Költözz Csíkba, ha szigetelni akarsz

Megváltoztak a tömbházak hőszigetelésének támogatási feltételei. A megyeszékhelyekkel kivételeznek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Tömbház
Aki kapja, marja alapon indul a program
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2012. szeptember 20., 11:53
0 hozzászólás. 

Azokban a tömbházakban végezhetnek a lakók az Európai Bizottság által finanszírozott hőszigetelési munkálatokat, amelyekben alacsony jövedelemmel rendelkező családok élnek; a lakástulajdonosoknak az összeg 10 százalékát kell majd kifizetniük.

Csak az 1950 és 1990 között épült, megyeszékhelyeken vagy a fővárosban található lépcsőházak vehetnek részt a programban – döntött szerdán a kormány.

A 304 millió euró összköltségvetésű programot 150 millió euróval az Európai Regionális Fejlesztési Alap (FEDR) támogatja, míg a fennmaradó 154 millió eurót az államkasszából, a helyi költségvetésből és a lakószövetségektől gyűjtik be – jelentette ki Eduard Hellvig, a regionális fejlesztési miniszter.

Összesen 220 ezer olyan lakást építettek

az említett időszakban, amelyet azóta sem hőszigeteltek. Minden hőszigetelési pályázat büdzséjének 60 százalékát a FEDR és az államkassza támogatja, míg a fennmaradó 40 százalékot a helyi önkormányzatok, lakószövetségek fizetik ki. Hogy milyen arányban száll be az önkormányzat, az a lakók bevételeinek nagyságától függ.

Ha a tömbházlakók felének havi jövedelme családtagonként nem haladja meg a 150 eurót, akkor a lakószövetségnek 10 százalékot, míg a helyi önkormányzatnak 30 százalékot kell állnia.

Ha a lakók felének havi jövedelme családtagonként legfennebb 350 euró, akkor a lakószövetségnek és a helyi tanácsnak is 20-20 százalékot kell befizetnie. Ha havi nettó 500 euró a fejenkénti jövedelem, akkor a lakószövetégnek 30, míg az önkormányzatnak 10 százalék az önrésze.

A hőszigetelési programra jelentkezni

október 15-től lehet, és a projekt november elsején indul. Egy terv elfogadása nem haladhatja meg a 30 napot.

Aki kapja, marja alapon bonyolítják a programot, azaz a jelentkezés sorrendjében bírálják el a terveket. A miniszter szerint hasonló rendszert dolgoznak ki a köz-, tan- és egészségügyi intézmények hőszigetelésének javítására is.

Amennyiben a program sikeres lesz, akkor belefoglalják az Európai Unió 2012-2020-es pénzügyi költségvetésébe is - ígérte a fejlesztési miniszter.

uh.ro/manna.ro



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."