Kultúra » Zene

5+1 dal a cirkuszról

Bohócok, artisták, állatok – a cirkusz örök és meg is ihleti a dalszerzőket. Csokorravaló cirkuszos dalokból.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

cirkuszidalok
Ha én vagyok én, és te vagy te, ki a bohóc, én vagy te?
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. május 02., 10:32
1 hozzászólás. 

Különleges, érdekes, megfoghatatlan világ a cirkusz – épppen ezért sok-sok dalszerzőt megihlet, hiszen az artisták, bűvészek, idomított állatok, légtornászok, balerinák világa annyira eltér a normális ember világától, annyira titokzatos és csodálatos, hogy erről természetesen ilyen dalok is keletkeznek. Hallgassunk meg néhányat!

5. SKAfunderz: Kattant Cirkusz

A debreceni ska-csapat főleg Kelet-Magyarországon ismert a skás-punkos zenéjéről. A 2004-ben, A rém címmel megjelent lemezükre került rá a Kattant Cirkusz, ami egy eléggé kétértelmű dal – nem egy megasláger, annyi biztos, de az ilyen sorok ("A cirkusz előtt már kígyózó sorok, / Ilyet még nem látott mióta a Föld forog, / A színpadon az igazgató kiabál, / Nem tudja hova ülhetne Pablo Escobar.") eléggé ironikusak és viccesek.

4. Bruce Springsteen: Wild Billy's Circus Story

The Wild, the Innocent & the E Street Shuffle címmel 1973-ban jelentette meg második lemezét a "Főnök", s a korong A-oldalának záródala ez a country-s ballada. Mese egy cirkuszról, ahol a sátorban balerinák, erősemberek, kövér hölgyek játszanak, aztán továbbállnak Nebraskába.

3. Lenny Kravitz: Circus

A népszerű amerikai zenész 1995-ben jelentette meg ezzel a címmel sorrendben a negyedik lemezét, az azelőtti (Are you gonna go my way, 1993) miatt lett világsztár. A címadó dal egy gyönyörű lírai szerzemény, ami nemcsak a cirkuszról szól, hanem az életről. Ami szintén egy cirkusz. Van egy talán még szebb, akusztikus verziója is a dalnak. 

2. Eric Clapton: Circus

Eredetileg Circus Left Town címen íródott, s akárcsak a Tears in Heaven, ez a dal is a zenész tragikus körülmények között elhunyt, Connor nevű kisfiára utal. A négy éves kissrác 1991 márciusában kizuhant egy New York-i épület 53. emeletéről és szörnyethalt – előző nap apja cirkuszba vitte. A dal az egyik legsikeresebb Eric Clapton-lemezre, az 1998 márciusában megjelent Pilgrimre került.

1. Locomotiv GT: Miénk ez a cirkusz

1979-ben kislemezen jelent meg az LGT-nek ez a dala, amit azóta is nagy sikerrel játszanak, ahányszor összeállnak egy-egy koncertre. A zenekar egyik tagja, Somló Tamás nem mellékesen artista volt, mielőtt zenésznek állt volna a hatvanas években, de nem feltétlenül ez ihlette a szerzeményt, hiszen a szöveg sok-sok mindenről szól. Főleg az életről...

+1 Hobo: Circus Europa

Földes László 2009-ben készítette el Circus Hungaricus című (szerintem legjobb) szólóalbumát Madarász Gáborral, s ez a lemez nyitódala, ami zenében Muddy Waters Manish Boy-ának fúvószenekari átdolgozása. Hobót mindig is vonzotta a cirkusz, korábban is több dalában benne van a cirkusz témája, illetve a bohóc figurája. A Circus Hungaricus több szerzeménye is szól a porondról, illetve a cirkuszi világról, talán a legszebb közülük Az oroszlánszelidítő vallomása a balerinának.

A lista természetesen szubjektív, de te alább kiegészítheted kommentben. Neked milyen dalok jutnak eszedbe a cirkuszról?



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
sunloverdj
2015-01-05 05:43:23
Felicidades*2015*
Wow.Amazing.VIVA LIBERTAD E TANTO RELAJANTE MAESTRO.Kimaradt egy nagy Magyar Kozkedvelt Dal:*MINEK,EZ A CIRKUSZ MAR?*ja meg,a*VÉDŐ HÁLÓ NÉLKÜL:SZUPERPRODUKCIÓ*Spanyol világslagér:*CIRQUE EXOTICA,azucar amargo LAS PALMAS*Just be yourself&feel free...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."