Itthon » Politika

Élő közvetítés a novemberi tanácsülésről

Tizenkét határozattervezettel kell farkasszemet néznie a három frakciónak. Percről-percre közvetítünk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

tanacsules004ufo
Fotó: Egyed Ufó Zoltán
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. november 26., 17:01
2 hozzászólás. 

Többek között a Nyirő-villa sorsáról, az ifjúsági lakások igénylőinek listájáról, a helyi rendőrök ételjegyeiről, a szemétszállítási díj módosításáról döntenek a tanácsosok. Erről itt írtunk bővebben.

Az élő közvetítés alternatív változatát a tanácsülés végeztével fedeztük fel, a Facebook-on követhetik Szőke László újságíró oldalán. Mivel a szerző nem volt jelen a tanácsülésen, biztosan olyan részletekkel is szolgálhat, amelyek elkerülték a figyelmünket.

09:43 Berde Zoltán a mai tanácsülést "berekeszti", a következő ülés vezetője Gergely László lesz. Sinka és Gálfi a bizottsági részvétel fontosságáról vitázik. Pécsi Kolumbán Imola a tanácsterem átrendezésének fontosságáról, a karnisokról értekezik Karda Emesével. Vége a félmaratoni tanácsülésnek. Viszontlátásra. 

09:41 Berde: az ügyészség mellett van egy parkolást tiltó tábla, amit jó lenne eltávolítani és parkolási lehetőséget teremteni.

Tikosi: a rendőrségtől kell engedélyt kérni, megoldható.

Pécsi Kolumbán Imola: egy jelzőtábla meg van dőlve 40 fokos szögben, azt át kellene helyezni, mert nekiütköznek az emberek.

09:41 Géczi Levente: tegnap a Ploiești-i táblabíróságon született egy ítélet, mely precedenst teremt, és az egyházi javak visszaszolgáltatásában visszalépést jelent. Az önkormányzatnak jó lenne ennek kapcsán állást foglalnia.

Zakariás: a Néppárt és az MPP frakció, amíg a tanács erkölcsi egysége nem áll vissza, és Kulcsár-Székely nem mond fel, addig nem tud együttműködni.

Pécsi Kolumbán Imola: a Barátok templománál csúnya az új lépcső. Azt mondták, azért, hogy a mozgássérültek is tudjanak közlekedni, de a lépcsőn nem tudnak.

Tamás Zoltán: Imola, vasárnap nem voltál templomban! Elhangzott, hogy azért olyan széles a lépcső, mert mozgássérült feljáró lesz rajta.

09:40 A Kisköved és a Gábor Áron utcák közötti átjáróval mi van? - kérdi Mike. Tikosi: Győzelem és Kisköved utcák között van ez. A ház lebontódott, jövő évre meglesz az átjáró

09:35 Különfélék következnek. Úgy vitatkoznak, mint a napközben, hogy ki jelentkezett elsőnek. Orbán Balázs: a Milleniumi emlékoszlopon mindkét reflektor ki van égve!

09:33 Pécsi K. Imola: ezt a labdát mindig le fogom ütni, amikor ez a vád ér, hogy nem a város érdekeit nézzük: a múzeum várba való költözését önök szavazták le, holott ez a város érdekét szolgálta volna.

Folytatódik a lista: Palló: Kulcsár, Jakab Áron Csaba, ISK: Benedek Árpád Csaba.

09:29 Géczi abba köt bele, hogy Gálfi frakcióülésről beszélt, holott a tegnap szakbizottsági ülés volt, ezzel többször félbeszakítja a tisztességet és becsületességet emlegető Gálfit, aki azt sérelmezi, hogy az RMDSZ-esek soha nem hallgatják meg az ellenzékiek javaslatait.

tanacsules010ufo

09:26 Jakab Attila: mivel a Palló Imrében nincs szükség ellenzéki véleményekre, az RMDSZ-szel való összeborulásra van szükség, áldásom rájuk.

Gálfi: mikor dolgoznak már becsületesen az RMDSZ-es tanácsosok? A bizottsági üléseken, ahogy tegnap is, nincs véleményük, a tanácsülésre hirtelen lesz. 11-en gépezetként szavaznak, nem veszik figyelembe a város érdekeit.

09:25 Végül Benedek Árpád Csaba, Mike Levente és Gergely László maradnak a Tamási tanácsában. Jakab Áron Csaba: nagyon ritkán hívnak az iskolák az üléseikre, olyanok is vannak, hogy soha nem hívták meg a tanácstagot.  Lassan a tanácsosok számára is követhetetlenek a módosítási javaslatok.

09:21 Folyik a harc a Gimi vezetőtanácsában való részvételért. Az EMNP szerint egy prefektusi határozat elrendeli, hogy az iskolák vezetőtanácsában olyan arányban kellene részt vennie a pártoknak, amilyent a választásokon elértek. Benedek: nem írja a törvény sehol, hogy önkormányzati képviselőket kell delegálni az iskolák vezetőtanácsába. Az alpolgármester szerint jobb lenne, ha szakemberek lennének az oktatási intézmények vezetőtanácsába kinevezve az önkormányzat részéről. Utasítja Zakariást, hogy nézzen utána a törvénynek.

09:15 Napsugár Napközi: Bálint Mária Magdolna, Zsibongó Napközi: Berde Zoltán, Ficánka: Biró Edith, Villanytelepi Napközi: Gálfi Árpád, Kipi-Kopi Napközi: Bálint Mária Magdolna, Eszterlánc Napközi: Gidó Csaba, Csillagvár Napközi: Gidó Csaba, Nardini napközi: Pécsi Kolumbán Imola, Tompa László Ált. Isk: Géczi Levente és Orbán Balázs, Orbán Balázs Ált. Isk: Koncz Melinda Orbán Balázs, Móra Ferenc: Mike, Gergely, Baczkamadarasi: Jakab Áron Csaba, Géczi, Benedek Elek: Jakab Áron Csaba, Jakab Attila, Eötvös: Sinka, Gálfi, Kós Károly: Gergely László, Zakariás Zoltán, Tamási Áron: Benedek Árpád Csaba, Pécsi Kolumbán Imola.

Pécsi Kolumbán Imola lemond Mike Levente javára a Tamási Áron Líceum esetében. Mike nagyra tartja Pécsi K. felajánlását, és el is fogadja azt.

09:10 Most nevezik ki az oktatási intézmények ügykezelési bizottságába a helyi tanács képviselőit. Jakab Áron Csaba arra kéri kollégáit, hogy egyenként szavazzák meg mindezt.

tanacsules009ufo1

09:08 Karda Emese: A "plan de ocupare" módosítása arra teremt lehetőséget, hogy meghirdessék az állásokat. Ez azért fontos, hogy ha jövőre befagyasztják az alkalmazásokat, legyen megkezdve a folyamat. Átment, akárcsak a parkolási tervezet.

09:04 Kulcsár-Székely visszajött. Kolumbán Imola egy, a lámpa körül repkedő pillanccsal szórakozik. Közben bátorítóan bólogat a szavakkal néha nagyon megküzdő Gálfinak.

tanacsules007ufo

09:01 Parkolási határozattervezet jön: 10 db. új parkoló, két zónára osztanák a parkolási területeket: B zóna - egy lej/óra, A zóna - egy lej/40 perc. A napirendi pont szerint hamarosan SMS-ben is lehet majd parkolójegyet venni, ennek kidolgozásáról a következő tanácsülésen döntenek majd.

08:57 Ifjúsági lakások: Tikosi László szerint 61 kérés érkezett, egy időközben visszamondta az igénylését. A polgármesteri hivatal bizottsága "lepontozta" az igényléseket, négy családnál kellett helyszíni ellenőrzést végezni. Az MPP és az EMNP továbbra sem támogatja a prioritási lista elfogadását, ha Kulcsár-Székely Attila nem mond le. Tamás Zoltán áthidaló megoldásként azt ajánlja, hogy Kulcsár ne vegyen részt a szavazáson.

Az MPP és az EMNP tagjai felálltak, hogy nem szavaznak, amennyiben Kulcsár voksol.

tanacsules008ufo1

Kulcsár elhagyta a termet, így az EMNP és az MPP is támogatja a határozattervezetet. Elfogadták.

08:55 Gergely László: ha megemeljük az árat, kicsi minőségi javulást is észleljenek a lakók. Például a felső Bethlen-lakótelepen több konténer is folyamatosan teli van. Benedek Árpád Csaba: amikor a legnagyobb a forgalom, a főbb utcákban épp akkor gyűjtik össze a szemetet. Hétfőn reggel fél nyolc-kilenc között a főutakon forgalmi dugót okoznak, ezt kis szervezéssel meg lehetne oldani - javasolja az AVE képviselőjének. Elfogadta az RMDSZ-frakció, az MPP és az EMNP nem, átment. Emelik a szemétdíjat.

08:51 2015. január elseje utáni számlákra lesz érvényes az áremelés, ha megszavazzák a tervezetet.

08:45 Jakab Levente, az AVE Hargita képviselője szerint a Cekend-tetői hulladéktároló megépülését követően növekedett ugyan a szemét szállításának díja, 2009-ben volt ármódosítás kezdeményezve: akkor 4,59 lejt fogadtak el, holott az AVE 6,55 lejt kért. Az új, EU-konform szeméttározó fenntartása és működtetése jóval költségesebb, mint az előzőé, ahová csak le kellett üríteni egy fölterületre a hulladékot. Jakab szerint az AVE a jelenlegi helyzetben szubvencionálja a saját működését, jelentős értékű beruházásokat hajtott végre. A most kért összegből sem fog nyerni, csak nem lesz veszteséges.

08:40 A szemétszállítási díjról döntenek. A cég az infláció növekedésére hivatkozik, Zakariás szerint nem emelkedett annyit az infláció, amennyit az AVE mond.

08:30 Orbán Balázs: számonkéri, hogy az U. M. nem számolt be a tevékenységéről, költségvetéséről annak ellenére, hogy korábban megígérték. Szerinte Udvarhely fizeti a lap megjelenését, nem sikerült a környékbeli településeket bevonni az ügybe. Zakariás Zoltán: az üzleti tervet sem láttuk. Az MPP és az EMNP-frakció tartózkodott, a határozat átment.

08:30 200 ezer lejjel növelnék az Udvarhely Média Kft. törzstőkéjét - erről szól a következő napirendi pont. Orbán Balázs nehezményezi, hogy eddig nem kapott semmilyen információt a Kft. működéséről.

08:29 A SC. Import Export Demeter Company kft. egy határozat miatt panaszolta be a várost, a jegyző szerint ez megalapozatlan. A tervezet megbízná a polgármestert, hogy képviselje az önkormányzatot a bíróságon. Átment.

08:25 A Nyirő-villát átadták a múzeumnak – egyöntetű a döntés, a szakbizottságok véleményezése is.

08:21 Városközponti területeket adna a villamossági vállalatnak a város, hogy kábeleket fektessenek a földbe, erre törvény kötelezi a várost. 123/12-es elektromos és gáz törvénye – a központi területeken a föld alatt vezetheti el a két illetékes vállalat, ingyenesen megkapva a terület használatát és mindenkori hozzáférését.

Gidó Csaba: időben szóljanak a múzeumnak, hogy a régészeti felügyeletet a városközpontban tudják biztosítani. Ígéretet kap erre, közben szavaznak, ezt is elfogadják.

08:15 A Mária Valéria épületéről szól a következő pont, ennek értékét növelik. Gazdasági és jogi bizottság is pozitívan véleményezte ezt. Mindenki egyetért, átmegy.

Tanacsules20141127

08:10 Miért kap ekkora összeget a Művelődési Ház? – ez a kérdés foglalkoztatja az ellenzéki tanácsosokat. Miért nem a színháznak utalták ki a pénzt, és miért a Művelődési Háznak, hiszen a színház készíti a szilveszteri műsort. Kulcsár-Székely Attilát vonják kérdőre, állítólag ő a felelőse a projektnek. Kulcsár-Székely azzal védekezik, hogy ő csak a művészeti részért felelős, a további részletekről nem tud tájékoztatást adni. Egyébként a művészetiről sem tájékoztat. A kérdésekre nem érkezik válasz, a határozatot elfogadták. Jön a következő.

08:08 Az első, költségvetéskiegészítésről szóló határozatnak 3 fontos pontja van: a minisztérium a kórháznak utalt ki pénzt az adóságok rendezésére, illetve a fűtésrendszer módosítására, valamint a Művelődési Ház költségvetését is kiegészítik. Orbán Balázs az utóbbit kifogásolja, azt kérdezi, hogy pontosan milyen szilveszteri műsorról van szó.  70 ezer lejjel egészítenék ki a Művelődési Ház költségvetését, ez körülbelül a teljes évi költségvetés 10 százaléka - mondja a tanácsos.

08:01 Benedek Árpád Csaba kezdi az ülést, végül 11 határozattervezet és 16 tanácsos van jelen. Az utolsó napirendi pontról decemberben döntenek. Berde Zoltán is köszönti a sajtót meg a kollégákat. A tanács szavazóképes. A tanácsosok megegyeznek, hogy remélik, nem nyúlik hosszúra az ülés, a szakbizottságokban mindent eldöntöttek, és így a sajtónak nem szolgáltatnak túl sok témát.

07:55 Jó reggelt kívánunk a tanácsteremből! Lassan érkeznek az önkormányzati képviselők, akiknek 12 napirendi pontról kell ma dönteniük. Az ülést Berde Zoltán vezeti majd.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
ooloo
2014-11-27 08:23:06
Miért kap ekkora összeget a Művelődési Ház?
Hát mert csak. Jól élünk, nemde?
avatar
taylor
2014-11-27 08:59:44
Ennek így semmi értelme. Szórják a közösség pénzét felelőtlenül.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."