A miniszter deportálná a medvéket

Rovana Plumb más megyébe vagy külföldre költöztetné a dâmboviţai macikat, a WWF szakszerűségért csap az asztalra.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Barnamedve
Kitelepítik a medvéket
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2012. szeptember 19., 15:47
1 hozzászólás. 

Négy kutyás csapatot küldött a Román Rendőrség parancsnoka a szebeni központból a Dâmboviţa megyei Moroieni községbe, amelynek közelében a medvék egy hét leforgása alatt két embert is megöltek. Egy 64 éves férfit épp ma reggel, nemsokkal utána pedig egy pásztorra támadt az állat, aki a támadás elől egy barakkba menekült, és onnan értesítette a hatóságokat.

A medvetámadások elkerülésének érdekében a medvepopuláció felmérését, az állatok élőhelyének és vonulási útjainak feltérképezését kéri a WWF (World Wild Fund) hazai szervezetének elnöke, Csibi Magor, aki szerint az ott lakókat és a turistákat is értesíteni kell ezekről.

Csibi úgy véli, egy olyan országban, ahol megfelelő az erdők és vadászterületek ügykezelése, nem szabadna megtörténnie az elmúlt hetekben bekövetkezett medvetámadásoknak. A szervezet már két hete figyelmeztetett az orvvadászat mértékére, amikor általuk

megfigyelt medvét lőttek ki orvvadászok.

Romániában él az európai medvepopuláció 65 százaléka, tájékoztatott Csibi. A turisták ilyenkor sűrűn látogatnak ki a „medveeleségtől" egyébként is megfosztott erdőkbe, és egyre nagyobb az emberi jelenlét és beavatkozás állatokra gyakorolt nyomása.

"Nem a medvék jönnek túl közel az emberekhez, hanem mi megyünk túl közel hozzájuk az urbanizációs folyamatokkal. A rossz hulladékgazdálkodásnak köszönhetően arra sarkaljuk a medvéket, hogy jöjjenek ki az erdőkből. Nem kellene megtanítsuk őket arra, hogy jöjjenek be a városokba és falvakba" – fogalmazott a WWF elnöke, majd elárulta, a nemzeti parkokat profin működtető Észak-Amerikában évente csak két medvetámadás történik.

Felhívta a figyelmet azokra a hangokra, amelyek szerint túl sok medve él az országban, de azt, hogy a hazai erdő- és vadgazdálkodás mellett a medvék ilyen hosszú ideig elkerülték a lakott területeket,

az állatok érdemének tudta be.

Dâmboviţa megyében, ahol a medvetámadások történtek, az állatok száma nagyobb, mint ahogy azt az európai normák előírják – jelentette ki szerdán Rovana Plumb környezetvédelmi miniszter, aki kitelepítené onnan a medvéket.

Hétfőn Románia egész területén vizsgálatokat indítottak a vadászterületeken, és a miniszter eddigi információi szerint egyes területeken a megengedett létszámnál nagyobb a medvepopuláció. A tárcavezető két kitelepítési variánsban gondolkodik: vagy az országban fellelhető vadászterületek egyikére vagy egy másik EU-tagállam vadászterületére költöztetné az állatokat.

Az optimális egyedszámot már meghaladta

a Dâmboviţa megyei populáció, ezért megtették a megfelelő lépéseket a medvék kilövése érdekében, de engedélyt csak a szaktárca bocsáthat ki – fogalmazott a megyei tanács elnöke, Adrian Ţuţuianu.

Három nappal a szintén Dâmboviţa megyében történt támadás után szerda reggel Moroieni-ben ismét megölt egy férfit a medve. A 64 éves áldozatot egy vadőr találta meg, majd értesítette az illetékes szerveket.

Korábban, szombaton egy szilvát szedő 71 éves férfit halálosan megsebesített egy medve a Bucsecs hegységtől délre fekvő Pietroşiţa község területén. Néhány óra múlva a szomszédos Buciumeni községben egy teheneit legeltető 57 éves asszonyt ért medvetámadás – őt a fején és a nyakán sebesítette meg egy medve. A nehezen megközelíthető hegyoldalról csendőrök hozták le, orvosai szerint nincs életveszélyben. A harmadik áldozat egy átutazó gépkocsivezető volt, akire egy parkolóban támadt rá a medve. Egyedül ment kórházba: a találkozást megúszta néhány karmolással a hátán.

Vasárnapra virradóra kilőttek a két személyt megsebesítő, egyet pedig megölő medvét, a boncolás szerint az állat veszett volt, ezért karantént rendeltek el a területen.

A Pietroşiţa község közelében található vadászterületet, ahol a medvetámadások történtek, a bukaresti Duna 2007 Vadász- és Horgászegyesület kezeli.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
lala
2012-09-19 21:10:04
Ide kell hozni oket, Hargita megyebe - itt nem el rokonsaga a miniszterasszonynak!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."