg egy magyar falu vasútállomásán. A falu népe az orosz megszállás árnyékában a jegyző fiának esküvőjére készül, de a menyasszony korábbi vőlegénye is hazatér a hadifogságból. Néhány óra alatt minden megváltozik. Titkok, bűnök, számvetés, szerelem, árulás, szembesítés... a zsidók, a zsidók jelenlététől tartó közösség és a nagy befolyással rendelkező jegyző – akit Rudolf Péter zseniálisan alakít – közötti kalamajka a végletekig kiéleződik.

Hétfő az új vasárnap

Ha hétvégén nem lennél itthon, akkor is kiélvezheted a mozink nyújtotta lehetőségeket, hiszen október 8-án, hétfőn még két filmet vetítenek. A Brazilok című vígjátékot is több alkalommal játszották már Udvarhelyen, ezt 18 órától lehet újra megtekinteni.

20 órától az Örök tél kerül vetítésre, amelyről a filmtekercs.hu szakportál így ír „az utóbbi évek egyik legfontosabb magyar filmje, egyszerre kemény megemlékezés a kommunizmus bűneiről és elégtétel az áldozatoknak. Szász Attila és Köbli Norbert azonban nemcsak fontos, hanem nagyon megható művet is készített.

2015-ben Gulág emlékévet hirdetett a kormány, aminek az utolsó – egyben legnagyobb szabású – állomása az Örök tél elkészülte. A filmmel folytatódik az utóbbi évek művészi számvetése a múlttal: a Saul fia és az 1945 után újabb rendkívüli, a személytelen emlékmű határain messze túllépő, a kollektív emlékezetre mélyen ható magyar film született egy huszadik századi tragédiáról". A filmben Gera Marina és Csányi Sándor játssza a két főszerepet.

Szóval,

ha csak néhány napig is, de újra jókat mozizhatunk, használjuk hát ki. Itt lehet átnyálazni a teljes programot.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."