Kultúra » Zene

Nemzeti giccs nélkül is lehet vagányul Kossuth-nótát énekelni

Tökjó volt a Tárkány Művek koncertje – a népzene még mindig odaver, ha jól tolják.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

tarkanymuvek2
Fotó: Udvarhelyi Fiatal Fórum / Facebook.com / UFF
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2017. március 17., 14:43
0 hozzászólás. 

Persze nemcsak népzene kell hozzá, hanem egy-két jó szöveg is, ami nem népi – no meg nem kell belépő, mert ha van, akkor sokan inkább nem jönnek, hanem kocsmában észtosztozkodnak, hiszen ők saját maguk legnagyszerűbb fellépői. Belépő nélkül meg hátha bejönnek, ha van koncert, mint olyan, sőt, ha népzene, „fólk" vagy „vórldmuzikk", az még jobb, me nem „rokk", s lehet beszélgetni.

Igen, a Tárkány Művek valami ilyesmi,

nem rokk, hanem magyar vórldmuzikk,

ami egyszerre szórakoztató és énekeltető – annak a másfélszáz érdeklődőnek pedig pont jó volt csütörtök este az ifiház nagytermében, ahol elsőnek az együttes első ismert „slágere" (ebben a műfajban lehet így beszélni?), az Úgy szeretlek szólalt meg.

Tárkány-Kovács Bálint zenekarának ismert dalára mindenki bement a terembe és jól is volt ott a következő dalokon is, hiszen a hattagú zenekar egész jó koncertet adott és a tapsokból ítélve sokkal, de sokkal több embernek bejött az, amit látott-hallott, mint akinek nem.

És igen, március 15 után egy nappal lehet énekelni egy olyan 48-as dalcsokrot, ami nem giccses, nem tolakodó és nem akarja folyton az orrodba nyomni, hogy ha nem énekelsz, nem vagy magyar vagy nem vagy igazi székely. Amire nem mondja azt az ember, hogy jaj, megint, hanem esetleg ő is bekapcsolódik. Netán elszorul a torka.

Mint ahogy elszorul akkor is, amikor a gyerekkoráról énekelnek – illetve hát arról a gyerekkorról, ami lehetett volna, mert a miénk még annál is másabb volt, mint amit gyerekfejjel Tárkány Bálint átélt.

De vagány dalocskát írt erről is, kicsi skásra cifrázva, bár itt a szöveg a fontos. Az öt-hat évvel ezelőtti dalok nagyrésze is repertoáron maradt, s Kész Petrának is ugyanolyan jól állnak, mint annakidején Paár Julinak.

S aztán ott volt

az a sok-sok kaja.

No nem fizikai értelemben, de az új lemez dalai, a Magyar Konyha Támad szinte kivétel nélkül az evésről és az ivásról szólnak – az is közös bennük, hogy egy-két kivételtől eltekintve, mint például A hagyma szól és az Inni (előbbi Petri György, utóbbi Lackfi János szövege), a szövegek is mind saját művek.

A végén visszataps után lenyomták még egyszer az Úgy szeretleket, aztán taps még egyszer, így keretbe foglalva, majd büfé. Az ifjúsági ház valóban a „zifjuságh" szórakoztatásának tett eleget, így, márciusban, de remélhetőleg nemcsak.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."