Kultúra » Zene

5+1 dal a cigarettáról

Március közepétől a kocsmában már csak a dalokban lehet füstölögni. Összeszedtünk néhányat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

cigaretta
Linda és Paul McCartney David Gilmourral, a Pink Floyd gitárosával egy Rolling Stones-koncerten, az angliai Knebworth Fair-ben, 1976-ban. Fotó: Reddit.com
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. február 04., 13:33
2 hozzászólás. 

Káros. De tényleg. Most megy a vita arról, hogy a zárt helyeken néhány hét után drasztikusan büntetni fogják azt, aki rágyújt. Nem irigylem a dohányosokat, de 2012 első hónapjaiban Magyarországon ugyanez megtörtént, mondjuk ott volt egy három hónapos átmeneti időszak. Idehaza elméletileg március 15-én éjfélkor már nem lehet rágyújtani a kocsmákban – habár az a nap, nem mellékesen nemzeti ünnepünk, keddre esik, biztosan lesz néhány olyan élelmes kocsmavezető, aki valamilyen rendezvényt szervez az ominózus napra.

Az alkalomra összegyűjtöttünk egy csokor olyan dalt, amik a cigarettáról, a cigarettázásról szólnak. De természetesen most is meg lehet hallgatni.

5. Karády Katalin: Hamvadó cigarettavég

A nagy régi klasszikus – szerelmi csalódás beleágyazva szép képek közé, azóta is szokták énekelni, sőt nagyon szép feldolgozások (Oláh Ibolya, Ferenczy György) is születtek belőle. Igazi megasléger volt a negyvenes években, de talán még ma is az.

4. Otis Redding: Cigarettes and Coffee

A tragikusan fiatalon repülőgép-balesetben elhunyt amerikai énekesnek nem ez a legismertebb dala, de többek között ebben is énekel szenvedélyeiről. 1966-ban, a The Soul Album című lemezén jelent meg. Apropó kávé és cigi, ezt a párbeszédet nem lehet kihagyni a témából. meg az egész filmet.

3. Zorán: Utolsó cigaretta

A 2001-ben megjelent Így alakult című lemez egyik dala – nem feltétlenül a cigiről szól, hanem inkább egyfajta számadás az énekes részéről. Illetve a szövegíró részéről, aki nem más, mint a testvére Sztevanovity Dusán. "Ki tudja miért, olyan jól esne ma / Az a húsz éve eldobott cigaretta / Parázsról meggyújtott, filterig elszívott / Keserű, utolsó cigaretta" – szól a refrén.

2. Pink Floyd: Have a Cigar

A nagy angol progresszív rockzenekar egyik nem túl ismert dala az 1975-ös Wish You Were Here albumon jelent meg, a dal érdekessége, hogy nem a zenekar megszokott énekesei (David Gilmour vagy Roger Waters) hallhatók, hanem Roy Harper vendégénekes.

1. P. Mobil: Utolsó cigaretta

A magyar klasszikus rockzene egyik ikonikus zenekara, a P. Mobil koncertjeinek csúcsa szokott lenni ez a dal, illetve az utána következő részek is – általában szünet nélkül játszották egybe a finálé előtti számokat. Ezen a felvételen a néhány évvel ezelőtt elhunyt Tunyogi Pétert hallhatjuk, illetve természetesen a Mobil megtestesítőjét, atyját, Schuster Lórántot.

+ 1 Cseh Tamás: Füst, füst...

1973-ban járunk, Cseh Tamás jellegzetes hangján szólal meg Bereményi Géza szövege, a dalnak itt van egy másik felvétele is. Magával ragadó, elgondolkodtató a szövege („a füst a megoldás, barátaim"), csak sajnos az ember nem tud nem arra gondolni, hogy Cseh Tamás 2009-ben hunyt el tüdőrákban.

A dohányzás súlyosan károsítja a te és környezeted egészségét. Neked milyen dalok jutnak eszedbe a cigarettáról?



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
pendulum
2016-02-04 14:35:47
https://www.youtube.com/watch?v=LnPNEv3smns
https://www.youtube.com/watch?v=5GzMx9CnhVk
https://www.youtube.com/watch?v=UJDK8X5K9mw
avatar
hahaha
2016-02-04 19:57:06
Princess Chelsea - The Cigarette Duet

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."