Itthon » Közélet

Még az is lehet, hogy kiveheted a kocsit a garázsból!

De január előtt nehezen. A civilek, az ifjak örülhetnek, a távhőről leválni szándékozók nemigen.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

fotó: Pál Edit Éva, Szilágyi István, képernyőfotók
fotó: Pál Edit Éva, Szilágyi István, képernyőfotók
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2018. október 22., 09:43
0 hozzászólás. 

Félórás mutatványnak kellene lennie az autó át- és beíratásnak, más megyékben, ha nem is félóra alatt, de napokon belül meg is lehet oldani, csak Hargita megyében tart hónapokig az ügyintézés – Antal Lóránt szenátor annyi lakossági megkeresést kapott ebben az ügyben, hogy levélben és interpellációban fordult a belügyminisztériumhoz.

november

Levelére nem kapott érdemi választ, csak hogy közbenjárnak meg ilyenek, de az október 8-án a belügyminiszterhez intézett interpellációt végül komolyan vették, és rendet raktak az autóátírási- és beíratási osztályon.

december

Ennek eredményeképp ötszáz időpont szabadult fel. Nem is kérdeztünk rá, bár tippjeink lennének, hogy hogyan szabadulhatott fel 500 hely csak úgy, hirtelen, viszont péntek este meg hétfő reggel is ellenőriztük az információt, és a hivatal honlapján sajnos ismét csak januárra lehet időpontot választani.

januar

Mint kiderült, azért, mert a várakozók pikkpakk lefoglalták az időpontokat. Antal szerint érdemes azonban még próbálkozni, ugyanis az intézmény igazgatójával folyamatosan kommunikál, és átcsoportosítanak munkatársakat erre az osztályra.

Állítólag menedzsment problémák miatt ment ilyen lassan az ügyintézés, a végrehajtó intézmény szerint azért, mert a lakosság nem tud jól románul – méltatlankodott pénteki sajtótájékoztatóján a szenátor, és egy barokkba szabott körmondatban az elbocsátás lehetőségét is meglebegtette, amennyiben a megyei Jogosítvány- és Gépjármű-nyilvántartási Hivatalban dolgozók nem végzik rendesen a munkájukat.

Hamarosan azonban átkerülhet ez a feladat a megyei tanácsok hatáskörébe, és ez hozhat pozitív változást – mondta a születésnapos politikus. Az Udvarhelyen tartott rendkívüli megyei tanácsülés szervezettségét látva azonban némileg kételkedünk ebben.

A civileknek nyolc

Egy másik téma a pénteki tájékoztatón a civil szervezetek finanszírozásának törvénye volt. A nemkormányzati szervezetekkel közösen dolgoztak ki módosító csomagot, melynek 25 pontjából 8-at el is fogadtak. Ez a szenátor által hangoztatott jó hír, a rossz az, hogy 17-et nem.

antallorant1

A nyolc elfogadott módosítás közt szerepel, hogy ezentúl a közösségfejlesztési egyesületek is lehetnek pályáztatók, finanszírozó intézmények, az 5000 lakos alatti településeken megemelték az egyesületek által pályázható összeget 40 százalékra, az efölötti lakosságszámú településeken viszont lecsökkentették 20 százalékra. Újabb módosítás, ami a civilek munkáját segítheti, hogy eredményhirdetés után a pályáztató intézménynek 20 napon belül kötelezően alá kell írnia a finanszírozó szerződést. A számvevőszék ellenőrzését pedig 136 ezer lejes értékhatárhoz kötötték, ez alatt nem ellenőrizheti a szerződéseket.

Nem lehet csak úgy leválni a távhőről

Távhőemelkedést kaphatnak azok, akik nem váltak le eddig a közös szolgáltatókról. Hosszú vita után ugyanis elfogadták a parlamentben a 325/2006-os törvény módosítását, amely a távhőrendszerekről való leválást szigorítja.

A törvényben világosan megfogalmazták, mit értünk tömbház alatt, illetve hogyan lehet leválni a távhőrendszerről, és ezentúl csak a lakószövetség többségi beleegyezésével lehet ezt megtenni.

antallorant3

A mérőeszközök metrológiai ellenőrzése is ezentúl a lakószövetségek kötelezettsége lesz, ha nem teszik meg, büntetés jár érte. Teljesen jogos volt a lakosság részéről a távhőrendszerről való leválási szándék, amíg a korszerűtlen berendezések miatt nagy költséggel járt a szolgáltatás – mondta Antal.

Most azonban – végre – speciális alapokat különítenek el a távhőrendszerek, a kazánházak és vezetékek modernizálására. Már pályázhatnak is az új technológiák beépítésére a városok a fejlesztési minisztériumnál.

Ifjúság, kiváltság

Egy általános, átfogó törvény is készülőben van, amely meg fogja határozni az elkövetkező 20 évre az ifjúság jogait, esetleges előjogait, érkezett hazai pályára a Magyar Ifjúsági Értekezlet volt elnöke. – A MIÉRT-el együtt kidolgoztunk egy csomagot, amit iktattunk és jövő héten védjük meg a bizottságban.

Hangsúlyosan figyeltünk a fiatal anyáknak szóló félmunkaidős lehetőség megteremtésére, árvaházi rendszerekben felnőtt fiataloknak 1 évig lakhatási lehetőséget kívánunk biztosítani, addig amíg el tudnak helyezkedni – olvasta fel előre megírt beszámolóját.

antallorant2

A repülő, vonat, hajó társaságoknál (csak állami) kívánják bevezetni, hogy legyenek érezhető árkedvezmények, hozzanak létre kötelező módon az önkormányzatoknál ifjúsági alapot, és legyen törvényszerű pénzösszegek elkülönítése a külön ifjúsági tevékenységeket érintő kezdeményezésekre.

Még némi kötelező politikai blabla és „köszönjük, hogy segíthettünk" duma is elhangzott, de ilyesmivel csak politikai felárért foglalkozunk.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."