Kultúra » Tánc

Két sör helyett egy nagy mezőségi buli

Kihívások árán, de bemutatja az erdélyi táncélet emblematikus darabját az Udvarhely Néptáncműhely.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
EmberAzEmbertelensegben

Nézd, mit nézhetsz meg! (videó)

Egyenesen Marosvásárhelyről hozzák a centenáriumi év...
KialtoSzo

Vidékre költözik a Néptáncműhely

Az idei évad új előadásával szeretné...
apamtanca3

Kós Károlyra emlékeznek

Mégpedig táncolva. Kezdődik a néptáncműhely idei...

DSCN2347
Apám tánca próba, fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2017. február 09., 18:01
0 hozzászólás. 

Új előadással rukkol elő az Udvarhely Néptáncműhely. Az erdélyi hivatásos táncélet mérföldkövének mondható Apám táncát az Uniter-különdíjas Könczei Árpád rendezi, aki 1992-ben a Háromszék Néptáncegyüttes táncosainak rendezte meg a darabot. Ez volt az első olyan néptáncelőadás, amit már táncszínháznak nevezhettünk.

„Ez egy emblematikus előadás volt, amiben nagyon új volt az, hogy a táncos a színpadon verset mondott. Van mondanivalója, az apáról fiúra való átörökítés nem csak a táncra vonatkozik.Amikor a bemutató után eltelt 10-15 év, láttam a hibáit, túl beállított volt, ebben sokkal több az aszimmetria és ettől sokkal dinamikusabb" – mesélte a rendező arról, hogy miért akarta felújítani, és ígérete szerint sokkal ez jobb lesz, mint a 25 évvel ezelőtti.

A koreográfián és dramaturgián változtatott, a régi verzióból csupán a zene maradt ugyanolyan. Szerinte el kell jönni és meg kell nézni, ha meg nem tetszik, tojást és paradicsomot is lehet dobálni a színpadra.

DSCN2373

Könczeivel már másfél éve egyeztetett a darabról a táncműhely, és 2016 ősze óta már zajlanak a próbák, az utóbbi két hónap pedig nagyon intenzív munkával telt. Orendi István, a Néptáncműhely igazgatója nagy fejlődést tapasztalt a csekély létszámú társulatnál.

„Az Udvarhely Néptáncműhely többet érdemel, de az udvarhelyi tanács, nem ad neki többet. Az összes erdélyi hivatásos együttes jobb helyzetben van. Itt minden fontosabb, mint a színház és a néptánc" – vélekedett Könczei, hiszen a létszám kapcsán akadtak problémák a darab megrendezésével.

Orendi elmondta, több kihívás árán született meg az Apám tánca, hiszen egyik táncosuk családi okok miatt kiesett az előadásból és bár a jövőheti bemutatóra még igen, a további előadásokra állandó beugrót még nem sikerült találniuk. A költségvetés az élőzenét sem engedi meg, így külön pályázott arra, hogy a csíkszeredai Kedves zenekar játszhasson a darabban.

DSCN2358

Az előadásnak a pontozó a fő témája, amely a közép-erdélyi legényes altípusa. A köztes tánctípusok vagy zenében, vagy pedig táncban illeszkednek a pontozóhoz, lesz közöttük vajdaszentiványi, kalotaszegi, de egy „nagy mezőségi buli" is, fogalmazott a rendező.

Február 16-án, csütörtökön 19 órától tartják a bemutatót, illetve pénteken 18 órától játsszák újra az előadást. A teljes 15, a kedvezményes jegyek 10 lejbe kerülnek és a Művelődési Ház jegypénztáránál lehet őket megváltani. Könczei szerint túl olcsók a jegyek, és jobban ki kellene fizetni a kultúrát.

„Tíz lej? Két sör"– elmélkedett.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."