Kultúra » Zene

Beindult a Transylvania Rock Band szekere

Majdnem harminc idei fellépésen vannak túl, új fázisába lépett a zenekar története. Hétfőn a Moby Dick előtt lépnek fel.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

trba1
Fotók: www.facebook.com/TransylvaniaRockBand
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. szeptember 10., 15:09
0 hozzászólás. 

Három év van már a székelyudvarhelyi Transylvania Rock Band mögött, az öttagú zenekar az idei évét tartja a legsikeresebbnek. Orosz-Pál Levente, az együttes énekese és frontembere szerint ezt eleve így tervezték el: az első két év volt a bejáratás, az a periódus, amiben az együttest megismerte a közönsége, a harmadik év pedig egyértelműen arról szólt, hogy gyakorlatilag alig volt olyan erdélyi rockzenei esemény, motoros találkozó vagy városnapi rendezvény, amin ne léptek volna fel, sőt magyarországi koncertjeik is voltak, fesztiválokon is jártak.

trba7

„Céltudatosan csináltuk így, az elején kísérleteztünk, hogy milyen zenét, stílust játsszunk. Úgy terveztük el, hogy a legismertebb magyar klasszikus rockdalokat kezdjük játszani, a P. Mobil, a Pokolgép, az Ossian vagy az Omega, a Piramis dalait, mert azokat mindenki ismeri és szereti és ezáltal ha olyan show-t nyomunk, akkor azért fognak hívni, mert jó bulit csinálunk" - mondja Orosz-Pál, hozzátéve, hogy ez be is jött.

Az énekes szerint rengeteget kellett azért próbálni, hogy jól szóljon a zenekar, a Transylvania RB-nek pedig van egy olyan munkamódszere is, hogy az eredeti magyar dalokat igyekeznek egy az egyben levenni, nem változtatnak rajta, ugyanabban a hangnemben játsszák a szerzeményt, mint amiben az adott dal az eredeti felvételen van.

trba3

Eleinte angol nyelvű feldolgozásokat is játszottak (Bon Jovit, Scorpionst, Iron Maident, stb.), de az évek alatt rájöttek, hogy itthon, illetve a Kárpát-medencében érdemesebb magyar nyelven énekelni a klasszikus hard rock- illetve heavy metal-szerzeményeket, mert a közönség jobban fogadja.

Sokat számít a tapasztalat

A basszusgitáros ifj. Bíró Levente szerint a próbák nagyon fontosak a zenekar életében – mindig tudatosan megszervezik, hogy mennyit és hogyan próbálnak, egy jó koncerthez legalább három órányi próba kell. Szerinte az, hogy Orosz-Pál Levente egy-két generációval idősebb, pont jó volt, mert már tapasztaltabb volt.

trba8

Orosz-Pál már tizenéves korában énekelt és gitározott a Requiem nevű zenekarban a kilencvenes évek elején, az együttes többi tagja pedig 18-20 éves fiatalokból áll. Mindannyian képzett zenészek, akik autodidakta módon kezdtek zenélni, de mindegyikük komoly szakmai fejlődésen ment át az utóbbi években, kivétel nélkül jártak hangszertanárhoz, illetve olyan zenekari tag is van (Kibédi Levente), aki konzervatóriumba jár. A csapat a II. Rákóczi Ferenc utcában, az Eurato cég székhelyének egyik termében próbál rendszeresen, jó körülmények között, hangszerparkjuk, felszerelésük is nagyon sokat fejlődött az utóbbi évben – ebbe mindannyian tudatosan beruháztak az idén.

Jöhet az első lemez és a koncert a Moby Dick előtt

„Az a legszebb egy zenekar életében, amikor megjelenik az első lemeze" - mondja a frontember, hozzátéve, hogy az együttesnek három (Itt vagyok, Bukott angyal, Végtelen utakon) saját, magyar nyelvű, stúdiókész szerzeménye van és körülbelül egy év alatt szeretnének egy lemezt kiadni.

Úgy gondolkodnak, hogy a felvételeket magyarországi vagy bécsi professzionális stúdióban készítenék el, hogy tíz-húsz év múlva is megfeleljen majd a kor követelményeinek.

„Nem vagyunk elszállva. Tudjuk, hogy hol vannak a hibáink, ahol rengeteget kell javítson még az zenekar azért, hogy haladjunk a professzionális megszólalás felé" - mondta Orosz-Pál Levente. Ifj. Bíró Levente gyors fejszámolás után hozzátette, hogy az együttes repertoárja mintegy ötven dalt tartalmaz, ebben az említett három saját szerzemény is benne van.

trba2

Hétfőn, szeptember 14-én este a volt Thunder Rock Clubban, a Kossuth Lajos utca 20. szám alatt a magyar heavy metal és thrash metal egyik legismertebb képviselője, a Moby Dick előtt lépnek fel, és a soproni csapat marosvásárhelyi koncertje előtt is ők fognak játszani. Megtiszteltetésnek veszik, hogy őket kérték fel vendégzenekarnak, s mint ígérik, a hangulat bemelegítésére repertoárjuk keményebben hangzó dalait fogják eljátszani.

Transylvania Rock Band

Kibédi Levente – gitár, vokál

ifj. Bíró Levente – basszusgitár

Bíró Hunor – gitár, vokál,

Debreci Norbert – dob, vokál

Orosz-Pál Levente – ének



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."