Kultúra » Zene

Amerikai is a húrok közé csap

Magyarországi, amerikai és hazai virtuózok lépnek fel ma a székelyföldi gitárfesztiválon.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

Klasszikus gitár
Illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2013. április 10., 10:37
0 hozzászólás. 

A nemzetközi klasszikusgitár-fesztivál harmadik napján az esti koncerthelyszínek az árkosi Szentkereszty-kastély, a csíkszeredai Szent Ágoston templom és a székelyudvarhelyi városháza Szent István-terme.

A Szent István teremben este hét órakor kezdődnek az ingyenes koncertek. Az est első fellépője az Amerikai Egyesült Államokból Xavier Jara, őt a hazai Bogdan Mihăilescu követi.

Csíkszeredában a Szent Ágoston templomban 19 óra 30 perctől a Nagy-Britanniában élő Podhorszky Gábor szólaltaja meg a gitárt.

Az árkosi kastélyban 18 órától a Farkas-Barabás Szabolcs és Zsíros Réka gitár–fuvola duó lép fel.

A koncerteket élő adásban is figyelemmel követhetik, ha felkeresik a Harmonia Cordis honlapját.

A nap fellépői

Xavier Jara 12 évesen kezdett gitározni. Jelenleg a párizsi konzervatórium hallgatója, Olivier Chassain professzor osztályában, ugyanakkor a neves Judicael Perroy-nál is tanul. 2009-ben elnyerte a Shubert Club és Thursday Musical ösztöndíjakat.

2011-ben első díjat nyert a Guitar Foundation of America versenyen. 2012-ben a németországi Andres Segovia nemzetközi verseny nyertese volt.

Bogdan Mihăilescu 10 évesen kezdte gitártanulmányait. 2010-ben érettségizett a bukaresti George Enescu Zenelíceumban Liviu Georgescu tanítványaként. A bukaresti Zenei Egyetemen folytatta tanulmányait, dr. Cătălin Stefănescu-Pătrașcu osztályában, majd Párizsban, Judicael Perroy gitárművész irányításával.

Nemrég felvételizett a párizsi konzervatóriumba, ahová elsőnek jutott be, Olivier Chassain professzor osztályába, de ugyanakkor a neves Judicael Perroy-nál is tanul. A 21 éves gitárművész több mint 40 országos és nemzetközi verseny díjazottja.

Első díjat nyert többek közt a sinaiai, iași, craiovai, valamint a Maeștrii Chitarei, Terra Siculorum, Eduard Pamfil gitárversenyeken. Carlo Marchione, Zoran Dukic, Gerhard Reichenbach, Alexis Muzurakis, Gabriel Bianco mesterkurzusain vett részt. Többször fellépett a bukaresti Atheneum színpadán, valamint a Román Rádió kamarazenekarával is.

Farkas-Barabás Szabolcs 1989-ben született Csíkszeredában. A helyi Nagy István Művészeti Líceumban kezdte el gitártanulmányait, ahol 2007-ben érettségizett Nagy Mihály tanítványaként.

Szorgalmas munkája meghozta méltó gyümölcsét, ugyanis sikeres felvételi vizsgát tett a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémiába, ahol jó eredménnyel tanul dr. Constantin Andrei és dr. Beke István Ferenc koordinálása alatt.

Klasszikusgitár-mesterkurzusok rendszeres látogatója és aktív részese, neves külföldi és belföldi előadóművészek társaságában. Szólistaként és kamarazene formációban lépett színpadra határon innen és túl.

Több országos és nemzetközi verseny díjazottja. 2009-ben a kolozsvári Transilvania nemzetközi verseny harmadik helyén végzett kamarazene kategóriában. Jelenleg is rendszeresen és örömmel gyakorol kedvenc hangszerén

Zsíros Réka 1988. április 1-jén született Budapesten. Születése óta Magyarország szívében, Hernádon él. Korán eljegyezte magát hangszerével, a fuvolával, hiszen mindössze 7 éves volt, amikor először belefújt.

Alapfokú zenei tanulmányokat az örkényi Cziffra György Művészeti Iskolában Kulcsár Boglárka tanítványaként folytatott, majd négy esztendőn keresztül Drahos Béla és Hegyesi Gabriella fuvolaművészek növendéke volt Székesfehérváron a Herman László Zeneművészeti Szakközépiskolában.

2010-ben szerzett fuvola tanári és kamaraművészi diplomát a győri Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézetében, ahol Ittzés Gergely fuvolaművész volt a tanára. Tanítani és előadni egyaránt nagyon szeret, a zene minden formája érdekli.

Tanítványait nagy elhivatottsággal oktatja, koncerteken pedig igazi átéléssel szólaltatja meg a klasszikus és a modern szerzők darabjait. Érdeklődése ezek mellett a zene gyógyító hatása felé fordult, jelenleg zeneterápiát tanul a Pécsi Egyetemen. Farkas-Barabás Szabolccsal remekül kiegészítik egymást.

Podhorszky Gábor Zalaegerszegen született, 14 évesen kezdett gitározni. Hamarosan különböző zenekarokban tűnik fel, miközben komolyzenei tanulmányokat folytat. Első diplomáját a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán szerezte, majd pedig a Hágai Királyi Zeneakadémián tanult klasszikus és barokk gitárt.

Tanulmányai során elnyerte a Magyar Állami Eötvös Ösztöndíjat, majd 2007-ben a kolozsvári Transilvania nemzetközi gitárverseny első díját. Számos európai országban koncertezett és tartott mesterkurzust. Zenei fejlődésére Svjatoslav Richter, Bartók Béla, Dresch Mihály és a Kispál és a Borz zenekar munkássága volt nagy hatással.

Öccse a kortárs magyar humor kiemelkedő egyénisége Bödőcs Tibor. Jelenleg Londonban és Budapesten él, tanít, koncertezik.

uh.ro/sajtóközlemény



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."