Kultúra » Tánc

Becsajozol szombat este, hej!

Nézni- és járnivaló mulatsággal várnak hétvégén. Vidd a kosarad magaddal.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
EmberAzEmbertelensegben

Nézd, mit nézhetsz meg! (videó)

Egyenesen Marosvásárhelyről hozzák a centenáriumi év...
KialtoSzo

Vidékre költözik a Néptáncműhely

Az idei évad új előadásával szeretné...
apamtanca3

Kós Károlyra emlékeznek

Mégpedig táncolva. Kezdődik a néptáncműhely idei...

A néptánc titkai fotó: Szabó Attila, Jakab Emil
A néptánc titkai fotó: Szabó Attila, Jakab Emil
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2015. február 03., 14:56
0 hozzászólás. 

Kilenc településen közel ezer résztvevőt mozgósított az UIET és a Máréfalvi Rozetta Ifjúsági Egyesület által szervezett Táncházkaraván Udvarhelyszéken. Néptáncra perdítették az ifjúságot, gyerekeket és szülőket egyaránt, kulturális mederben történő szórakozási lehetőséget biztosítottak számukra – jelentették be a szervezők hétfő esti sajtótájékoztatójukon.

Gyerekjáték a népi kultúra

András Loránd, szervező sikeresként értékelte a rendezvényt, amelynek idei célkitűzése a néptánc, a népi muzsika megismertetése volt a gyerekekkel.

Városra költözött az élő néptánc és a népzene, derült ki, minél nagyobb egy város (lásd: Kolozsvár) annál inkább működőképes a táncházmozgalom. Ami egyébként most Erdély-szerte Udvarhelyen a legélénkebb a Kaszaj Egyesületnek köszönhetően – hangzott el a kötetlen beszélgetésen.

A mai vidéki gyerekeknek lehetőségük van a hagyományos népi muzsikával és tánccal találkozniuk, vissza kell költöztetni a népi kultúrát a falura. Ez a Táncházkaraván legfontosabb célja, amelyet a szervezők szerint el is ért.

Minden településen szívesen látták a kezdeményezést, még Marosszékről is jelentkeztek, hogy befogadnák a rendezvényt. Azokon a vidékeken volt nagyobb a résztvevők száma, ahol már működik tánccsoport, és hagyománya van a néptáncnak, ám a táncházmozgalmon kívül eső falvakban is nagy szeretettel fogadták a karavánt – tudtuk meg.

UIET táncházkaraván

Béta-Dobó-Vágásban a lelkesedés, Homoródszentpálon a szülőbálban és nótázásban végződő táncoktatás, Oroszhegyben a gyerek- és felnőtt táncház, Farkaslakán a rakoncátlan gyerektömeg volt emlékezetes.

Bebizonyosodott, hogy a néptánc és a népzene is tud teljes értékű szórakozást biztosítani, még be is lehet csajozni vele – értékelt András Loránd.

Nézd a táncot, majd járd ki te is

Szombaton karavánzáró gálára és száraz hangszeres kosaras bálra készülnek. A Stúdió Moziban 19 órakor kezdődő gálaesten a lövétei Kákvirág, a szentegyházi Hüpürcsös, a zetelaki Maroknyi, az oroszhegyi Szilvamag, a székelyszenterzsébeti Cickom, a székelyudvarhelyi Rozmaring, az agyagfalvi Parapács lépnek fel. A táncegyütteseket jelentkezéses alapon választották ki.

A meghívottak közt a madéfalvi Mereklye és a székelyszenterzsébeti Romani Jag táncegyüttesek vendégeskednek a színpadon.

A zenét a széki Fülöp Márton (Pali Marci) és bandája, a magyarpalatkai Macsingo Náci és bandája, Duduly Rozália gardony muzsikája, a székelyszenterzsébeti Kóré Géza, a rugonfalvi Kóré Mózes, a csíkszeredai Szalay Kund és a Kedves zenekar, a szentegyházi Szapora zenekar szolgáltatja.

A gálaest után a Márton Áron Ifjúsági Házba várják a kosaras táncházazni vágyókat, ahol a Kedves zenekar muzsikál. A belépés díjtalan, ám aki enni-inni akar, az vigyen magával kosárban élelmet, valamint jelezze asztalfoglalási szándékát február 5-ig a 0740 127 412-es telefonszámon.

Ui: A díjtalan belépés költséges mulatság a szervezőknek és a kevés támogatónak, ezért összefogásra buzdítja a helyi vállalkozói szférát, civileket és önkormányzatokat Antal Lóránt, UIET-elnök, hogy jövőben is épp ilyen sikeres legyen a rendezvény.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."