Lyukasóra » Katedra

Érettségi: a főpróba lejárt, jöhet az igazi

Március 5-8. között zajlott a próbaérettségi második, megyei szintű szakasza. Az összesítésre még várni kell, de udvarhelyi részeredmények már vannak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
polgarvedelmigyakorlatLorinczCsabaPH

Asztal alatt, mintha baj lenne, de nincsen

Szirénáztak, jött a tűzoltóautó és a sok egyenruhás...
Dósa Zoltán, fotó: Pál Edit Éva

Rendszeresen becsapjuk magunkat

Nincs nekem semmi bajom, csak egy kis agydaganat. De...
A szerző fotója.

Az ördögűzés, mint szakma

Tudtad, hogy a Vatikánnak hivatalos ördögűzője van?...

sulisok-04
A főpróbán már túl vannak a végzősök, az igazi vizsga még hátra van. Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. március 13., 17:24
0 hozzászólás. 

Megyeszerte, így az udvarhelyi középiskolákban is, még folyamatban van a kötelező és a választott tantárgyakból írt vizsgadolgozatok kijavítása. A tanintézmények március 22-ig kell beküldjék az eredményeket a Hargita Megyei Tanfelügyelőséghez, ahol elkészítik a próba érettségi összesített statisztikáját.

Refi, peda: nem fényes, de nem is rossz

A Benedek Elek Tanítóképzőben egyelőre a filozófia, filológia és román dolgozatokat javították ki. Román nyelv és irodalomból 65, 45 százalékos az átmenési arány. Az eredményt elfogadhatónak tartja Lukács István igazgató, aki szerint az igazi érettségin tavaly is jobbat produkáltak a pedások és reméli, hogy ez idén sem lesz másként.

A vizsgázók közül románból hatan kaptak leggyengébb, azaz kettes-hármas közötti osztályzatot, négy diák hármas-négyes közötti jegyet. Négyes-ötöst kilencen, ötös-hatos közötti osztályzatra, pedig tíz diák dolgozatát értékelték. Tizennégyen írtak hatos-hetes, nyolc maturandusz pedig hetes-nyolcas közötti dolgozatot. Nyolc-kilenc közötti jegyet kettő, amíg kilences-tízes között szintén két tanuló kapott.

sulisok-02

A Baczkamadarasi Kiss Gergely Református Kollégiumban a román és magyar nyelvből írt dolgozatokat javították ki, a történelem, földrajz, matematika, angol, kémia és informatika dolgozatok értékelése még folyamatban van. A két végzős osztályban levő 56 érettségi előtt álló refis remekelt anyanyelvből: mindannyian megírták az átmenőnek számító ötöst. Románból már nem ment ilyen jól a vizsga, az átmenési arány 72 százalékos – tájékoztatott az iskola titkárságának munkatársa.

A Tamási Áron Gimnáziumban öt végzős osztály, összesen 134 érettségiző diák van. Ők mindannyian részt vettek a próbaérettségin. A vizsgadolgozatokkal kapcsolatosan a gimi titkárságán nem tudtak semmilyen konkrétummal szolgálni, a dolgozatok javítása zajlik.

sulisok-05

A Marin Preda Elméleti Líceumban két végzős osztály van, 42 érettségi előtt álló diák.  A próbaérettségi dolgozatokat ebben a tanintézménben is javítják még, ezért a részeredményekkel kapcsolatosan nem tudtak felvilágosítani az iskola titkárságán. Hasonlóképpen nem tudtak információt adni a próba „rész" eredményére a dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskolában sem, ahol mindössze annyit közöltek: két 12. osztály van, 47 végzős.

Kós: az estisek bemondták a csendest

Nincsenek még kijavítva a vizsgadolgozatok a Kós Károly Szakközépiskolában sem, ahol a végzősök 97-98 százaléka vett részt az érettségi megyei szintű próbáján. Az iskolában négy líceumi, két 13.-os és egy esti osztály van, ez körülbelül 190 végzős diák. Az igazgató-helyettes Boros Árpád szerint kérdés, hogy az összlétszámból hányan fognak beiratkozni a júniusi szesszióra, az estisek közül már többen jelezték, hogy nem vizsgáznak. Az estis osztályból egyetlne tanuló sem vett részt a múlt héten lezajlott próba érettségin – közölte Boros.

Borúlátó Bányai

A Bányai János Műszaki Kollégiumban nyolc végzős osztály van, ez összesen 148 érettségi előtt álló diákot jelent. Ebből mindössze 93 tanuló próbaérettségizett, az iskola vezetősége javasolta, de nem tette kötelezővé a részvételt – mondta el honlapunknak Szakács Paál István igazgató. A dolgozatok kijavításának határideje jövő kedd, de az eddigi eredmények tükrében nagyon gyengék az eredmények.

sulisok-06,  Kakasy Botond

Román nyelv és irodalomból mindössze ötön írták meg az 5-ös jegyet, matematikából is siralmasak az osztályzatok. Magyar nyelv és irodalomból kicsivel jobbak az eredmények, van nyolcas osztályzat is.

Szakács Paál nem optimista, véleménye szerint a próba érettségi (rész)eredményei alapján akár borítékolható is, hogy a nyári szesszióban hasonlóképpen nagyon rosszul fognak teljesíteni a tanulók. Meglátása, hogy az eredményért a diákok, de mindenek előtt a tanügyi rendszer a hibás, amely ellehetetlenítette a szakiskolai képzést és a tanulóknak nem adott más alternatívát, mint azt, hogy líceumi oktatást válasszák.

A figurát megint megcsinálták

Ott tarunk, ahol eddig: sehol – fogalmazott keserűen Ferencz Csaba, az Eötvös József Szakközépiskola igazgatója. Az iskolában kötelezték a próbán való részvételt, így mind a 163 végzős diák vizsgázott.

eotvos jozsef, Fotó: Kakasy Botond

A magyar, földrajz, biológia dolgozatok eredményét az igazgató „tűrhetőnek" nevezte, a matematika, fizika eredményeket bajosnak.

„A tételek összeállításánál egyáltalán nem vették figyelembe, hogy a technikai líceumban tanulók más program szerint tanulják a fizikát, csökkentett óraszámban a matematikát. A mi tanulóink ismételten hátrányos helyzetbe kerültek, lehetetlen helyzetbe hozták őket. A fizika tételben három olyan pont volt, amit egy szakiskolás nem tanult soha, így, ha a többit tökéletesen megoldotta, akkor is csak maximum 7-est kaphat" – részletezte az igazgató.

Véleménye, hogy ez a tény annál inkább sajnálatos, mert a tételeket itt, a megyében készítették el és nem Bukarestben.

„Nem akarok panaszkodni, de ha itt sem veszik figyelembe a valóságot, hogy a szakiskolás gyermek nem azt tanulja, amit egy elméleti líceumba járó diák, akkor itt nincs amiért jobbat várni. A figurát megint megcsinálták" – mondta az igazgató, aki szerint a legrosszabb, hogy a próba kudarca miatt a diákok több mint felének elment a kedve attól, hogy beiratkozzon a júniusi igazi vizsgára.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."