Lyukasóra » Rendezvények

Budapest Jazz Orchestra: Nagyon szeretni kell ezt a műfajt!

Először koncertezik Székelyudvarhelyen, illetve Erdélyben a Budapest Jazz Orchestra. A G. Fest egyik fő meghívottjaként igazi zenei élményben lesz részünk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
ovohely

Te le mersz-e menni a sötétbe?

VéR-el írt történelem a városháza pincéjében. Ilyen...
fotók: Dávid Anna Júlia drónfotók: Egyed Ufó Zoltán

Tömegfutás: bennünk van az X!

Ezerötszázan táncoltak, majd futottak gyorsabban, mint...
Izgalmas hétvége elé nézünk.

Tudjuk, mit csinálhatsz hétvégén

Érdemes kihasználni az évadzáró meleget.

koncert_BJO
koncert_BJO
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. április 18., 09:50
0 hozzászólás. 

1998-ban alakult a Budapest Jazz Orchestra, ami Magyarország első profi big bandjének számít, s ezen túl már világszinten is elismert zenekarként tartják számon. Számtalan fellépés, lemez, díj, elismerés kövezte ki a BJO eddigi útját és a sikertörténet tovább íródik.

Habár a klasszikus, huszas-harmincas éveket idézi a muzsikájuk, a zenekar a kortárs jazzből, más műfajokból is merít – olyan zenészek játszanak e szupercsapatban, akik külön is sok mindent letettek már a kortárs, nemcsak jazz-zene asztalára.

koncert_BJO

Felállásuk a hagyományos 17 tagú big band-felállást követi: öt szaxofonos (Csejtey Ákos, Kollmann Gábor, Zana Zoltán, Dennert Árpád, Varga György), négy harsona (Schreck Ferenc, Ladányi Ádám, Skerletz Gábor, Nagy Viktor Dániel), négy trombita (Csizmadia Dávid, Hámori János, Puskás Csaba, Meggyes Ádám) illetve ritmusszekció (Juhász Attila – zongora, Gyárfás István-gitár, Hárs Viktor – bőgő, Berdisz Tamás – dob) alkotja. Közülük Kollmann Gáborral beszélgettünk.


Egy több mint 13 éve működő szupergroupról van szó, hiszen Magyarország legjobb jazz-zenészei alkotják a csapatot – hogyan sikerült összeállítani egy ilyen együttest, milyen igény hozta létre?

Az egykori Cotton Club Singers koncertjéhez szerveztek fúvóskart. Ennek a fellépésnek a sikerén felbuzdulva Léderer Tamás mecénásként létrehozta, és évekig finanszírozta a Budapest Jazz Orchestrá-t. Magyarországon ez volt az egyetlen professzionális zenészekből álló big band, amely nem oszlott fel, s egyedülálló, 14 éves működésével és sikereivel ma is a legismertebb és legelismertebb ilyen zenekar az országban.


Mit tart a csapat legnagyobb sikerének? Vagy inkább sikereinek, mert szerintem inkább többes számban beszélhetünk erről.

Elsősorban az összetartást és azt a kitartó munkát ami a BJO-t erre a szintre tudja emelni. Nemzetközi sikereink is szaporodnak, és Magyarországon is jelentős fesztiválokra, rendhagyó koncertekre kapunk folyamatosan meghívást. A Down Beat-ben Oláh Kálmánnal közösen készített Images című lemezünk négycsillagos elismerést kapott, több ízben koncertezhettünk George Duke-al, Peter Erskine-el, Ed Neumeister-rel, illetve Tony Lakatossal együtt szerepeltünk nemrég a Marciac Jazz Fesztiválon.

koncert_BJO

 

Elismertek a nemzetközi porondon is, hiszen rengeteg rangos fesztiválon felléptek, nagyon híres külföldi zenészekkel játszanak együtt. A nagyszerű zenélésen, profizmuson kívül még mi kell ahhoz, hogy egy magyarországi együttes külföldön is befusson?

Elsősorban hitelesnek kell lennie a produkciónak. Ehhez nagyon szeretni kell ezt a műfajt, és mindig törekedni kell arra, hogy ne térjünk le a közös célhoz vezető útról. Ezenkívül gyakran említik külföldi partnereink, hogy a BJO-ban van valami olyan őserő, ami csak a régi big bandekre volt jellemző.


Egy tizenhét tagból álló zenekarnak a programját nem könnyű egyeztetni, összehozni – melyek a legfontosabb szempontok, ami alapján fellépéseket vállalnak?

Nincsenek különösebb szempontok. Az egyeztetés nem okoz problémát, mert bár rendkívül elfoglaltak a zenekar tagjai, alig fordul elő helyettesítés a koncerteken. Mindenkinek megtiszteltetés, hogy ebben a zenekarban játszhat. A finanszírozás okoz csak problémát néha, de valahogy mindig eljutunk minden év végéig.


Mit gondol, hová fog fejlődni a BJO a következő (minimum) 13 évben? És milyen terveik (lemezek, közös produkciók külföldi zenészekkel, turnék, stb.) vannak a következő 1-2 évre?

Az elmúlt időszakban sok hazai és nemzetközi szerzővel, szólistával dolgoztunk. Most szeretném ha előtérbe kerülnének a zenekar szólistái és szerzői. Rengeteg tehetséges ember van ebben a csapatban. Ezen kívül fontosnak tartom a magyar jazz kultúra archiválását is. Ha lesz rá lehetőségünk, meg szeretnénk örökíteni azt a néhány kiváló magyar származású jazz zenészt, akik egyedülálló karriert tudhatnak maguk mögött. Meghívást kaptunk nemrég egy németországi, finnországi, illetve kínai turnéra, de nagyon várjuk már az idei nyarat, mert több fesztivál-meghívásunk is van Magyarországon.


Először járnak április 21-én majd Székelyudvarhelyen – milyen műsorra számíthatunk, mit hallhatunk majd?

Tekintettel arra, hogy ez a fesztivál sokféle zenei irányzatot vonultat fel, szeretnénk a big band jazz jellegzetességeit - amennyire lehet egyetlen koncerten - bemutatni. A sodró swingtől a funky-ig, saját lemezanyagunktól a velünk dolgozott nemzetközi sztárok anyagáig igyekszünk mindenből eljátszani egy-egy darabot. Nagyon várjuk ezt az estét, mert először mutatkozunk be Erdélyben!



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."