Kultúra » Zene

Dzsesszmadarak a fesztiválon

A kolozsvári Jazzybirds együttes koncertjével folytatódik a ClassJazzFest, amit kedden késő délután ifj. Csíky Boldozsár zongorakoncertje nyitott.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

Jazzybirds koncert
Réman Zoltán, Szép András, Csergő Domokos, Szallós Kis Anna, Antal Attila és Kostyák Előd
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE, KATONA ZOLTÁN
2012. május 16., 09:48
0 hozzászólás. 

A ClassJazzFest ifj. Csíky Boldizsár zongorakoncertjével kezdődött – az interaktív koncert még azok számára is érdekfeszítő lehetett, akik nem rajonganak a műfaj iránt. A kb. másfél órás előadóest George Gershwin-átiratokkal indult, a művész szerint (aki a concert közben többször is beszélt, mintegy belevezetve a hallgatót a következő szerzemény történetébe, tulajdonságaiba) az amerikai zeneszerző óta sem sikerült ennyire jól ötvözni a klasszikus zenét a dzsesszel.

Aztán játszott olyan darabot Liszt Ferenctől, amiről azt mondta, hogy ha nem tudná, hogy Liszt írta, nem hinné el, hogy az ő szerzeménye. A művész sokat beszélt az életéről is, pl. dolgozott bárzongoristaként, s mostani koncertjén is több dal felcsendült ebből a korszakból.

Dzsesszes madarak jönnek

Szerdán 18 órától a tavaly ősszel alakult kolozsvári, vagy Kolozsváron élő fiatal zenészekből álló Jazzybirds koncertezik a városháza Szent István-termében: az együttes megalakulása óta többször is fellépett már a Tranzit házban, a Kolozsvári Rádió Stúdiójában tartott koncertjüket pedig élőben közvetítette a Kolozsvári Rádió.

Állandó tagjai (közülük udvarhelyi kötődésűek is vannak) mellett vendégzenészek is szerepelnek a csapatban. A nagybőgős Antal Attila 1998-ban érettségizett a székelyudvarhelyi Palló Imre Zeneművészeti Szakközépiskolában,1998 – 2003 között a kolozsvári Gh. Dima Zeneakadémia nagybőgő szakos hallgatója. 2004 és 2006 között Bernben (Svájc) folytatott magiszteri tanulmányokat, 2001-től a Kolozsvári Magyar Opera alkalmazottja, 2008-tól pedig a Székelyföldi Filharmónia tagja.

Szép András zongorista a kolozsvári Gh. Dima Zeneakadémia zongora szakos hallgatója, ifj. Csiky Boldizsár zongoraművész osztályában. A kolozsvári Kalapos Band alapító tagja, zongoristája, zeneszerzője. 2010-ben némafilm zongoristaként is dolgozott, emellett együttműködik a Kolozsvári Magyar Operával és Színházzal.

Az ütőhangszeres Csergő Domokos szintén a kolozsvári zeneakadémián végezte tanulmányait, az akadémia ütős együttesének tagja, korábban évekig a Kumm rockzenekar dobosa volt. 2003-tól az Urma együttes dobosa, 2010-től a Kolozsvári Magyar Opera alkalmazottja. Rendszeresen együttműködik a kolozsvári Transilvania filharmóniával, több színházi előadás zeneszerzője és résztvevője, rockzenekarok ismert és elismert dobosa.

A fuvolás Szallós-Kis Anna 1996-2000 között a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola tanulója volt, majd 2000-2005 között a kolozsvári Gh. Dima Zeneakadémia Hangszeres előadóművészeti karának fuvola szakos hallgatója. 2002-2004-ig a Kolozsvári Magyar Opera zenekarának tagja, 2004- től a Kolozsvári Nemzeti Opera Zenekarának alkalmazottja, 2005 és 2007 között magiszteri tanulmányokat folytatott a zeneakadémián. 2008-tól a Székelyföldi Filharmónia tagja, 2011-től Románia Nemzeti Ifjúsági Zenekarának tagja.

A Jazzybirds szerdai, 18 órától kezdődő előadására a Székelyföldi Filharmónia bérletek érvényesek, de jegyet a helyszínen is lehet vásárolni.

 



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."