Kultúra » Zene

Októberben indul a népzenész-tanoda

A vártnál nagyobb volt az érdeklődés a Művelődési Ház és a Kaszaj Egyesület népzenész-képzése iránt. Jelentkezni most sem késő.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

zeneszek
Indul a képzés, lesz saját, képzett vonósbandája a városnak.
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. szeptember 04., 14:31
0 hozzászólás. 

Egy hónappal ezelőtt adtuk hírül, hogy a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház és a Kaszaj Egyesület közösen indít népzenész-képzést Székelyudvarhelyen, azzal a szándékkal, hogy, legyen újra saját, képzett népzenész csapata városunknak, akárcsak egykor a szép emlékű Venyige.

Olyan, képzett muzsikusokból álló vonósbandát szeretnének, akik nem csak a heti rendszerességgel megszervezett gyermek- és felnőtt táncházakban muzsikálnak majd, de a városunkban meglévő néptáncegyüttesek fellépésein is jó kedvvel és bőséggel húzzák az autentikus, hagyományos népzenét.

Összeállt a banda

A felhívás meghallgatásra talált: az augusztus 30-i határidőig 32-en jelentkeztek a képzésre. Húszan a hegedűt, 5-5-en a brácsát és a parasztfurulyát, ketten a nagybőgőt választották. „Számítottunk rá, hogy lesznek érdeklődők, de ez a szám minden várakozásunkat felülmúlta" – örvendezett Elekes Gyula, a Művelődési Ház igazgatója, a premiernek számító képzés egyik ötletgazdája.

Hét évestől hetven évesig, abszolúte kezdők és haladók, Székelydályától Máréfalváig" – summázta elégedetten a tanoncokkal kapcsolatos információt Elekes. Az elméleti és gyakorlati oktatásból álló, heti rendszerességgel megszervezett oktatásra jelentkezők négy hangszeren tanulhatnak meg játszani, illetve csiszolhatják már meglévő tudásukat, olyan képzett zenészek és gyakorlott oktatók vezényletével, mint Román Hunor, Kedves Botond, Bíró Imre és a Kaszaj Egyesület és zenekar vezetője, a 20 éves táncházas, muzsikus múltat magáénak tudó Orendi István.

Féláras tanulás

A népzenész-tanoda helyszíne a Művelődési Ház lesz, ahol október első csütörtökén már kezdődik a tanítás. A tanoncokat az ismerkedés, tudásfelmérés céljából rendezett megbeszélés alapján három kategóriába sorolták a szervezők: a sem hangszertudással, sem kottaismerettel nem rendelkező kezdőkre, a zenei alapismereteket már valamilyen szinten birtokló közepesekre és a muzsikálásban már gyakorlott haladókra.

A kezdőkkel kétfős csoportokban, a közepes szintűekkel és a haladókkal pedig egyenként foglalkoznak az oktatók – újságolta a részleteket az igazgató, aki hozzáfűzte: akinek kedve tartja, még bátran jelentkezhet.

Az októbertől júniusig tartó, körülbelül 33-34 hetes népzenész-képzés tandíja, ahogy ígérték a szervezők, nem borsos. Tanulónként 1200 lejbe kerülne az oktatás, de az összeg felét a Művelődési Ház és a Kaszaj Egyesület biztosítja, így a résztvevőknek 600 lejt kell fizetniük, akár három részletben is.

A képzéssel kapcsolatosan személyesen jelentkezni a Művelődési Ház titkárságán lehet. Bővebb információk az intézmény honlapján vagy a 0266 218147, illetve a 0744 142615-ös telefonszámon.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."