Kultúra » Zene

Feloszlik a Role zenekar

Pille című albumával búcsúzik közönségétől a csíkszeredai Role zenekar, az együttes a megszűnés mellett döntött.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

role
28 évig működött, 60 zenész fordult meg benne
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2016. február 10., 11:33
0 hozzászólás. 

A csíkszeredai együttes majdnem harminc éve létezik, február 9-én megjelent albumuk visoznt az utolsó hanghordozójuk, ami megjelenik. A zenekar ugyanis sajtóközleményben jelentette be feloszlását. Mint írják, a hétfős csapat pár tagja úgy döntött, hogy más utat választ, másképpen látja a jövőjét.

"Balázs Zoltánt és Salamon Orsolyát megannyi közös élmény köti össze a zenekarral, de az élet jelenleg más dolgokat tartogat számukra. Bodor Emese személyes okokból sajnos nem tud folyamatosan jelen lenni a zenekar életében. Most egy sok éves, talán a Role történetében a leggyümölcsözőbb és leghosszabb ideig működő stabil felállás bomlik meg.

Így egyszerre három tagot kellene pótolni, amit a Role egysége és hangzása is súlyosan megsínylene. Ezért úgy érzik, hogy az a helyes, ha pontot tesznek a mondat végére, és megszűnik a Role." – írják a közleményben, hozzátéve, hogy a zenekar tagjai továbbra is folytatják az Agora Alapítványon belöl folytatott tevékenységüket: a Dob-Ban Ritmusfesztivál, a Költészet-napi és egyéb kulturális rendezvények szervezését.

A jelenlegi csapat (Balázs Zoltán – dobok, perkúciós hangszerek, Bodor Emese – ének, billentyűs hangszerek, Nagy Edina – perkúciós hangszerek, Nagy Ferenc – basszusgitár, Nagy Tivadar – gitár, hegedű, ének, Salamon Orsolya – furulyák, Sántha Zsuzsánna – ének, billentyűs hangszerek) köszönetet mond lelkes közönségének és mindenkinek, aki az elmúlt 28 évben a zenekar mellett állt.

A Role zenekar 1987-ben alaklut, egyedi, igényes hangzásvilággal, produkcióikban a magyar irodalom, valamint a székely és csángó népi költészetből merítenek, magába foglalva az ősi erdélyi tradíciókat, hagyományos dallamokat és a progresszív rockzene elemeit. Az évek során több mint hatvan zenész fordult már meg a zenekarban. Hagyományosan a Role zenekaré volt a színpad Tusványoson, de rendszeresen koncerteztek a Szent György Napokon és a Kolozsvári Magyar Napokon is.

A Pille a zenekar egyik legrégebbi műsora, így az évek során több dalát is felvették már stúdióban, aztán egy szabadtéri koncert után úgy döntöttek, hogy visszaviszik a dalokat oda, ahol egykoron születhettek, a természetbe. Tavaly a közel húszfős stáb kiköltözött Balánbánya mellé a Nagyhagymás lábához, ahol öt napig dolgoztak szélben, esőben, napsütésben, és felvették a Pille húsz, dalát, ez lett az együttes búcsúlemeze.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."