Kultúra » Zene

Javában szól az Őszi Zenei Kavalkád

Dzsesszkoncerttel kezdődött, a Liszt Ferenc Kamarazenekarral folytatódik a muzsika három napos őszi fesztiválja.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

Liszt Ferenc Kamarazenekar
Székelyudvarhelyieknek muzsikál a Liszt Ferenc Kamarazenekar
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. október 25., 10:27
0 hozzászólás. 

Az Egyesült Államokbeli Isthmus dzsesszegyüttes koncertjével debütált a Székelyföldi Filharmónia első őszi fesztiválja, az Őszi Zenei Kavalkád. Bár a minifesztivál az 5. dráMa Kortárs Színházi Találkozó ideje alatt zajlik, nem maradt üresen a városháza díszterme, a nívós muzsika kedvelői nem hódoltak be Táliának.

A virtuóz trió (Kenji Herbert, A.E.Á.– gitár, Lukas Kranzelbinder, Ausztria – nagybőgő, Juhász Márton, Magyarország – dob) nem okozott csalódást a nagyérdeműnek, annak ellenére, hogy nem mindenkinek tetszett a kissé szokatlan, de kétség kívül érdekes hangzású, improvizációkkal és nem utolsó sorban szuggesztív előadásmóddal is megspékelt zenéjük.

A második napon, október 25-én, csütörtökön a már ismertebb, világhírű zenekar muzsikája kényezteti a vájtfülűeket. A budapesti Liszt Ferenc Kamarazenekar szintén a Szent István teremben muzsikál.

Liszt Ferenc Kamarazenekar

A 18 órakor kezdődő koncert nem ingyenes (felnőtt jegy 25, nyugdíjas jegy 20, diák jegy 15 lej) ugyan, de a belépőjegy mindenképpen megéri az árát, hiszen az előadás nívóját nem csak a profi muzsikusok, a repertoárban szereplő zeneművek (G. Rossini: G-dúr szonáta, No.1, Vajda János: Sinfonietta, Bartók Béla: Divertimento, Liszt F. – Wolf P.: 6. Magyar rapszódia), de a zenészeket dirigáló Rolla János hegedűművész neve is garantálja.

Liszt Ferenc Kamarazenekar

1963-ban alakult a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős növendékeiből. Első zeneigazgatója Sándor Frigyes, a Zeneakadémia legendás professzora. Halála után, 1979-ben, Rolla János kiváló hegedűművész vette át a zenekar irányítását. Közel fél évszázados működésük során nemzetközi hírnévre tettek szert.

Több mint ötven országban koncerteztek, felléptek New Yorkban a Carnegie Hallban, Tokióban a Suntory Hallban, a sydney-i Operaházban, a párizsi Théatre de la Ville-ben, valamint az amszterdami Concertgebouw-ban is. Több mint 200 cd-t készítettek, és olyan nagyságokkal játszottak együtt, mint Szvjatoszlav Richter, Yehudi Menuhin, Jean-Pierre Rampal, Isaac Stern, Kocsis Zoltán.

A 16 tagú zenekar, amelyet alkalmasint csembaló, fúvós vagy más hangszerek egészítenek ki, repertoárja széles skálán mozog, így nem meglepő, hogy gyakran játszanak együtt más művészeti ágak kiváló képviselőivel. Legemlékezetesebb szereplésükre talán Szolnokon, az Amadeus című darabban került sor Darvas Ivánnal és Alföldi Róberttel, de nagy sikert arattak a Győri Balettel, a Budapest Klezmer Band-del, Roby Lakatos dzsessz -társulatával és a Snétberger Ferenc gitárművésszel közös fellépések is.

Az elmúlt időszakban olyan zenei nagyságok tisztelték meg a zenekart, mint Emmanuel Pahud, Vagyim Gluzman, Denisz Macujev, Maurice André, Jefim Bronfman, Gustav Rivinius, Markus Stockhausen, Boldoczki Gábor, Rost Andrea vagy Steven Ysserlis. Meghívásaik során többször is eljutottak Japánba, az Egyesült Államokba, Dél-Amerikába és Indiába, valamint bejárták Európa legtöbb országát.

Rolla János

1969-ben diplomázott a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hegedű tanszakán. A kamarazenekar alapító tagja, 1979-től pedig művészeti vezetője. A magyar zenei kultúra terjesztésében végzett munkája elismeréseképpen 1981-ben Érdemes Művész díjat, 1985-ben Kossuth-díjat kapott. A francia kormány 1991-ben a művészetek kategóriájában a Becsületrend Lovagja címmel tüntette ki.

1994-ben átvette a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje, 2004-ben pedig az Érdemrend Középkeresztje Csillaggal kitüntetést. A Zempléni Művészeti Napok alapítója, munkája elismeréseként 1996-ban Sárospatak díszpolgárává választották. 2008-tól két éven át a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kamarazene Tanszékének vezetője. 2011 novemberében a XXI. Század Társaság az értékörző és értékteremtő életműve elismeréséül Hazám-díjjal tüntette ki.

A minifesztivál zárónapján, október 26-án, pénteken a neves orosz zongoraművész, Alexei Nabioulin koncertezik. A helyszín és időpont változatlanul a Szent István-terem, este 6 óra. Az előadásra a filharmóniás bérletek érvényesek, jegyeket elővételben a Művelődési Ház jegypénztárában, illetve a helyszínen lehet váltani.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."