Kultúra » Zene

Dübörög az udvarhelyi rock

Töretlen a munkakedv: hangfelvételek és videoklipek készültek és készülnek. Bőven lesznek koncertek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

nemonightwishcimlap
A fotók a zenekarok Facabook-oldalairól származnak
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. január 09., 12:20
0 hozzászólás. 

Hobbizenekarokként működnek, vannak, akik kedvtelésből, szórakozásból próbálnak és koncerteznek, vannak olyan zenekarok is, akiknek komoly terveik vannak a jövőt illetően. Szárnyaikat bontogató „újoncaink" is vannak, akik 2013 végén léptek nyilvánosság elé. Mindenki munka vagy iskola után próbál – ami a koncertek mennyiségét illeti, ezek száma az elmúlt évekhez képest (legalábbis a Thunder Rock Club fennállásának idejéhez, 2009-2012-höz viszonyítva) drasztikusan lecsökkent. Szerencsére mégis vannak olyan lelkes fiatal, illetve több éve létező „idősebb" zenekari tagok, akik kitartanak az együttesük mellett és dübörögtetik a halhatatlan rock and rollt.

Új dalok, új klipek

A Face Today zenekar jelenleg saját dalokon dolgozik, a 2012-ben megjelent lemezük óta öt új dal született, ezeket tavasszal rögzítik, egy új klipjük is megjelenik majd. Két új számuk már hallható, az egyik élő felvétel, a másik pedig egy videoklip.

A Dead Smile zenekar 2013 nyarán a névváltoztatás mellett döntött, Four People One Pack névre „keresztelkedett" a csapat október óta. Próbálnak, dalokon dolgoznak, ősszel a Másként című saját daluk jelent meg, illetve készítettek egy élő felvételt a Muse című számról is.

A Mad Riot legénysége tulajdonképpen a Nemo Nightwish Tribute alapcsapata. Gőzerővel dolgoznak és próbálnak, új dalokat írnak, reményeik szerint legközelebb februárban vagy márciusban koncerteznek. A Nemo Nightwish Tribute a decemberben bemutatott műsorának kiegészítésén munkálkodik, fő céljuk egy színvonalas repertoár kidolgozása, a tervek szerint tavasszal fognak neki koncertezni.

Animáció és budapesti vágyak

A Monyo Projectnek év végére jött ki a legújabb és talán legprofibb videoklipje, december 28-án publikáltak a legnépszerűbb videomegosztó csatornán. Monyo és Baba egy animációs akciófilm szereplői, a dal címe Fair Play. Ami a stílust illeti, kissé eltér a megszokott cold rock-hangzástól, hiszen (akárcsak a legutóbbi évben az új és felújított szerzeményeikben) egyre nagyobb szerepet kap benne az elektrós-dubstepes hangvétel.

Az Orient Express élményekben gazdag, termékeny évet zárt, tavasszal a Quimby előzenekara voltak Udvarhelyen, de emellett nyáron fesztiválokon is voltak. Javában zajlik a dalok írása és stúdiózása, a többségük Kolozsvárra jár egyetemre. Nyár végére egy lemez várható, amit megelőz még nyár elején egy kis EP, tehát ízelítő a nagylemezből.

Az 1996 óta létező Orpheusz együttes néhány új dalt szerzett, ezeket fogja kidolgozni, illetve a repertoárt teljesen felújítja a csapat. Az egyik legrégebbi udvarhelyi zenekar idén tervezi megjelentetni első hanghordozóját is – a stúdiózás időpontja még nem pontos, a nyár elején vagy őszutón várható. Vannak már meghívásaik, februárban a Marosvásárhelyi Rádió Kotta című élő műsorában lépnek fel, nyáron pedig hazai és magyarországi fesztiválokon.

orpheusz2Új lemezt jelentetett meg a Shadows zenekar 2013 végén Elveszett évek címmel, ennek anyagát az évzáró koncertjén be is mutatta az ex-Thunder Rock Club közönsége előtt. A lemezt még 2012-ben Budapesten rögzítették, ott is jelent meg a harmadik Shadows album. A tervek szerint egy erdélyi lemezbemutató-koncertsorozat következik idén.

A Stereogám zenekar 2014-ben leginkább az új dalok írására, a meglévők hangszerelésére és a csapat promoválására fekteti a hangsúlyt. Hamarosan elkészül a honlapjuk, a terveik között szerepel egy demólemez kiadás, emellett videoklipet forgatnak a Neked adom című dalukhoz. Természetesen nem maradnak el a koncertjeik sem, be szeretnének mutatkozni a marosvásárhelyi, a kolozsvári, a nagyváradi, a sepsiszentgyörgyi, csíkszeredai és a budapesti közönségnek is.

Öregesen, ahogy jól esik

A főképp klasszikus rockfeldolgozásokat játszó Transylvania Rock Band már meg is nevezte következő koncertjének helyét és időpontját: február 21-én a volt Thunder Rock Clubba várja rajongóit.

transylvaniarb

Készülőfélben van két saját számuk, az elmúlt évben volt néhány tagcsere is a csapatban.

Az Új Légió együttes a kilencvenes évek elején alakult Légió együttes folytatása, az alapítók közül ketten 2012-ben élesztették újra a klasszikus rockot játszó formációt.

legioTöbbnyire saját szerzeményeket játszanak, mindnyájan kedvtelésből zenélnek, legutóbbi fellépésük a kézdivásárhelyi Rockkarácsonyon volt – az erre készült dalukat a rádiókban is lehetett hallani. Hetente rendszeresen próbálnak és a stúdiómunkák befejeztével, hamarosan megjelenik a bemutatkozó CD-lemezük.

A Terra Siculorum most készül első kislemezére, a dalok már készen vannak, most a stúdió munkálatok következnek. 2013-ban létrehozták a SIC Zenekar Egyesületet is, amely a csapat jogi képviseletét hivatott támogatni.

Az első szárnypróbálgatások

Két kezdő zenekar, a Mental Decay és a 1st Attempt is bontogatni kezdte szárnyait az elmúlt év második felében, megvoltak az első koncertjeik. A Mental Decay az új év első részében a saját szerzeményeire koncentrál, lassan egy demóra való anyaguk már van, amit rögzítenének. Tavasszal újra koncerteznek, terveik között van egy háromállomásos erdélyi turné is egy magyarországi zenekarral.

A 1st Attempt diákzenekarnak volt már néhány fellépése előzenekarként, de még egy éve sincs annak, hogy megalakultak, főleg feldolgozásokat játszanak alternatív rockzenekaroktól. Iskola után, szabadidejükben rendszeresen próbálnak, jelenleg készül az első saját számuk.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."