Gazdaság » Trendek

Mennyibe kerül embernek lenni?

El tudod képzelni azt a biztonságot, hogy sohasem maradhatsz üres zsebbel, akármi is történjen veled? Csak egyszerűen azért, mert ember vagy.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
A nagy kérdés fotó: Dávid Anna Júlia

Átjut-e a csiga az autópályán?

Legyen egy jó sztorid, különböztesd meg magad a...
fotó: Dávid Anna Júlia

Képzeljenek el egy kamrát és egy háziasszonyt!

Mihez kell, hogy értsen egy IT igazgató a Merkúrnál?...
fotók: Melinda Instal

Fűteni fűvel-fával lehet – de leginkább ésszel érdemes

Napjainkban az épületgépészet nagyon előkelő helyet...

A cikket Egyed Ufó Zoltán képeivel illusztráltuk.
A cikket Egyed Ufó Zoltán képeivel illusztráltuk.
szerkesztoÍRTA: KOMSA ANDREA KATALIN
2017. április 07., 10:33
0 hozzászólás. 

„Meg kell szűnnie a kiszolgáltatottságnak. A munkaközpontú társadalmat emberközpontú társadalommá kell átalakítanunk" – így érvel a Feltétel Nélküli Alapjövedelmet szorgalmazók világmozgalma.

Pár évvel ezelőtt még jó kis témának számított a kiülős baráti sörözések, borozások mellett az alapjövedelem mindenkinek, a zöld pénz vagy a részvételi demokrácia elképzelése. Akkor azt hittem ezekből csak a temérdek szúnyogcsípés az, ami a legvalóságosabb. Aztán most nemrégiben elém került a világgazdasági fórum 2017-es mitingjének egyik témája, ami épp az alapjövedelem megvalósíthatóságáról szólt és nem kis konkrétumokban.

Komolyan kell venni?

Ekkor kezdtem szétnézni ebben a témában, és kiderült, hogy az utópiákat boncolgató sörözéseink óta Svájcban már népszavazás is volt erre vonatkozóan, Finnországban idén már bevezették kísérleti jelleggel, Indiának egyes részein szintén kipróbálták már, illetve Kanadában, Németországban, Spanyolországban, Ausztriában és Angliában komolyan hozzáfogtak a számolgatásokhoz, és a bevezetési lépések kidolgozásához.

ok-embernek-lenni-01

Romániában tavaly egyes aktivisták kezdték el terjeszteni a gondolatot, de itt még nem mozgatta meg a politikusokat, a tudósokat, a szociológusokat vagy a gazdasági szakembereket.

Ellenben Magyarországon eljutott a baloldali politikába és országos vitatémává vált, ráadásul még nemzetközi konferenciát is tartottak ennek jegyében. Zuglóban már ezen az elven bevezettek egy szabályozást is, ami szerint bizonyos összeg alatti fizetést senki sem kaphat, aki a zuglói önkormányzat alá tartozik.

Miről is van szó?

Alapjövedelem mindenkinek mégpedig feltétel nélkül. Ez nem minimálbér, ez nem munka után jár, nem szociális segély, nem családi pótlék, hanem ezt egyszerűen azért kapnánk, mert állampolgárok vagyunk. Kapná a szegény is, kapná a leggazdagabb is, csak a gazdag másként adózna.

Az összeg elegendő kellene legyen az adott országban, amelynek állampolgára vagy, arra, hogy tisztességgel megélj belőle.

Ezen felül dolgozhatsz, de választhatod a semmittevést, a tanulást vagy az utazást. Egy családban mindenki kapna, a gyerek, az apa, az anya, de megszűnne minden más szociális járulék, kivéve a nyugdíj, azon még vitáznak.

ok-embernek-lenni-2

Az általánosan emlegetett összeg 1000 dollár, de ez országonként változna. Aztán ahol konkrétabb számításokra került sor, kiderült, hogy magát a szegénységet is csak 20-60%-ig lenne képes megszüntetni ez az intézkedés.

Így az FNA fő jelmondata, miszerint megszűnne a nyomor és a szegénység a világban, a számok szerint nem megvalósítható ezen a módon.

Az Unicredit Bank gazdasági elemzői szerint, ha a megmaradna a nyugdíj, az FNA összege egyes európai országokban így alakulna: a finneknél 610 euró lenne, dánoknál 946, a franciáknál 477, a svédeknél 620, az olaszoknál 268, a németeknél 463, az angoloknál 390 és a spanyoloknál 240 euró.

Magyarországon ezt 50 ezer forintban határozták meg, de a gyerekek 25 ezret kapnának, míg a várandós hölgyek 75 ezret. Erről bővebben Claus Offe magyarra fordított tanulmányában olvashatsz.

Számtalan lehetőséget kidolgoztak már, rengeteg ellenzőre és támogatóra talált az elképzelés, a legforróbb gazdasági témává nőtte ki magát, de hatékony választ, olyat, ami nem támadható, nem adott senki arra, hogy ezt a pénzt ki és hogyan teremtené elő.

Mi kerül terítékre általa?

Számomra az egészben az az igazán értékes, hogy világi szinten visszhangot kapott, és számos módon ki lett mondva, hogy többségünk nem él emberhez méltó életet: kényszermegoldásokra, kényszermunkára, kényszerhelyzetekbe kerülünk, az igazán termékeny és alkotó élethez szükséges kreativitás és szabadság kiváltság, félünk, nagy a létbizonytalanság, az egyenlőtlenség, nem az ember az értékes hanem a munkaerő.

ok-embernek-lenni-4

Kiszolgáltatottak vagyunk a munkaadóval szemben, a munkaadó kiszolgáltatott egy nagyobb rendszerrel szemben, a politikai, gazdasági és szociális megoldások nem működnek és radikális változásokra van szükség.

Nincs egyértelmű összefüggés a megkeresett pénz és az elvégzett munka között, mert sokan keresnek úgy pénzt, hogy semmit sem dolgoznak, és

sokan nem kapnak semmit

azért, hogy éjt-nappallá téve munkálkodnak. Ezek a problémák rendszeresen terítéken voltak persze, de egy kalap alatt, egy világmozgalom által még sohasem. Mindenképp tudattágító az elképzelés, akármi is legyen a kimenetele, és egyre több embert megmozgat, akár ellenzéssel, akár támogatással.

Az a gondolat, hogy az alapjövedelem olyan emberi jog, mint a szavazás, engem nem arra emlékeztet, hogy ingyen pénzt kellene kapnom, hanem a legtermészetesebb gondolatra a világon, arra, hogy születésemmel életet kaptam, ez azt jelenti, hogy logikus módon ehhez megvan a világban, mindaz, ami ezt az életet biztosítja.

És ez a tudatomban dől el, ahol az egyetlen valós változás lehetséges.

ok-embernek-lenni-utolso

Kíváncsi voltam, hogy mi a véleményük erről az itteni leendő gazdasági szakembereknek, és felvetettem két egyetemnek is, hogy a közgáz szakos hallgatókkal és tanáraikkal reflektáljanak erre.

De most pont a félév közepe, közeledik az államvizsga, írták, vagy semmi válasz nem érkezett. Ígéreteket azért kaptam, melyek, ha teljesülnek, azokat is közzétesszük.

Addig is álljon itt egyik kedvenc hozzászólásom, amit egy fórumon találtam:

„FNA azért nincsen, mert az oroszlánok között sincsen feltétel nélkül levadászott zebra, amihez csak oda kell sétálni, és zabálni belőle. Futni kell érte, ez a kurva nagy helyzet. Ha neked nem is, valakinek biztosan. Különben nem lenne ott."

Forrás: reflektor.blog.hu



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."