Kultúra » Zene

Dzsesszel zárnak a gitárosok

A nagy neveket a végére tartogatták a székelyföldi gitárfesztiválon. Közönségkedvencet és dzsesszt is hallhatnak az utolsó nap.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

Klasszikus-gitár
Klasszikus-gitár
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2013. április 12., 10:20
0 hozzászólás. 

A nemzetközi klasszikusgitár-fesztivál ötödik napján az esti koncertek sorából ezen a napon Sepsiszentgyörgy (Árkos, Szentkereszty-kastély) kimarad, az előadóművészek három helyszínen – Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában és Gyergyószentmiklóson – lépnek közönség elé. Szombaton pedig az esti koncertek két helyszínen lesznek: Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson

Pénteken a Szent István teremben este hét órakor kezdődnek az ingyenes koncertek. Az est fellépője a Joncol duó (Britta Schmitt – Németország, Carles Guisado – Spanyolország).

Csíkszeredában a Szent Ágoston templomban 19 óra 30 perctől a franciaországi Florian Larousse fiatal tehetség gitározik.

A gyergyószentmiklósi Kulturális Központban 19 órától a Nagy-Britanniában élő Podhorszky Gábor szólaltatja meg a gitárját.

Szombaton a Szent István teremben este hét órakor a klasszikusgitár-fesztivál egyik legismertebb és legkedveltebb előadója, Pusztai Antal és barátai – az uruguay-i Miguel Delaquin és a hazai Asztalos Zsolt illetve Enyed Károly – adnak dzsesszkoncertet.

A gyergyószentmiklósi Kulturális Központban 19 órától az Ausztriában élő Paulikovics Pál lép fel.

A koncerteket élő adásban is figyelemmel követhetik, ha felkeresik a Harmonia Cordis honlapját.

Britta Schmitt és Carles Guisado

tanulmányi éveik alatt ismerkedtek meg, a Barcelonai Felsőfokú Zeneiskolában. 2008 tavaszán ugyanitt debütáltak duo Joncol néven. Minketten Barcelonában és a Kölni Konzervatóriumban tanultak, Zoran Dukicsi és Roberto Ausselb művésztanárok irányításával.

Szakmai tevékenységüket számos díjjal jutalmazták: 2008, Olsztyni (Lengyelország) Nemzetközi Gitárverseny – I. díj; 2009, Niccolo Paganini Nemzetközi Gitárverseny, Párma – I. díj; 2010, Transilvania Nemzetközi Gitárverseny, Kolozsvár – I. díj.

A Joncol-duó számos nemzetközi fesztiválon szerepelt Spanyolországban, Olaszországban, Lengyelországban, Romániában, az Amerikai Egyesült Államokban, Svájcban, Kanadában, Németországban és Hollandiában. 2009-ben a duó elnyerte a Hirschmannsi Alapítvány és a katalán kormány ösztöndíját, melynek köszönhetően a Luzerni Konzervatóriumban végezhették mesteri tanulmányaikat, kamarazene szakon. 2010-ben Valenciában elnyerték a spanyol zene legjobb interpretációjáért járó Rosa-Gil-díjat.

Florian Larousse

8 évesen kezdte gitártanulmányait, majd Pedro Ibanez gitárművész irányításával folytatta tanulmányait a párizsi Conservatoire National de Région hallgatójaként. 2006-tól a párizsi Zenei Konzervatórium hallgatója, Roland Deyen'spana osztályában, ugyanakkor Judicael Perroy-nál is tanul. Jelenleg a Masstrichti Konzervatórium hallgatója, Carlo Marchione irányításával.

A 2009-es Guitar Foundation of America és a koblenzi Hubert Kappel versenyeken elért sikerei nagy hírnevet, népes hallgatóságot és számos koncertturnét eredményeztek az Egyesült Államokban, Kanadában, Mexikóban, Brazíliában. CD és DVD felvételeket is készített.

Díjai: 2007, José Tomásdn verseny: I. díí; Southwest Gitárfesztivál: II. díj; tokiói Nemzetközi Gitárverseny: II. díj.

Podhorszky Gábor

Zalaegerszegen született, 14 évesen kezdett gitározni. Hamarosan különböző zenekarokban tűnik fel, miközben komolyzenei tanulmányokat folytat. Első diplomáját a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán szerezte, majd pedig a Hágai Királyi Zeneakadémián tanult klasszikus és barokk gitárt. Tanulmányai során elnyerte a Magyar Állami Eötvös Ösztöndíjat, majd 2007-ben a kolozsvári Transilvania nemzetközi gitárverseny első díját.

Számos európai országban koncertezett és tartott mesterkurzust. Zenei fejlődésére Svjatoslav Richter, Bartók Béla, Dresch Mihály és a Kispál és a Borz zenekar munkássága volt nagy hatással. Öccse a kortárs magyar humor kiemelkedő egyénisége Bödőcs Tibor. Jelenleg Londonban és Budapesten él, tanít, koncertezik.

Pusztai Antal

neve a székelyudvarhelyi közönség számára már fogalommá vált, hiszen a fesztivál alapítása óta állandó vendége a rendezvénynek, ahol minden alkalommal fergeteges sikerrel szerepelt. Több nemzetközi szaklap kritikusa szerint generációk óta az egyetlen gitáros, aki a klasszikus zenét és a jazzt egyaránt ilyen magas színvonalon műveli. Bravúros technikáját nemegyszer Paco de Luciájéhoz hasonlították.

Legutóbb a Bécsi Zeneművészeti Egyetem hallgatójaként, Alvaro Pierri művészcsoportjában tanult. A Zoller Attila jazzgitárverseny I. díjának elnyerése után a világhírű Pat Metheny a legnagyobb elismeréssel nyilatkozott Pusztai Antal játékáról, s később közös koncerten mutatkoztak be.

Pályafutása során számos kitüntetésben és díjban részesült: 1989 – Nemzetközi Gitárverseny Kutna-Hora, Csehország: 1. hely; 2000 – Nemzetközi Zoller Attila Gitárverseny, Budapest – Magyarország: 1. hely; 2003 – Herbert von Karajan Ösztöndíj – Ausztria; 2004 – Montreaux Jazz Gitárverseny – Svájc: 1. hely. Pusztai Antal nem csak a klasszikus, de a jazzgitár világában is nagyon népszerű, számos koncertet tudhat maga mögött Európától kezdve Dél–Koreán keresztül Kolumbiáig.

Miguel Dalquin

1969-ban született Miguel Rusich néven Motevideo városában, Uruguayban. Jelenleg Bécsben él. 13 évesen kezdte gitártanulmányait, később pedig elektromos gitáron játszott, a bécsi Prayner Konzervatórium dzsessz szakos hallgatójaként. 28 évesen visszatér az akusztikus gitárhoz, a flamenco műfaja foglalkoztatja. Ugyanakkor a reggae, a latin zene, a dzsessz is érdekli. Számos hangversenyt adott Európa és Dél-Amerika nagyvárosaiban.

Paulikovics Pál

Budapesten született. Gitártanulmányait Weimarban és Salzburgban végezte, Roland Zimmer és Monika Rost irányításával. Számos nemzetközi verseny díjazottja (Alexandria, Lome, Walcourt, Castro Urdiales, Párma stb.). Koncertturnéi során fellépett Európa nagyvárosaiban, együttműködik több neves magyarországi és külföldi CD-kiadóval is.

sajtóközlemény



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."