Kultúra » Zene

5+1 dal, amit szívesen hallgatnál, amikor nincs pénzed

Biztosan vagy olyan helyzetben, amikor nincs pénzed. S azon jár az eszed, hogy "kitől mennyit kérhetek". Dalok a pénztelenségről, a pénzről.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

apenzmiatt
Hogyhogy nincs pénzed?
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. szeptember 06., 11:28
2 hozzászólás. 

Egyik barátom mondta régen, hogy szerinte az az állapot a legjobb a világon, amikor szeretkezés (na jó, nem ezt a kifejezést használta...) után részegen számolod a pénzt. Amikor viszont nincs, amit megszámolnod (vagy nagyon hamar meg tudod számolni), elgondolkozol a pénz fogalmáról, arról, hogy mit is jelent neked. Hogy miért nincs, miért van, kinek nincs, kinek van és így tovább. Meg persze eszedbe juthat néhány dal is.

5. Galla Miklós-Nagy Natália: Pénz, pénz, pénz

Az Abba együttes világhírű száma (talán giccses lett volna ebbe a listába berakni..?) sajátos Galla Miklós-féle feldolgozásban, Nagy Natáliával duettben. Nem lehet nem nevetni a szövegen és nem rájönni, hogy milyen csodálatos a magyar nyelv, ha ilyen kínrímeket lehet kierőltetni belőle.

4. Dire Straits: Money for Nothing

Egy klasszikus a nyolcvanas évek mélyéről, Mark Knopfler énekhangja és gitárrifje viszi a dalt, akárcsak az egész zenekart. A kidobott pénz, ugye, mert nagyon sok befolyik, de el is folyik. Mint a sör.

3. Piramis: A becsület

Egy magyar klasszikus a hetvenes évek végéről, amikor a Piramis volt Magyarország legnépszerűbb rockzenekara. Habár sokszor olyan igazságokat mondtak ki a dalaik, amik maguktól értetődők voltak, mégis ezreket hódítottak meg szerzeményeikkel – ilyen A becsület is, ami fontosabb a pénznél.

2. Pink Floyd: Money

„Get a good job with good pay and you're ok." Igen, jól fizető meló jó sok pénzzel és akkor minden a legnagyobb rendben. Ha van lé, akkor minden van. Új kocsi, kaviár, saját focicsapat, mint Abramovicsnak vagy Manszúr sejknek (plusz Gigi Becalinak). Mert csak akkor boldogít, ha sok van belőle.

1. Kiscsillag: A pénz miatt

Eredetileg Péterfy Borinak írta Lovasi András, később a Kiscsillag is kezdte játszani, most is nyomja. Ebben az MR2 Akusztik-féle feldolgozásban melankolikusabb, szövege szerintem zseniális („börtönbe meg bankba járnak a pénz miatt"). Pénz nélkül - ugye, jaj! – meghal a föld s Dubajban is nagy gondok lennének. Olyanok, amilyenek most épp nincsenek.

+1 Kispál és a Borz: Van amikor nem

A zenekar utolsó stúdióalbumán (Én, Szeretlek, Téged, 2004) jelent meg ez a dal, aminek esszenciája az „akkor majd biztos te leszel, aki azt álmodja, hogy lehetne a világ jobb, sokkal jobb" sor. Mert van, amikor nem álom, hanem valóság, hogy van pénz. De az is, hogy nincs. No money, no cry!

A lista természetesen szubjektív, de te kiegészítheted ezt alább kommentben. Te milyen dalokat szeretsz hallgatni, amikor nincs pénzed?



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
csz
2012-09-06 15:08:28
+1
Ossian - Érezd jól magad
avatar
mekkmester
2012-09-07 10:19:52
Karthago - A pénz
http://www.youtube.com/watch?v=u85xf_YXNs4
és egy jókedvre vidító:
http://www.youtube.com/watch?v=Qg44qKSbsdQ

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."