Kultúra » Zene

Kodállyal ünnepel a Székelyföldi Filharmónia

A március 15-i előadóest műsorán Kodály összes zongorára írt műve szerepel.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

Thurzó Zoltán
Thurzó Zoltán zongoraművész az ünnepnapi hangverseny meghívott előadója.
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. március 12., 14:52
0 hozzászólás. 

Nemzeti ünnepünkön is kínál hallgatni valót a Székelyföldi Filharmónia. A március 15-én, pénteken 18 órakor kezdődő ünnepi hangversenynek a Szent István-terem ad otthont. A meghívott előadó, a nagyváradi Thurzó Zoltán zongoraművész lesz, akinek tolmácsolásában Kodály Zoltán zongorára írott műveinek összességét hallgathatja meg a közönség. Az előadóestre a filharmóniás bérletek érvényesek, de jegyeket a Művelődési Ház jegypénztárában és a helyszínen is lehet vásárolni.

Névjegy:

Thurzó Zoltán 1983. január 13-án született Nagyváradon, zenész családban Zongoratanulmányait öt évesen kezdte el szülővárosában Schmidt Magda zongoratanárnő irányításával, egy évre rá már nyilvános hangversenyeken lépett fel. A nagyváradi Zeneművészeti Líceumban Ridzyk Gyöngyi és Pallagi Ildikó tanítványa volt, majd miután sikeresen felvételizett a nagyváradi Állami Egyetem Zenei fakultására, ahol Pârvănescu Lucia és Badea-Ficuţ Nicoleta irányították munkáját. 2006-ban szerzett zongoraművészi és zongoratanári diplomát.

Rangos versenyek győztese, díjazottja, fellépéseinek száma meghaladja a 650-et . Számos hangversenyen lép fel szólistaként és kamaramuzsikusként.

Előadói munkájának fontos részét képezik azok a szólóestek, hangversenyek és kamarahangversenyek, melyeken J.S.Bach, M.Haydn, L.v Beethoven, W.A.Mozart, J.Field, R.Schumann, Fr.Schubert, Fr.Chopin, Fr.Liszt, S.Rachmaninov, J.Sibelius, E.Satie, R.Addinsell, B.Bartók, Kodály Z., S.Toduţă, G.Enescu, E.Popovici, D.Voiculescu, Marco A.B.Coutinho, A.Vieira. műveit tolmácsolja.

Tehetségére nagynevű zeneszerzők is felfigyeltek, és több művet dedikáltak neki: Elise Popovici: 1989 - Poveste; 1990 Veselie , Cântec; 1991- Amintiri , Joacă; 1993- Téma és Variációk négy kézre; Dan Voiculescu: 1993- Cântec de Seară Transilvănean; Marco A.B.Coutinho: 2002- Calmaria Nr.4., 2009 – Toccata op.114, Dor op.123.), 2010 – Foggarasy Zsolt: The Other Side.

2006-ban és 2007-ben a nagyváradi Polgármesteri Hivatal Kiválósági díjra jelölte Fiatal Művészek kategóriában.

2008-ban több meghívást is kapott különböző hangversenyekre, fesztiválokra, zongoraestekre, például az Udvarhelyi Nemzetközi Nyári Akadémiára, a Mezőtúri „ArTúr" Összművészti fesztiválra. A mezőtúri zenei élet eseményeire azóta is rendszeresen meghívást kap. Szintén ebben az évben mutatkozott be Budapesten a nagyközönség előtt - az ottani zenei élet fellegvárában – a budapesti Művészetek Palotájában, egy önálló est keretében, telt ház előtt.

Meghatározó személyisége a nagyváradi zenei életnek és a nagyváradi Szigligeti Ede társulat keretében korrepetitorként több színházi produkció betanításában és előadásában is közreműködött. 2008 novemberétől havi rendszerességgel klasszikus zenei hangversenyeket szervez a nagyváradi Szent László templomban. 2009-ben megalakította a Classic Arts Művészeti Egyesületet, amelynek elnöke is.

Tíz évre szóló hangversenysorozat-terve 2011-ben kezdődött. Ennek keretében eljátssza Kodály Zoltán, Sigismund Toduţă, Veress Sándor, Erik Satie, Paul Dukas, Georges Bizet, John Adams összes zongoraszóló művét, Fr.Chopin és John Field összes Noktürnjét, valamint Beethoven összes szimfóniáját Liszt Ferenc átiratában.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."