Lyukasóra » Katedra

Ferencz Csaba: nagy a szakadék a tananyag és az érettségi között

A gyermekeket gumibotos, bilincses rendőrök igazoltatták többször az ajtóban, rikácsolással, ordítozással, leskelődéssel fogadták őket.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
polgarvedelmigyakorlatLorinczCsabaPH

Asztal alatt, mintha baj lenne, de nincsen

Szirénáztak, jött a tűzoltóautó és a sok egyenruhás...
Dósa Zoltán, fotó: Pál Edit Éva

Rendszeresen becsapjuk magunkat

Nincs nekem semmi bajom, csak egy kis agydaganat. De...
A szerző fotója.

Az ördögűzés, mint szakma

Tudtad, hogy a Vatikánnak hivatalos ördögűzője van?...

00-04-ferencz-csaba-eotvos
Ferencz Csaba az Eötvös József Szakközépiskola fizikatanára, igazgatója
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA, LÁZÁR EMESE
2012. július 11., 13:51
4 hozzászólás. 

Mindenki hisztériázik az eredmények miatt, csak nem tudom, hogy miért. A felelősség nagyon sokrétű.

Az érettségizőink fele 9-10. osztályban még szakiskolás volt, a matematikát és az általános műveltségi tárgyakat heti egy-két órában tanulták. Olyan tananyagból kellett most érettségizniük, amit nem tudtak, és nem is fogják tudni, ha a fejük tetejére állítjuk őket, és kézen járunk mi is, akkor sem.

Ezek a gyerekek nagyon sokat kaptak az iskolától. Ők lesznek azok, akik dolgozni fognak, házat építenek, autót, csapot szerelnek. Ők lesznek a termelők, akik eltartják az elméleti líceumot végzetteket. Akik nálunk végeztek, sokan már házat építettek, traktort vezetnek, családjuk van, eltartják magukat. Nem várják a segélyt, mint sok egyetemet végzett.

A gyerekeink nagy része a szakdiplomáért és a hajtási engedélyért jött, nem azért hogy érettségi diplomát szerezzen, ezt meg is mondták. Az érettségi diplomáért hajtóknak le kellett volna ülniük tanulni.

A kérdés, hogy mi a cél: a szakmai iskolásnak kell-e feltétlenül érettségi diploma. Az elméleti szakon járóknak kell, nekik más lehetőségük nincs. A megoldást abban látom, hogy minden gyermeket abból érettségiztessenek, amit tanult.

Azt mondták, azért hozzák a reformokat, hogy a magánórák számát lecsökkentsék, de ezek száma rettenetesen megnőtt az új érettségi rendszer miatt.

Mert van egy nagy szakadék a tananyag és az érettségi kérelmek között. Nem azt kérik, amit tanítunk a program szerint, hanem úgy kezelik a tanulót, mint egy tudóst: a négy év alatt tanultakból tudnia kell egy szintézist készíteni.

A másik gond a szakmai líceumokban, hogy Udvarhelyen az elméleti oktatásban résztvevők száma nagy, 45 százalék elméleti líceumba, 55 százalék szaklíceumba jár, máshol ez az arány 30-70 százalékos.

Nyolcadik osztály után a jobb képességű gyermekek elméleti líceumba mennek, a gyengébb képességűek szaklíceumba, és ezektől is ugyanazt várják el, mint a legeslegjobbaktól.

Mindenki hibás, a rendszer, a tanuló, a szülő, a tanár. A tanár és a szülő győzze meg a gyereket, hogy ezentúl kemény tanulással lesz érettségi diplomája.

A tanár kezéből minden eszközt kivettek, nem tudja a gyerekeket rászorítani a tanulásra, fegyelemre. 5-8. osztályban nem lehet buktatni, a jó képességű és fegyelmezett gyermekeket összetették a gyenge képességű, fegyelmezetlenekkel. Utóbbiakból elég 2-3 egy osztályban ahhoz, hogy rontsa a színvonalat, az egész közösséget magával rántsa.

A szülők külföldön dolgoznak, nincs aki nevelje a gyermekeket, azt csinálnak, amit akarnak. A Bethlen negyed este tízkor omlik szembe az emberrel, mennek a gyermekek diszkóba.

A gyermekek nagy része nem tett meg mindent, hogy sikerüljön az érettségije, a tanárok nem merték bevállalni, hogy ne a kötelező tananyagot oktassák. Nem vállalták fel a tanfelügyelőség előtt, hogy az érettségire készítsék fel a gyerekeket. Ez a fiataloknál érthető is, mert őket megbüntetik, ha rajtakapják, és nem tehetik le a fokozati vizsgáikat.

A szaklíceumokba szociális szempontból is hátrányosabb helyzetűek kerülnek, míg az úgynevezett elit líceumokba, amelyek nem a tanároktól elitek, hanem a jó képességű gyermekektől, a jobb anyagi hátterűek. A gimnáziumokban egy évfolyamon 5-10-en kapnak szociális alapon ösztöndíjat, a mi iskolánkban 150-en, szinte mindannyian.

Itt egész érettségi alatt nem volt egyéb, csak ellenőrzés, kosornyázás. Az ellenőröket ellenőrök ellenőrizték, akiket további ellenőrök figyeltek.

A gyermekeket gumibotos, bilincses rendőrök igazoltatták többször az ajtóban, rikácsolással, ordítozással, leskelődéssel fogadták őket.

Az ellenőrök futottak ide-oda a gyermekekkel, rázták, tépték őket. Mi nem ehhez szoktattuk a gyermeket, normálisan, szépen beszéltünk vele, úgy, ahogy egy gyermekkel kell bánni.

A gyermekek egy ismerős arcot nem láttak, mert minket, igazgatókat a titkársággal és a tanárokkal együtt kiraktak az iskolából, be se tehettük a lábunkat.

Bizottsági tagként nem engedték meg azt sem, hogy megnézzük a tételeket, hibásak-e. Ránk ordítottak, hogy nem szabad.

A tételeket pedig sejtésem szerint olyanok állítják össze, akiknek fogalma sincs a szakközépiskolások programjáról, olyanok fordítják, akik nem ismerik a szakkifejezéseket, mert sok hiba volt bennük.

A differenciált érettségi lenne a megoldás, amivel csak bizonyos egyetemi szakokra lehet beiratkozni. Most mindenki mehet akármilyen egyetemre, a filológiát végzettek mehetnek mérnökire, sokszor az 5-8. osztályos alapokat sem tudják, mondjuk fizikából, és valahogy átbukdácsolják az egyetemet. Belőlük soha nem lesz olyan szakember, mint abból, aki már a líceumban is ezt tanulta.

 



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Atyafi
2012-07-11 16:25:47
éretlenségi
..szóval, akik egyetemet végeztek = azok akik várják a segélyt - szép példázódás, csak kissé kommunista megoldás! Ügyes próbálkozás elterelni a figyelmet, de nem használ! Az érettségire beiratkozni nem kötelező tudtommal, tehát ha a diákok tudják (mondjuk a tanáraiktól vagy az iskolaigazgatótól), hogy nem képesek egy komolyan felügyelt érettségin átmenni és ők úgysem azért mentek a líceumba, hogy érettségizzenek, akkor miért jelentkeztek? Talán, mert reménykedtek az elmúlt évek gyakorlatában.. esetleg ön is reménykedett ebben igazgató úr?
avatar
Moniikaa
2013-06-20 18:56:56
Persze!
Azért arra kiváncsi lennék, hogy azok, akik mosollyal az arcon, puskával a zsebben, mentek annó érettségizni, meddig jutnának el. És főként arra, hogy három év után, esetleg öt ( ha további jótékony szponzor szülő a zsebébe nyúl) milyen szakember lesz. Legtöbben végig bulizzák az egyetemet és olyan jogászok, mérnökök, orvosok jönnek haza, akik megbizhatatlanok. Ha jó szakemberre van szükség, öreg bácsit kell keresni, ha jó orvosra van szükség, ki kell menni a megyéből. És ez nem azért van, mert ti annó könyvmolyok voltatok. Azt, hogy mennyi esélye van egy mostani szakliceumos diáknak átmenni az érettségin, azt csak azt tudja, aki ott volt. Hónapokon keresztül kellett olyan anyagokat megtanulnom matekből, amelyet addig soha nem tanitottak, egy sovány 5ért. És nem azért nem mennek át a diákok mert hűlyék, hanem mert az anyag félévenként változik és újra, meg újra kiderül az, hogy amit eddig tanultál már nem érettségi anyag. De mindig könnyű olyan ügyben okoskodni, amihez gőzünk sincs.
avatar
turika
2012-07-19 20:44:04
Dafq?
Hogy micsoda???
"..nem is fogják tudni, ha a fejük tetejére állítjuk őket, és kézen járunk mi is, akkor sem..."
érdekes mi ezt nem hallottuk, csak azt, hogy ha 5 mentek érettségizni az minket nem érdekel akkor 5-n mentek LEGALÁBB AZ ISKOLA HÍRNEVÉT NEM RONTSÁTOK. Traktort vezetnek, ellátnak? MINKET? muszáj nekik, mert a diplománk semmit nem ér, arra vagyunk jók, hogy ott dolgozzunk ahol tudunk. Szerencsés akik szerzett egy olyan átlagot, hogy eljusson egyetemre és ott szenvedjen, hogy össze tudja szedni magát, ne maradjon le a többitől. És az eredményekért igen néha a tanárokon kérhetnék számon, és leginkább a javítókon, mert éppen 10et kijavít sablon szerint a többit meg az előzőek alapján hasra ütés szerűen..
avatar
molnaredit
2013-07-11 09:52:54
Egyetertek Ferenc Csaba igazgato urral. Az en gyermekemet is ok tanitottak, 5 evet jart suliba, szakiskola plusz liceum..persze erettsegi nelkul. Termeszetesen akik szakiskolat vegeztek nem is tudtak (vagy akar nem is akartak) megfelokeppen felkeszulni az erettsegire.Ez nem csak a tanarokon mulik, hanem a gyereken is, hogy akar tanulni tovabb vagy nem. Szakmailag viszont nagyon jol felkeszitettek oket ezert minden elismeresem. Az en velemenyem az, hogy nem kell mindenkinek egyetemi diplomaval rendelkeznie, szukseg van a szakmajat erto munkasokra is. Tovabbra is kivanok az igazgato urnak/tanaroknak erot es kitartast, hogy ebben a zurzavaros vilagban vegezni tudjak becsulettel a munkajukat, ugy ahogyan eddig is tettek!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."