Kultúra » Színház

Kész kabaré: mégis lesz szilveszteri műsor

Korhely Koktél címmel, kolozsvári rendezővel, intézményi összefogással készül a szilveszteri mulatság. Van benne tánc, humor, zene és jelenet.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Szász Zsuzsi

Kinek a munkája mennyit ér?

Aki ott volt, látta, szerette, nevetett és vörösre...
fotók: Szász Zsuzsi

Nekünk, ha férfiak vagyunk

Mintha az udvarhelyi nők azért ültek volna be erre az...
ifeszt2

Mi vagyunk az Adria

Arról, hogy hogyan lehet férjhez adni kétszáz aranyért...

Készül a Korhely Koktél fotó: Lőrincz Csaba
Készül a Korhely Koktél fotó: Lőrincz Csaba
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2014. december 15., 12:15
3 hozzászólás. 

Nem hagyják szilveszteri kabaré nélkül az udvarhelyieket, száz perc tömény szórakozást biztosít a polgármesteri hivatal kulturális bizottsága a városlakóknak. Igazi összefogásként értékelte Farkas György, városmenedzser a Korhely Koktél című előadás létrejöttét, hiszen a város több kulturális intézménye és formációja kiveszi a részét belőle.

"Jöttek különböző ötletek, hogy milyen előadás legyen. Tánc is legyen, zene is legyen, előadásokkal teli, és végül egy olyan koprodukció született, egy klasszikus szilveszteri kabaré, amelyben minden van. Van tánc is, van ének is, van jelenet is, és ezt úgy fűszereztük, hogy mindenki szerepeljen benne az udvarhelyi színészektől a nagyváradiakig, a kolozsváriakig, a marosvásárhelyiekig, gyergyószentmiklósiakig. (...) Végül sikerült egy Korhely Koktél című, kétfelvonásos, zenés kávéházi előadást létrehozni" – foglalta össze az előadás készítőinek és finanszírozóinak motivációit a városmenedzser.

A Jászai Mari-díjas Györfi András, a népszínházas időkből ismert Sinka Ignác mellett a kolozsvári operából, Düsseldorfból és Szegedről érkeztek hozzánk művészek, hogy éjt nappallá téve dolgozva minőségi műsort biztosítsanak. Gombár Annamária, a Kolozsvári Magyar Opera rendezője irányítja a próbákat. Elmondta, hogy a kikapcsolódás, a szórakoztatás a szilveszteri műsor egyik fő feladata, és a legjobban a humor és a zene szórakoztat.

Korhely Koktél - alkotók, finanszírozók

Kevés az idő a felkészülésre, de biztosan jó minőségű előadással várják majd a nézőket, hiszen ő úgy látja, a lelkes és tehetséges színészek, zenészek, táncosok mindent megtesznek érte. A Korhely Koktélban a 20. század húszas éveinek sanzonjaitól az operett részleteken és kabaréjeleneteken át napjaink filmzenéiig csendülnek fel dalok és prózajelenetek.

A zenéért Kovács László, az Alla Breve vegyeskar karvezetője felel. Szívesen vállalta a felkérést, de nincs könnyű dolga, ugyanis 12 zenésszel nem olyan egyszerű ugyanazt a hangzást elérni, mint amennyit az ilyen műsoroknál szokásos 50 emberes produkcióknál.

A koreográfiáért Antal József (Szereda) felel, ő is azt hangsúlyozta, hogy a könnyed műfaj ellenére rendkívül komplex a táncos részek összeállítása, irányítása. Az említetteken kívül számos, Udvarhelyről elszármazott, vagy udvarhelyi kötődésű színész vesz részt a produkcióban, a Koala Jazz Band, az Udvarhely Néptáncműhely táncosai mellett újra a színpadon láthatjuk a Tomcsa Sándor Színház társulatából a nyáron távozott Dénes Gergelyt is.

A kétszer 50 perces előadás december 30-án 30 lejes, december 31-én 50 lejes jegyáron lesz megtekinthető. A Művelődési Ház igazgatója szerint annak sem kell búsulnia, aki elutazik az év végén, farsangig még bemutatják néhányszor a Korhely Koktélt.

Nem mind arany, ami fénylik

A Tomcsa Sándor Színház az idei évadnyitáskor jelentette be, hogy idén költségvetési fedezet hiányában elmarad a szilveszteri műsor. A tavalyi évadban megegyeztek ugyanis, hogy a felhasználható anyagi keretet inkább a minőségbeli, mintsem a mennyiségi fejlődésre áldozzák.

A városi tanács kulturális bizottsága azonban nem szerette volna, hogy elmaradjon az óévbúcsúztató, ezért a novemberi ülésen 70 ezer lejt különített el előadás megtartására, amelyet a városi Művelődési Ház költségvetéséhez csatoltak hozzá. Az ellenzéki tanácsosok kifogásolták akkor, hogy miért nem a színház kapta a kiegészítést, de válasz nem érkezett a kérdésre. A sajtótájékoztatón Farkas György városmenedzser megválaszolta a kérdést: a városvezetés először a színházat kérte fel, de az visszautasította. Hozzátette: mivel a Tomcsa Sándor Színház intézményként részt vesz az előadásban, nem érti a kérdést.

Csurulya Csongor, a színház művészeti vezetője megerősítette, hogy valóban felkérték az intézményt, a háttérstáb, a technikai részleg és a díszlet biztosításával részt is vesz a színház a produkció előállításában, ám a felkéréskor az ehhez szükséges költségvetést nem ajánlották fel hozzá. A színház tavaly év végén jelezte a fenntartó önkormányzatnak, hogy nem lesz fedezet az év végi produkcióra, de szerinte nem hitték el, vagy nem vették komolyan. Csak az évadnyitó után kérdeztek rá, igaz-e, hogy tényleg nem lesz, és Kulcsár-Székely Attila, színész-tanácsos javasolta, hogy mégis „legyenek valami jelenetek".

Ebbe a színház intézményként nem ment bele, egyrészt nem akarták alábbhagyni a minőséget a tavalyi nagysikerű A dzsungel könyvéhez képest „valami jelenetekkel", hiszen "a színház nem egy jelenetgyártó intézmény, hanem előadásokat hozunk létre, másrészt a hivatalos évadprogramba nem foglaltuk bele a szilveszteri műsort, mivel előzőleg nem kaptunk választ a kérésünkre" – mondta Csurulya.

A művészeti vezető azt is közölte, hogy a színészeknek döntési lehetőséget biztosított a színház vezetősége, amennyiben részt akarnak venni a produkcióban, megtehetik. Kezdetben öten vállalták a feladatot, ám idővel ketten visszamondták a felkérést, ezek után a többi három társulati tagot is visszautasították a Korhely Koktél készítői, ami szintén nem esett jól a társulati tagoknak.

A színház elvállalta volna egy fergeteges vígjáték színpadra vitelét, amennyiben ehhez felajánlják a szükséges anyagi keretet is. A megfelelő anyagi háttér hiányában felelőtlenség lett volna elvállalnia az intézménynek az előadás elkészítését. Amikor a költségekről szó esett, akkor a színház mint lehetséges megbízott intézmény már nem volt képben – hangsúlyozta Csurulya.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
guguka
2014-12-15 15:25:03
Nem szabad szórakozni az RMDSz-el, ezt mikor tanuljátok meg?
Van saját TV-je, saját rádiója, idén alapítottak saját újságot, természetesen ezeket mind az adófizetők pénzéből. Egy lépés innen már csak, hogy saját színházat alapítsanak, igazgatónak k.sz.a. már adott, 3-4 olcsójános kell már csak, és lehet szerepegetni... a diákokat majd kötelezik, hogy bérletet vegyenek, így a nézettség sem kérdéses. Választásokkor is ingyen landol az újság a postaládába, van is nagy olvasottság.
avatar
Egy a sokból
2014-12-15 16:29:54
... pár jelenet ...
"...és Kulcsár-Székely Attila, színész-tanácsos javasolta, hogy mégis „legyenek valami jelenetek"."

Javasolhatott volna eredeti sport versenyszámokat is, mint pl. "gyorsasági költöző verseny", hiszen "jelenetet" már sikeresen rendezett párat.
avatar
sunloverdj
2014-12-29 04:26:16
Viva Libertad...Congratulations...
WOW.Congratulations.VIVA Allegria e viva libertad.FELICIDADES E PROSPERO NUEVO ANYO POR TODOS DEL MUNDO QUE ADORO A BAILAR E PASSIONES.B.U.E.K.2015.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."