Kultúra » Zene

ClassJazzFest: négy nap, négy koncert

Nem annyira a dzsessz, hanem inkább a klasszikus zene lesz túlsúlyban a csütörtökön kezdődő fesztiválon. Négy nap, négy jó koncert.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

avedjanosquartett
Az Ávéd János Kvartett kezdi a fesztivált
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. május 12., 14:07
0 hozzászólás. 

Minden nap 18 órától kezdődnek a polgármesteri hivatal Szent István-termében és ingyenesek a Székelyföldi Filharmónia által szervezett 5. ClassJazzFest koncertjei május 14 és 17 között. Nagyon jó produkciókat lehet meghallgatni.

Csütörtök – Ávéd János Kvartett

Az Ávéd János Kvartett jelenlegi formájában 2013-ban jött létre. A számtalan hazai formációban közreműködő Ávéd János, Horváth Balázs és Sárvári Kovács Zsolt a dzsessz irányából, az itthoni orgonaélet meghatározó alakja, a Liszt- és Gramofon-díjas Fassang László pedig a klasszikus zenei hagyományok felől közelít egy közös, stílusfüggetlen zenei nyelv kialakításához.

Műsorukban jól megfér egymás mellett Messiaen, Bartók, vagy Bach zenéje, dzsessz sztenderdek, szabad improvizációk illetve saját kompozíciók, de ezekben szándékosan nem gyömöszölik egymásba a különböző műfajokat, inkább lecsupaszított zenei elemekből kísérelnek meg új hangzást építeni.

Ávéd János – szaxofon, Fassang László – hammond orgona, zongora, rhodes, Horváth Balázs – bőgő, Sárvári-Kovács Zsolt – dob

Péntek – Nagy Kálmán és Boda Balázs

Nagy Kálmán hegedűművész 1984-ben született Marosvásárhelyen. Zenei tanulmányait szülővárosában kezdte Oláh Mária majd Bartha Lajos tanárok vezetésével. 2002-ben felvételt nyert a kolozsvári Gh. Dima Zeneakadémiára, Dorina Mangra osztályába, 2006-ban diplomázott ugyanitt.

2003-tól a kolozsvári Transilvania Állami Filharmónia hegedűse, valamint koncertmestere a kolozsvári Classica zenekarnak, ugyanakkor tagja a Székelyföldi Filharmóniának, a Camerata Romanica valamint a Noua Transilvania kamarazenekaroknak. 2012-től tagja a London Bucharest Fesztivál zenekarnak, 2012-2013-ig a budapesti Dohnányi zenekar hegedűse, 2013-tól pedig a Nagyváradi állami filharmónia koncertmestere.

Boda Balázs 10 évesen kezdett zongorázni a Bakonycsernyei zeneiskolában, majd tanulmányait Móron folytatta, Kisrómay Andrea és Sztipán Orsolya tanárnőknél. 1994-ben érettségizett a veszprémi Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd tanulmányait Budapesten a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta, zongoraművész,- tanár diplomáját a Zeneművészeti Karon szerezte. 2012-től a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskolában zongora főtárgyat tanít.

Tanulmányai alatt az Országos Főiskolai Chopin Zongoraverseny III. díját nyerte el 1999-ben. Diplomájának megszerzése után, 2001-2002-ben további tanulmányokat folytatott Grazban, prof. Walter Groppenberger osztályában. 2011-ben ünnepi hangversenyt adott a Zeneművészeti Kar Liszt termében, Liszt Ferenc születésének 200. évfordulójára. Ebben az évben több koncertet is adott Liszt Ferenc tiszteletére, Magyarországon és külföldön egyaránt.

Szombat – Alekszej Nabioulin

A világhírű zongorista Norilszkban, Oroszországban született. Zenei tanulmányait ötévesen kezdte, édesanyja irányításával, 9 évesen hangversenyezett először. 1988 és 1996 között a Moszkvai Konzervatórium „Különleges tehetségek osztályában" tanult.

Zenei tanulmányait a Moszkvai Konzervatóriumban folytatta zongora és zeneszerzés szakon, és fejezte be 2001-ben. Számos nemzetközi verseny győztese: 1992 - Nemzetközi Ifjúsági Csajkovszkij Verseny (Moszkva) - III. díj; 1998 - 23. A. Casagrande Zongoraverseny, Terni (Olaszország). -I. díj, 2000 - Dublini Nemzetközi Zongoraverseny (Dublin, Írország)- I. díj és különdíj a legjobb teljesítményért; 2002 - 12. Nemzetközi Csajkovszkij Verseny – II. díj és ezüstérem.

alexei-nabioulin2

Rendszeresen koncertezik Oroszországban, Kelet-és Nyugat-Európában, Ázsiában, Észak-Amerikában, a világ legnagyobb hangversenytermeiben. Együttműködik a legkiválóbb filharmóniákkal és szimfonikus zenekarokkal, számos CD felvételt készített, királyok és államelnökök előtt játszott. 2012-től tanárként tevékenykedik a Moszkvai Konzervatóriumban. Székelyudvarhelyen rendszeresen fellép.

Vasárnap – Transylvanian Saxophone Quartet

Az Erdélyi Szaxofon kvartett megalakulása országosan egyedülálló kezdeményezés, célja a szaxofont komolyzenei hangszerként népszerűsíteni. A szaxofon a dzsesszben, könnyűzenében és a lakodalmas muzsikában is népszerű hangszer, azonban klasszikus zenei repertoárja is igen jelentős, szimfonikus zenében és operában is gyakran használják. Többek között Meyerbeer, Bizet, Debussy, Ravel, Sztravinszkij, Prokofjev, Bartók és Alban Berg is alkalmazta műveiben.

Transylvanian-Saxophone-Quartet

A kvartett tagjai Erdély szimfonikus zenekarainak vezető klarinétosai, ösztönzőleg szeretnének hatni az Erdélyben élő és erdélyi származású zeneszerzők számára, nekik a szaxofonra írt szólódarabjainak, duóinak, trióinak és kvartettjeinek lemezfelvételeit tervezik, a felvételeket lemezbemutató hangverseny-körutakon fogják népszerűsíteni országszerte és határon túl. Továbbá, ízelítőt nyújtanának például a francia vagy német szaxofonkvartett-irodalomból, lemezfelvétel illetve koncertsorozat formájában.

Természetesen nem feledkeznek meg a szaxofonkvartettre íródott, vagy arra átírt népszerűbb amerikai muzsikáról sem, így ragtime-ok, dzsessz standard-ek is gyakran szerepelnek repertoárjukban.

Réman Zoltán – szopránszaxofon, Deák Sándor – altszaxofon, Makkai István – tenorszaxofon, Kelemen Antal – baritonszaxofon



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."