Áprilistól drágul az üzemanyag

Ponta hangsúlyozta, hogy az IMF-el kötött szándéklevélben nem lesz szó a jövedéki adó emeléséről, de a második negyedévtől életbe lép az intézkedés.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Üzemanyag
Többet fizetünk az üzemanyagért
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. február 04., 08:46
0 hozzászólás. 

A kormány megállapodott a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a második felülvizsgálati látogatás keretében a Románia által vállalt kötelezettségekről.

Victor Ponta kormányfő azután nyilatkozott, hogy találkozott az IMF, az Európai Bizottság és a Világbank szakembereiből álló küldöttséggel, amely szerdán zárja bukaresti felülvizsgálati látogatását.

Ponta bejelentette, hogy a Traian Băsescu államfővel való vita ellenére, a kormány nem halogatja tovább az üzemanyagra kivetendő literenkénti hét eurócentes jövedéki adót, így április 1-től mind a benzin, mind a gázolaj jövedéki adója nőni fog.

Korábban Băsescu a jövedéki adóemelés miatt tagadta meg az IMF-hez intézett szándéklevél aláírását, így decemberben a washingtoni pénzintézet igazgatótanácsa nem tűzte napirendre az első felülvizsgálati látogatás következtetéseit tartalmazó dokumentumot.

A hét eurócentes jövedéki adóemelést már januártól alkalmazni akarta a kormány, de elhalasztották április 1-ig a kormány és Băsescu közti nézeteltérés miatt.

Ponta kifejtette, Băsescu az IMF-küldöttségnek vasárnap újból megerősítette, hogy nem ír alá olyan szándéklevelet, amelyben szerepel a jövedéki adóemelés. Ezért Ponta hangsúlyozta, hogy a szándéklevélben valóban nem lesz szó erről, de attól még hatályba lép az intézkedés a második negyedévtől.

Így azt remélik, hogy Băsescu aláírja a dokumentumot, és folytatódhat Romániának a nemzetközi hitelezőivel kötött szerződése.

Băsescu azért ellenzi az emelést, mert a gazdaság újból növekedési pályára állt, és szerinte ebben a helyzetben nincs szükség adóemelésre.

Románia szeptemberben kötött 4 milliárd euró értékű elővigyázatossági hitelszerződést, amelyet fele-fele arányban biztosít az IMF és az Európai Bizottság.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."